את המתכון המעולה הבא העבירה לי לי , אותה אחת שסידרה אותנו עם עוגת התותים הנוסטלגית והמעולה של סבתה ז"ל ופטה הכבד המפורסם של אמה. היום חברים, זכינו בעוד מתכון שווה במיוחד שרץ במשפחתה, והפעם מנת העוף ביין של דודתה : מנה חגיגית וטעימה כל כך! לצד אורז לבן שסופג את הרוטב והמון בצל מקורמל, מדובר במנה עיקרית שווה במיוחד, אם לארוחת חג או לארוחה מושקעת.
נבשל את המנה אך ורק עם יין שגם טעים לנו לשתות. לא חייבים יין יקר, אבל חשוב שיהיה טוב וטעים, אחרת עליו תיפול המנה. לעניין הבצל, אכן יש כאן הרבה ממנו ותפקידו מרכזי וחשוב. לפי החישוב של לי, יש להוסיף בצל אחד על כל שני פולקע, כלומר 10 חתיכות עוף = 5 בצלים. אם אתם מגדילים את כמות העוף, הגדילו בהתאם גם את כמות הבצל. נכון, יהיו דמעות, לא אשקר , אך עם הביס הראשון תבינו כמה היו שוות.
סרובינה (כינוי שהענקתי ללי בימי התיכון, שנחרט אצלי בהארד דיסק) העבירה לי עם המתכון גם כמה טריקים של מארחות מנוסות: למשל, את שלב טיגון העוף ושלב טיגון הבצל ניתן לבצע יום לפני ההגשה, ולאחר ששניהם מטוגנים, מאחדים יחד בסיר/כלי סגור ומקררים עד למחרת, כך שבישול המנה ביום האירוח הוא הרבה יותר זריז ובלי הרבה לכלוך ובלאגן. אימצתי טיפ זה כשבישלתי את המנה עבור ארוחת שישי שלנו – העוף והבצל טוגנו בחמישי ושאר המנה הורכבה בשישי, ממש יעיל ונוח.
בנוסף, שילבתי במנה גם פטריות וערמונים, אותם הוספתי למתכון כתוספות אופציונאליות (אתם כבר יודעים כמה אני אוהבת שילוב של ערמונים ופטריות שנמצאים גם באורז הזה, בבצק עלים הזה ובמנת הבשר החגיגית הזו, בין היתר). את פרוסות הפטריות והערמונים המקולפים מוסיפים לסיר כחצי שעה לפני סיום הבישול. אם אוהבים פטריות ו/או ערמונים אני מאד ממליצה על הוספתם למנה (כמובן שאפשר להוסיף גם רק אחד מהם). תוספת נוספת שלי הן שיני השום השלמות שפיזרתי יחד עם הגזר שהשתלבו מצוין גם הן. גם בצלצלי שאלוטס שלמים קלופים יתאימו באותו אופן.. כרגיל, לכו על מה שטעים וזמין לכם, כל עוד תשמרו על בסיס המנה של העוף, המון בצל ויין טוב אתם מסודרים בהחלט עם מנת עוף שווה במיוחד.
מצרכים:
10 כרעיים מפורקות עם העור או 10 שוקיים עם העור
5 בצלים לבנים חתוכים לרצועות
2 גזרים מקולפים וחתוכים ל-3-4 חתיכות
5 שיני שום שלמות
1 כפית מלח ים
1/2 כפית פתיתי צ'ילי יבש
כ-3/4 בקבוק יין אדום טוב
כ-8 כפות שמן
אופציונאלי:
1 סלסלת פטריות, פרוסות
ו/או
ערמונים קלופים בואקום
הוראות הכנה:
בסיר נמוך ורחב מחממים 4 כפות שמן ומטגנים את חלקי העוף משני הצדדים, כאשר תוך כדי ממליחים ומפלפלים אותם, עד להשחמה.
מוציאים את חלקי העוף לצלחת/קערה.
מוסיפים את יתרת השמן ומטגנים את רצועות הבצל, תוך גירוד קרקעית הסיר, עד שמזהיבים ומעט משחימים.
מוסיפים את העוף מעל שכבת הבצל.
עד שלב זה ניתן להכין יום לפני ההגשה.
מפזרים מעל מלח ים ופתיתי צ'ילי יבש.
משבצים את הגזרים ושיני השום ושופכים את היין האדום עד לכיסוי העוף.
מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה להמשך בישול של עוד כשעה וחצי עם מכסה, כאשר מדי פעם מנערים את הסיר קלות ומערבבים בעדינות סביב חלקי העוף.
בנוסף, מומלץ להפוך את חלקי העוף פעם אחת במהלך הבישול, כך שכולם יצבעו ויטבלו באופן שווה ברוטב.
אם רוצים להוסיף את הפטריות ו/או הערמונים, מצרפים אותם לסיר חצי שעה לפני סיום הבישול.
מגישים חם עם אורז לבן, פירה או פולנטה.
עד הפעם הבאה,
מיכל
6 תגובות
גדלתי על עוף ביין, או בצורתו הצרפתית: Coq au Vin. הריח המשגע של היין שהתפשט בבית בזמן הבישול, הוא אחד מזכרונות הילדות שלי, ומתחבר לריח של בית. כן- היו בתים שבהם ריח הבישול היה של מטבח צרפתי…
שלשום ניסיתי את המתכון של מיכל, עם פטריות ועם ערמונים, והשתמשתי ביין אדום טוב. זה התחיל מהריח שהזכיר נשכחות, וכשטעמתי- אורו עיניי! זה המתכון שאמי ז"ל היתה מכינה! הכנתי בדיוק לפי הוראות המתכון של מיכל, וזכיתי בהצצה לילדותי.
פשוט מעולה!
ערן יקר, ריגשת אותי כל כך בתגובתך!! תגובות כאלה הן אחת הסיבות המרכזיות שמדרבנות אותי להמשיך עם הבלוג בכל הכוח 🙂
ניתן להשתמש בפרגיות במקום השוקיים ?
בטח, במנה המצולמת השתמשתי בפרגיות
איזה סוג של יין אדום עדיף? מתוק? יבש?
היי מיכל, לא יין מתוק. יין אדום שאוהבים לשתות, פשוט וטוב כמו קברנה, מרלו וכו'.