תפריט ראש השנה 2024

לא יאומן, אבל ממש בקרוב כבר חולפת לה שנה מאז ה-7/10, היום השחור מכל. המלחמה הרב זירתית שניצתה באותו יום נמשכת, חיה, בועטת ונושכת, עד עצם כתיבת שורות אלו. מעל 100 חטופים עוד בשבי, הצפון בוער, סיר הלחץ מבעבע עם כל כך הרבה קיצוניים.. האמת  – מפחיד ומייאש ממש.

אך בין כל הקודר הזה, מנצנצים וזוהרים גם כל האנשים הטובים שיש פה ביננו, אנשים שלא מוותרים ורוצים שיהיה פה טוב יותר והלוואי הלוואי שהאור והטוב ינצחו בקרוב. באמת מגיע לנו.

כמה ימים בודדים לפני שנציין שנה לטבח האיום והנורא, נציין את תחילת השנה החדשה, בתקווה שסמיכות אירועים אלו, כמה שהם סימבוליים, אכן יהוו מעין "הפיכת תקליט" ופתיחת דף חדש.

בנימה אישית, ממש לאחרונה איבדנו את חמי היקר, סבא יעקב האחד והיחיד, שעזב אותנו במפתיע. מה שבין היתר, גם יהפוך את החג הזה אפילו למורכב יותר. קשה לי לדמיין את החגים והשמחות שלנו בלעדיו מעכשיו והלאה..גם לזה ניאלץ להסתגל לאט לאט.

ולענייננו – כרגיל, לפני שאתחיל בכתיבת תפריט אופציונאלי, אני מפנה אתכם להציץ ולעיין, אם מתחשק לכם, בתפריטי ראש השנה הקודמים שעלו כאן בבלוג לאורך השנים: תפריט ראש השנה 2023, תפריט ראש השנה 2022, תפריט ראש השנה 2021, תפריט ראש השנה 2018 ותפריט ראש השנה 2017 (כן פספסתי כמה שם באמצע ).

אתחיל ואומר שאני יודעת שבתחילת כל תפריט, אני נשמעת כמו תקליט שבור, משום שאיני יכולה שלא לחזור על הפתיחים הקבועים אצלי במשפחה.. מבטיחה שקצת גיוון יגיע בהמשך התפריט (עדיין גם שם תמצאו כמה עוגנים ).

אם כן, אחרי הקדמה זו, כידוע,  אצל משפחתי ארוחת החג תמיד תפתח במרק עוף מנצח (לרוב מסונן – כלומר רק הנוזל ששווה זהב), בשילוב הקרעפלך הכי טעימים בעולם של סבתא שלי ז"ל (שכרגיל, מאז לכתה, אני אמונה עליהם וכבר מכינה סטוקים למקפיא שנהנה מהם בהמשך).

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

לאחר מכן תמיד יפציעו הגפילטע פיש המושלמים האלה, לצד חזרת ששורפת באף. אין אפשרות אחרת.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

אם אתם לא מאנשי הגפילטע, הייתי מציעה לכם להמיר אותם בדגים חריפים טעימים והכי קלים להכנה, כמו סיר הדגים החריפים הזה או החריימה הזה.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

שניהם יהיו נפלאים עם לחמניות הדבש (האני באנס), החלות המתוקות או הלחמניות ממולאות בצל.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

חלות מוכנות

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

על אותן לחמניות בדיוק אני ממליצה למרוח שכבה עבה וטובה של כבד קצוץ קלאסי וכל כך טעים או  פטה כבד חגיגי ונפלא.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

אפשר בין הראשונות גם לפזר על השולחן כמה קערות קטנות עם ביסים קטנים וכיפים שילוו את הארוחה באופן מושלם, כמו הפלפלים הקלויים של אמי, פרוסות החצילים ברוטב לימוני ו/או ממרח הפלפל שיפקה החריף, שיכול להיות גיוון נחמד לחזרת.

