חגי תשרי אוטוטו אצלנו.. בתקווה שלא יהיה שינוי של הרגע האחרון ואכן נוכל לחגוג את ראש השנה כמו שצריך בחיק המשפחה המורחבת, עם שולחן ערוך יפה, פרחים, נרות, הרבה אוכל משובח ושמחה בלב.
אצלי במשפחה הדיבורים בדבר מי יביא איזו מנה כבר בשיאם. ולכן, כחלק מהשיטוט שלי בבלוג למציאת המנות שמתחשק לי להכין השנה (למרות שהוא שלי.. אני עדיין נכנסת לבלוג מדי פעם כדי להזכיר לעצמי מתכונים אהובים שרוצה לחזור אליהם..), בניתי לכם תפריט מגוון גם לחג הזה (מסתבר לי כל פעם מחדש שהתפריטים האלו הם האהובים עליכם ביותר ). עובדה שמשמחת אותי עד מאד .
אז כמו שציינתי כבר במספר תפריטים בעבר, אצלנו ארוחת החג תמיד תיפתח במרק עוף מנצח (לרוב מסונן – כלומר רק הנוזל ששווה זהב) בשילוב הקרעפלך המנצחים והכי טעימים בעולם של סבתא שלי.
לאחר מכן תמיד יפציעו הגפילטע המושלמים האלה, לצד חזרת ששורפת באף. אין אפשרות אחרת.
שמחתי לעיין בתפריט של ראש השנה 2018 ולגלות שהרבה מנות שציינתי שם, ללא צירוף מתכון, כבר נוספו לבלוג מאז (כמו מרק העוף, הקרפעלך, הגפילטע ועוד).
מי שפחות בעניין של גפילטע, אבל כן רוצה לצרף מנה ראשונה קטנה של דג, מוזמן ללכת על סוכריות הסלמון, אחת התוספות האחרונות לבלוג, שממש כיף לאכול כפתיח – בשילוב המתיקות של הסילאן, הן מתאימות מאד לראש השנה. לחילופין, אפשר ללכת על כיוון חרפריף יותר עם החריימה הקלאסי.
אם אתם בעד לשלב בישול מסורתי עם מטבח קצת יותר עדכני (ואני תמיד בעד שילובים), אז מה דעתכם שהדג לפתיח דווקא יהיה סוג של סביצ'ה? כמו הסביצ'ה הים תיכוני המצוין או הסביצ'ה טונה העולמי? שתי אופציות נהדרות ביותר.
אצלנו גם תמיד תמצאו על השולחן כבד קצוץ מנצח. כמובן שאפשר להמיר אותו בפטה כבד החגיגי והמצוין.
לצד כל אלה, הכי מתבקש לאפות את לחמניות החמאה והדבש המדהימות, או honey buns, בשמן המקורי. מדובר באלוהיי הפחמימה. לא פחות.
כמובן שניתן להמירן בחלות הביתיות המצוינות גם הן, ואם מתחשק להתאים אותן יותר לאווירת החג – נסו להמיר את הסוכר בדבש. What can go wrong?
אם החג אצל אימי (ושם הוא מתוכנן להיות השנה), אין מצב שהיא תוותר על כמה צלוחיות של צימעס לאורך השולחן – מבחינתה זהו מאסט מסורתי שאין בלעדיו.
אני ממליצה לשלב על השולחן גם כמה צלחות עם סירות אנדיב ממולאות סלט קצוץ של תפוחים – הכי מתאים לחג ומאד פרשי ורענן.
מבחינת סלטים, כרגיל קשה לי לבחור..
סלט החסה של אמא שלי לבטח יהיה על שולחננו, כי פשוט אי אפשר בלעדיו.
בנוסף, אוסיף עוד 2-3 סלטים מגוונים, כמו סלט העגבניות הפיקנטי, סלט עגבניות וענבים או סלט העגבניות שתמיד מתאים, כי סלט עגבניות טוב תמיד מתקבל בברכה (ושלושתם שונים, אך כל כך טעימים!).
סלט הסלרי הותיק הזה תמיד מתקבל באהבה גדולה על ידי כולם, הוא קל להכנה ופשוט מעולה. לחילופין, גם סלט הברוקולי בטחינה ושומשום לבטח יתחסל – מדובר בסלט מיוחד ביותר.
סלט בטטות אפויות או סלט בטטות, עדשים ופטרוזיליה הם שני סלטים מצוינים, שהם ממש גם בגדר תוספות.
גם הסלט קינואה ומנגו העשיר (בשילוב המנגו מאיה המטורף שיש עכשיו!) הוא שילוב מצוין של סלט ותוספת, אם מתחשק לכם כזה.
גם בעיקריות יש הרבה מגוון:
באגף העוף, יש כל כך הרבה אפשרויות מנצחות שממש קשה לי להחליט, אבל הנטייה שלי השנה היא ללכת על אחד משלושת המתכונים המעולים האלה: עוף ממולא באורז וצנוברים, עוף בקפה או עוף ביין. שלושתם מצוינים.
בפינת הדגים, אפשר ללכת על נתח גדול של סלמון, כמו הסלמון החגיגי בפסטו, פיסטוקים ופנקו או הסלמון בחרדל, מייפל ופקאן, מנה קצת יותר קלה להכנה, אך עדיין מוצלחת ביותר.
