בראש השנה, בראש השנה פרחה שושנה אצלי בגינה…
איזה כיף שראש השנה בפתח! חג חגיגי כל כך שמבשר על התחלות חדשות ומרגשות. השנה תהיה השנה הראשונה שנחגוג את ערב החג בלי סבתא מרים האהובה שלנו שנפטרה במאי האחרון, יום לפני יום הולדתה ה-87.
סבתא שלי היתה אישה מאד דומיננטית, שהשאירה אצל כולנו חלל גדול. אין ספק כי בחגים חלל זה יבוא אפילו יותר לידי ביטוי, וזאת משום שהחגים סבבו סביב המאכלים הקבועים שלה.. ובראש השנה היא תמיד הייתה מבשלת את הגפילטע פיש, הקרפעלך ושטרודל התפוחים המפורסמים שלה.
שלא תבינו לא נכון, מאכלים אלו יעלו על שולחננו גם בערב ראש השנה הקרוב, רק שהפעם הם יהיו פרי ידינו. חילקנו ביננו מי מכין איזה מתכון של סבתא.. אני למשל מופקדת על הקרפעלך והשטרודל, אך בואו לא נטעה, ברור לכל שאותו דבר כבר לא יהיה (כמו שאת החזרת והחמוצים של סבא מישה ז"ל לא הצלחנו לשחזר).
כפי שציינתי בתפריטים הקודמים (כמו זה וזה, בין היתר), אצלנו ארוחת החג תמיד תיפתח במרק עוף מנצח (לרוב מסונן – כלומר רק הנוזל ששווה זהב) בשילוב הקרעפלך הכי טעימים בעולם של סבתא שלי (שכאמור, הפעם אני אכין..).
אם מישהו מעוניין ללכת על מרק בסגנון אחר, אני ממליצה בחום לשלב את התפוח כבר בשלב זה של הארוחה במרק הסתווי והנהדר של דלורית ותפוח.
לאחר מכן תמיד יפציעו הגפילטע המושלמים האלה, לצד חזרת ששורפת באף. אין אפשרות אחרת.
אצלנו גם תמצאו על השולחן כבד קצוץ מנצח. כמובן שאפשר להמיר אותו בפטה כבד החגיגי והמצוין.
לצד כל אלה, מתבקש לאפות את לחמניות החמאה והדבש המדהימות, או honey buns, בשמן המקורי. כמובן שניתן להמירן בחלות הביתיות המצוינות גם הן.
אם נרצה עוד כמה ראשונות על השולחן (שלא ייחסר..), מה דעתכם על מנת חצילים צבעונית וקלה מאד להכנה? אני מציעה שתי אפשרויות נהדרות: חצילים עם יוגורט, זעתר ורימונים (מתאים בול לראש השנה!) או פרוסות חצילים עם עגבניות שרי, נפלאות גם הן.
גם הקרפצ'יו קולורבי הנפלא יכול להוות מנה ראשונה מקסימה ומעניינת.
אם נעבור רגע לאגף הסלטים, כרגיל אני בעד the more the merrier, אז אני מציעה לבחור לפחות 3 מאלה:
תמיד ישנה האופציה של סלט החסה של אמא שלי, הסלט הירוק האולטימטיבי.
אך אם בכל זאת תרצו לגוון, אני מציעה לכם להציץ במתכון המרענן של סלט החסה בוינגרט נענע, שהוא נהדר ופרשי.
עוד סלט ירוק מעניין ביותר, עם רוטב פשוט ממכר, הוא סלט הקייל וירוקים ברוטב אסייתי, הסלט שאני חוזרת אליו הכי הרבה בחודשים האחרונים.
סלט הירקות הפריך והצבעוני או סלט הכלבו העשיר הם שני סלטים צבעוניים, פריכים וכל כך טעימים, שאני ממש ממליצה לשלב לפחות אחד מהם בשולחן החג שלכם.
המנגו כרגע כל כך משובח שאני ממליצה לשלב אותו בארוחה עם אחד הסלטים הבאים: סלט מנגו ואבוקדו (ושאר הפתעות) הנהדר, סלט קינואה עם מנגו (ושאר הפתעות) או בסלט חסה ומנגו הקל והמעולה.
גם סלט כרוב תמיד מתקבל בברכה, אם אתם רוצים ללכת לכיוון המתקתק, אני מציעה את סלט הכרוב עם המייפל הגרעינים הנפלא. או שאולי מתחשק לכם רוטב חמאת בוטנים קרמי ועשיר עם הכרוב שלכם? אם כן סלט הכרוב הזה יהיה נהדר.
אמנם כבר הוצע מגוון רב של סלטים, ובכל זאת אציע רק סלט עגבניות לסיום סיומת: מה אתם אומרים? אתם יותר בעניין סלט עגבניות פיקנטי או סלט העגבניות שתמיד מתאים?