המנה מוכנה
צילום: תומר אפלבאום /הארץ
צלחת חצילים
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
ממרח עם שמן זית
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

אם כבר הזכרתי את פרוסות החצילים, אפשר לצרף גם קעריות של סלט חצילים, כמו סלט החצילים הרומני, סלט החצילים במיונז או הקיופולו הבולגרי המופלא.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום: דוד בכר/הארץ
הסלט מוכן
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

אם מתחשק לכם לחזק במנת ראש השנה אשכנזית מסורתית, כדאי לכם להציץ גם במתכון של הצימעס.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מבחינת סלטים,

אתם הרי כבר יודעים שאני אוהבת שיש שפע , השנה הצטרפו לבלוג כמה קנדידטים פשוט מצוינים.

סלט ירקות קראנצ'י, הוא כל כך צבעוני, פריך וטעים שלבטח יוסיף לכל שולחן.

צילום: דוד בכר/הארץ

גם סלט השומר והסלרי וגם סלט השורשים הלימוני, הם אופציות נפלאות לסלטים שירעננו לכולם את החך עם המון טריות נפלאה.

צילום: דוד בכר/הארץ
צילום: דוד בכר/הארץ

סלט עגבניות המגי, כמה שהוא פשוט, ינצנץ על השולחן כמו תכשיט.

צילום: דוד בכר/הארץ

ואם יש סלט שאני מפצירה בכם להכין השנה, הרי הוא סלט עשבי התיבול עם התפוח, הרימון והסלק. פשוט כתוב עליו בענק את המלים "ראש השנה".

צילום: דוד בכר/הארץ

כמובן שאין ארוחה בלי סלט ירוק מוצלח, אז כרגיל אני מחזירה אתכם לסלט חסה של אמא שלי, שזה קלאסיקה מנצחת ואזכיר לכם היום גם את הסלט הירוק עם תפוחי העץ ברוטב קארי, שהוא מצוין בריבוע, גם כן.

סלט חסה עם מתכון

סלט מוכן
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

במעבר מסלטים לתוספות,

קפץ לי לראש סלט הבטטות האפויות הנפלא הזה עם עדשים ופטרוזיליה, שהוא גם סלט וגם תוספת וגם מאד מאד טעים.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

אם נעבור רגע לתוספת של ירקות צלויים, שאני תמיד אוהבת שיש על השולחן, אני ממש חייבת להתחיל עם הדלורית בתנור עם המייפל, הצ'ילי והטימין, שרק עלתה זה מכבר לבלוג. היא אולי נראית לכם תמימה, אבל כל מי שטעם ממנו ביום הצילום האחרון התאהב ורץ להכין גם בביתו.

צילום: דוד בכר/הארץ

בנוסף, זוהי יופי של הזדמנות להכין צלחת גדולה עם שלל פטריות מסוגים שונים צלויים בבלסמי וסויה.

הפטריות על צלחת4

את הכרובית בפנקו בתנור אני בטוחה שכולם ישמחו לנשנש, מהסועדים הגדולים ועד הקטנים.

צילום: דוד בכר/הארץ
קערה: the table fairy

אם אתם חייבים על השולחן גם תפוחי אדמה בתנור, אז תפוחי האדמה המתובלים האלו לבטח יעשו יופי של עבודה.

צילום :הדס פרוש/הארץ

לעניין מנות אורז, השנה עלתה בבלוג מנה של אמי של אורז עם מנגולד ותפוזים, אם מתחשק לכם להיות יצירתיים ולא שבלוניים, אני ממליצה לכם לשקול אותה.

צילום: דוד בכר/הארץ

כמובן שתמיד יש את מנות האורז הקלאסיות והתמיד מוצלחות, כמו האורז עם הפטריות והערמונים או האורז החגיגי אדום לבן, למשל.

מנה אורז פטריות ערמונים
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

אני מציעה לכם השנה להוסיף לאורז או בכלל להמיר אותו בפריקי עם הירקות בתנור, מנה שאני פשוט מאוהבת בה קשות, ואם עוד לא ניסיתם – איזה כיף לכם, הפתעה שווה במיוחד לפניכם.

צילום: דוד בכר/הארץ

מבחינת מנות עוף,

נתחיל דווקא במנת עוף שמשלבת גם אורז וגם עוף (מי לא אוהב שניים במחיר אחד? ) – עוף הביריאני הנהדר, שאני יודעת שרבים מכם התאהבתם בו השנה.