לחילופין, ניתן להכין פילטים של דג לבן אהוב, כמו במתכונים של הדג בקשקשי ירקות או פשטידת הלברק (פילטים בציפוי פנקו משגע).
גם הדג השלם במלח הוא הצלחה ודאית.
מבחינת מנות בשריות, מי שרוצה להרשים עם מנת מיליון דולר (שלא מסובכת כמו שנראית), מוזמן לבחור בביף וולינגטון החגיגי.
לחילופין, הצלי בקר הקלאסי, קדירת הבקר, הגולש או האוסובוקו בירקות שורש בבירה שחורה הם גם מנות עיקריות מוצלחות עד מאד – כל אחת וסגנונה.
עכשיו לתוספות, שתמיד מוסיפות המון טעם וצבע לשולחן..
נתחיל בירקות, להם יש לי חולשה גדולה:
ישנה השעועית הלבנונית ברוטב עגבניות, המתובלת והעשירה, שחובה להגיש יחד עם אחת ממנות האורז (או אורז לבן שיתלווה נפלא לשלל הרטבים של הארוחה).
על אותה משבצת מכובדת ישנה הבמיה ברוטב העגבניות הותיקה והנהדרת.
גם תבשיל החצילים ותפוחי האדמה וגם הרטטוי ישתלבו נפלא בארוחה.
הכרובית הצלויה ברוטב עגבניות וטחינה, תוספת חדשה יחסית לבלוג, יכולה להעניק טוויסט לארוחה. לחילופין, מנת כרובית מטוגנת לבטח תחוסל על ידי כולם – מדובר בקלאסיקה שתמיד מתקבלת באהבה.
ירקות צלויים נוספים שישתלבו נפלא וממש קשה לי לבחור מתוכם כרגע הם המיני פלפלים בבלסמי בתנור, כרוב הניצנים המוצלח, הגזרים צלויים במייפל וחרדל (מוזמנים להמיר את המייפל בדבש לכבוד החג) ואצבעות הבטטות המתובלות.
אף מנת הכרישה הזו, שמתבשלת אט אט לתוך עצמה, תתאים כלכל שולחן ולכל תפריט.
כפי שציינתי, מבחינתי מנת אורז חייבת להיות על השולחן. בנוסף לאורז הלבן שיספוג לתוכו את שלל הרטבים, אני ממליצה להוסיף את אחת ממנות האורז בתנור המנצחות האלה: אורז עם שקדים וגזר, אורז אדום לבן חגיגי, אורז ירוק או אורז עם ערמונים ופטריות (איך אפשר שלא להזכיר אותו?).
בארוחות חג רבות אנחנו אוהבים להכין גם כמה רולדות של בצק עלים (שלא ייחסר ), אני ממליצה על שילוב של בצק העלים הממולא ערמונים ותפוחי אדמה או בצק העלים הממולא בשר טחון וצנוברים. שניהם נפלאים.
הגענו למתוקים, שכאן אפשר לפתוח בעצם מיני תפריט חדש לגמרי.
נתחיל עם קינוחי תפוחים שווים לראש השנה:
שתי הסבתות שלי הורישו לי קינוחי תפוחים לפנתיאון: ישנו שטרודל התפוחים המעולה של סבתא מרים (שגם עם בצק עלים קנוי הוא מצוין) ועוגת התפוחים וקצף החגיגית והמהממת של סבתא ריקה ז"ל. אל תבקשו ממני לבחור .
קריספ תפוחים (שהוא סוג של קראמבל משודרג) יחד עם גלידת וניל הוא קינוח שתמיד יעבוד.
בנוסף, יש את אצבעות הפילו תפוחים המעולות – קריספיות מבחוץ ונימוחות מבפנים.. פשוט תענוג.
אם מתחשק לכם דווקא לאכול את התפוחים בעוגה בחושה ורכה לצד כוס התה, אז יש כאן שתיים שיבואו לכם ממש מדויק: עוגת התפוחים של עדידס ועוגת התפוחים הקלילה הזו.
מספיק תפוחים נראה לי .
בעיניי תמיד יש מקום גם לקינוח שוקולדי.. אני מציעה להכין קעריות של פונדנט שוקולד מראש במקרר, כך שייכנסו לתנור עם פינוי השולחן. יחד עם גלידת וניל (מוטיב חוזר בקינוחים שלי ), אין סיומת מענגת מזו.
כמובן שגם טראפלס אוראו או אצבעות שוקולד שיוכנו מראש ויישלפו ברגע האמת מהמקפיא/מקרר יתקבלו בשמחה רבה.
לצד קנקן תה, שיעזור להוריד את הארוחה הדשנה, אני מציעה להגיש קוביות של הבקלאווה המיוחדת הזו ו/או דובשניות (בכל זאת ראש השנה..) ו/או עוגיות שומשום, טחינה, שקדים ודבש (ללא גלוטן) שגם יתאימו עד מאד.
אמן ותבוא עלינו שנה חדשה מתוקה כדבש, ללא מגיפות ושאר חולירות..
שלכם, עד הפעם הבאה,
מיכל
2 תגובות
שנה טובה מיכל.
אחרי קריאת ההצעות לערב ראש השנה הבנתי למה החג הוא יומיים.
קבלתי המון רעיונות וחלק פשוט יחכו לחגים הבאים.
אהרון
שלום אהרון,
כיף לשמוע!
שרק יהיו סיבות לחגוג ולשמוח,
חג שמח!