צילום: דוד בכר/הארץ

מנות עוף ואורז נוספות ומומלצות מאד הן העוף הממולא באורז וצנוברים עם תפוחי אדמה, העוף עם האורז בתנור ותבשיל הפרגיות ואורז בניחוח ספרדי מעושן (האם באיזשהו שלב הבטחתי לכם שהבחירה תהיה קלה? לא ולא ).

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
העוף מוכן1
צילום: תומר אפלבאום/הארץ
כף מהתבשיל
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

העוף אדום של דודתי זיוה הוא אופציה נהדרת, אם מחפשים מנה שבטוח תקלע גם לטעמם  של הסועדים הצעירים שבחבורה.

צילום: דוד בכר/הארץ

פתאום נזכרתי גם במנה מהארכיון שיושבת בול על ראש השנה – עוף בפירות יבשים של אביקו היקר.

עוף בפירות יבשים

ואם מדברים על מנת עוף שמתאימה כמו יד לכפפה לראש השנה, אי אפשר שלא להזכיר גם את העוף עם תפוחי עץ ותפוחי אדמה. מנה מדהימה.

צילום: דוד בכר/הארץ

מבחינת מנות בשריות,

יש כמה חגיגיות ושוות שאני ממליצה לכם להעיף בהן מבט:

אם אתם רוצים ללכת על נתחים שונים מהקבועים שלכם – מה דעתכם על השורט ריבס ביין אדום וירקות שורש או האוסובוקו וירקות שורש בבירה שחורה?

צילום: דוד בכר/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

לחילופין, קדירת בקר טובה עם בשר רך תמיד מתקבלת באהבה על השולחן ובעיניי המתאימה יותר לחג היא קדירת הבקר עם הערמונים והרימונים.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

ומה דעתכם דווקא להכניס לתפריט גם מנת בשר טחון? או יותר מדויק בצק עלים ממולא בשר? זו אחת מהמנות הקבועות של אמי וכולם תמיד מאד שמחים לפגוש אותה על השולחן. כמובן שישנה גם אופציה צמחונית של רולדה זו – אני מדברת על הבצק עלים ממולא פטריות וערמונים של חמותי, יהודית.

פרוסות רולדה
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

יוצא מהתנור

מבחינת מנות דגים עיקריות –

מה דעתכם להפתיע את האורחים עם כיוון קצת אוריינטלי במנת הדגים? כמו סיר של קארי דגים בנגלי שאני פשוט מאוהבת בו או נתחי סלמון בחמאת בוטנים וקרם קוקוס.

צילום: דוד בכר/הארץ
צילום: דוד בכר/הארץ

לחילופין, תמיד אפשר להכין סלמון חגיגי ומפואר יותר, כמו נתח הסלמון עם פסטו, תרד ופיסטוקים. שהוא תמיד 10 מתוך 10.

יוצא מהתנור
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

כשאני מארחת קבוצות גדולות אני אוהבת לחזור פעם אחר פעם לפשטידת הלברק  הזו – פילטים צפופים של דג לבן בציפוי פריך ומופלא. הכי קל והכי טעים.

מנת לברק
צילום: תומר אפלבאום/הארץ

לעומת זאת, בקבוצות קטנות יותר, מאד אלגנטי (וטעים) להעניק לכל סועד מעטפות דג אישיות.

המנה מוכנה
צילום: תומר אפלבאום/הארץ

מפה לשם הגענו לקינוחים.

מבחינתי, בראש השנה תמיד יהיה לפחות קינוח תפוחים אחד על השולחן. בגלל אהבתי העזה לקינוחי תפוחים יש כבר מבחר גדול מאד מהם כאן בבלוג (כן, אני בהחלט מריחה פוסט ייעודי ), אז ממש קשה לי לצמצמם.. ובכל זאת אנסה.

אי אפשר לטעות עם קריספ תפוחים עם גלידה. בגדול, קינוח תפוחים חם לצד גלידת וניל זה win win. ולכן גם כדאי להזכיר את התפוחים האפויים הנוסטלגיים או אצבעות התפוחים הכי הכי קלים להכנה.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

אם אתם מחפשים קינוח תפוחים שישמוט לכולם את הלסת , סגנון עוגות הויטרינות של פעם – עוגת התפוחים של סבתא ריקה שלי ז"ל, היא התשובה שלכם.

עוגה מוכנה2
צילום: תומר אפלבאום/הארץ

אם כבר מדברים על סבתות, מה עם שטרודל התפוחים של סבתא מרים ז"ל?

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

ואם דווקא בחושה פשוטה, לחה ומצוינת לצד כוס התה היא מה שאתם מחפשים – אז עוגת התפוחים של עדידס תסגור לכם את הפינה.

פרוסה מהעוגה

מי שחייב ביס של שוקולד בסוף הארוחה, אני ממליצה לכם להכין קוביות פאדג' שוקולד מראש במקפיא ולהוציא אותן ברגע האחרון. כולם יודו לכם.

צילום: דוד בכר/הארץ

לחילופין, עוגת פאדג' השוקולד ללא הקמח, גם היא הצלחה מסחררת.

צילום: דוד בכר/הארץ

ואם מתחשק לכם עוד קינוח מנצח לגיוון, הנה ארבעה מעולים במיוחד שאת כולם אפשר להכין אפילו יום מראש שזה פלוס אדיר באירוח גדול: פרפה הקפה הנפלא והחדש יחסית בבלוג, פאי הלימון הקלאסי, שהקדשתי לפני שנים לאחי הקטן חגי, הטירמיסו בקלי קלות שרק עלה זה עתה לבלוג והוא לא פחות ממצוין וקרם קרמל, כי אם כבר מדברים על קלאסיקה…

צילום: דוד בכר/הארץ
פרוסת פאי
צילום: תומר אפלבאום /הארץ
צילום: דוד בכר/הארץ
קרם קרמל הפוך
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

בנוסף, הכינו גם מגש דובשניות מתוקות להגיש לצד קנקני תה.. כי באמת שמגיע לנו שיהיה פה קצת יותר מתוק.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

שתהיה שנה טובה יותר חברים שלי,

עד הפעם הבאה,

מיכל

עשוי לעניין אותך גם

עשוי לעניין אותך גם...

אהבתם את המתכון? שתפו עם חברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב whatsapp
2 תגובות
  1. חוה אהרון טולדנו הגב

    בס"ד

    שלום וברכה

    אני נהנית מאד מהמתכונים אך רציתי לציין שאסור בשום פנים ואופן לבשל כבד במים, כבד לעולם לא יהיה מוכשר אם לא יעבור צליה – לא בתנור אלא באש ישירה – בגז על רשת פתוחה.

    כדאי מאד שתדעו זאת למען לא תכשילו את הרבים בעוון אכילת טריפה (אפילו אם העוף נשחט והוא מהדרין – הכבד הוא טריפה אם לא מכשירים כראוי.)

    אני מאמינה שלא ידעתם זאת, ואשמח מאד באם למענכם ולמען אחרים תתקנו זאת..

    מה שצריך לעשות זה לחרוץ בחתיכות הכבד חריץ עם סכין – שתהיה מיוחדת רק לכבד – ואז לצלות על הגז
    מכינים כלי חד פעמי שאליו יטפטף הדם, לוקחים את הרשת שעליה הכבד, שהכנו מבעוד מועד וצולים על אש גלויה עד כדי חצי בישול – כשהכבד כבר נקי מדם. לאחר הצלייה מומלץ לשטוף את חתיכות הכבד משאריות הדם ולאחר מכן הכבד מוכן ומותר לאכילה. ואז ניתן לעשות מה שאתם רוצים. תודה.

    תודה רבה רבה ושנה טובה לכם ולכל המשפחה, חווה ובהצלחה

    • מיכל הגב

      היי חוה,
      תודה על השיתוף.
      במתכון של הכבד הקצוץ ובמתכון של הקרפעלך ששניהם מופיעים בתפריט הכבד אכן עובר צלייה.
      במתכון של פטה הכבד – הכבד מתבשל במים. כמובן שאם מעדיפים אפשר גם אותו לצלות במקום.. איש איש שיעשה מה שנכון לו.

השארת תגובה

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
Print Friendly, PDF & Email
גלילה לראש העמוד

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

דילוג לתוכן