בעיקריות אנסה להיות קצת יותר ממוקדת:
ככל שקשור לבקר, יש לי שתי מנות מנצחות להציע לכם, שתיהן חגיגיות ועשירות: הראשונה היא מנת הבקר ביין, ערמונים ורימונים שכאילו נוצרה בשביל ארוחת החג (אני לבטח אכין אותה השנה), והשנייה היא קדירת הבקר בחרדל וקוניאק.. שרק השם שלה מספר את כל הסיפור, נכון?!
הביף וולינגטון הכה מרשים וחגיגי גם תמיד מתאים לשולחן ראש השנה בעיניי.
באגף העוף אצמצם את המבחר הגדול שיש בבלוג לשלושה מתכונים מגוונים, שונים ונפלאים: עוף עם עגבניות שרי ומיץ תפוזים, עוף בקפה ויין ותבשיל של טבית (שאני ממליצה להכין עם פרגיות עבור ערב החג).
בפינת הדגים ישנם שני סירי דגים מופלאים שיתאימו בול לשולחן החג. הראשון הוא סיר הדגים החריפים של דודה זיוה והשני הוא סיר הדגים הים תיכוני שלי. השילוב של חלה או אורז עם הרוטב של שניהם.. מייצר ביסים מדהימים.
לחילופין, אם מתחשק לכם להכין נתח גדול של דג, מה דעתכם על הסלמון במעטפה ברוטב יוזו ומיסו או על הבר ים השלם במלח הנהדר?
עכשיו לתוספות ושאר ירקות ..
תוספת טובה של תפוחי אדמה תמיד עושה את העבודה והשנה אני מציעה לכם את תפוחי האדמה בפסטו קשיו המיוחדים או לחילופין את תפוחי האדמה המתובלים (והממכרים!) בתנור. Win Win.
בנוסף, מנת הגזר בקלמנטינות (או תפוז..) ודבש גם מרגישה לי ממש meant to be עבור ראש השנה.. לא?
בעיניי, הכרובית הצלויה ברוטב עגבניות וטחינה היא ממש מנה מנצחת. לחילופין, מנת הכרובית וברוקולי ברוטב קיסר (או "כרובית בסגנון אביבית", אם תרצו) היא גם כזו שתתחסל בצ'יק על ידי כל הסועדים.. לא אמרתי שיהיו פה החלטת קלות חברים .
לדעתי גם מנת אורז כלשהי היא בגדר חובה על שולחן החג.. לכן, בנוסף לאורז הלבן שיספוג לתוכו את שלל הרטבים (ויהיה ידידותי פלוס לכל הילדים), אני ממליצה להוסיף גם את אחת ממנות האורז בתנור המנצחות האלה: אורז עם שקדים וגזר, אורז אדום לבן חגיגי, אורז ירוק או אורז עם ערמונים ופטריות (איך אפשר שלא להזכיר אותו?).
בשעה טובה, הגענו למתוקים!
נתחיל עם קינוחי תפוחים שווים לראש השנה:
שתי הסבתות שלי הורישו לי קינוחי תפוחים לפנתיאון: ישנו שטרודל התפוחים המעולה של סבתא מרים ז"ל (שגם עם בצק עלים קנוי הוא מצוין) ועוגת התפוחים וקצף החגיגית והמהממת של סבתא ריקה ז"ל.
אם נישאר רגע בקינוחים נוסטלגיים, מה דעתכם על תפוחים אפויים? לצד גלידת וניל כמובן..
את אותה גלידה מומלץ גם להגיש עם קריספ תפוחים (שהוא סוג של קראמבל משודרג).
בנוסף, יש את אצבעות הפילו תפוחים המעולות – קריספיות מבחוץ ונימוחות מבפנים.. פשוט תענוג.
ריבועי הלימון המדהימים שאי אפשר להסתפק רק באחד או הבנופי פאי (בנננה + טופי + קצפת!!) הם גם שתי הצלחות ודאיות.
ולפעמים פשוט מתחשק ביס טוב של שוקולד עם איזה קיק לצד התה/קפה של סוף הארוחה – כאן נכנסים דקיקי השוקולד המתובלים האלו.
אם כבר הזכרתי את קנקן התה, אני מציעה להגיש קוביות של הבקלאווה המיוחדת הזו ו/או דובשניות (בכל זאת ראש השנה..) ו/או פרוסות עוגת סיינה עם פירות יבשים, שגם יתאימו עד מאד.
כמובן שהתפריט המוצע מורכב מקמצוץ מהמנות המגוונות האופציונאליות לחג שנמצאות בבלוג.. אם לא מצאתם פה את מה שחיפשתם, גשו לתפריט הקטגוריות או לשורת החיפוש.. מי יודע מה יתפוס לכם את העין (ובלוטות הטעם ).
ובכל מקרה, כרגיל אני פה בשביל כל התייעצות,
שתהיה לכולנו שנה טובה ומתוקה מלאה בבריאות איתנה ושמחה גדולה,
שלכם,
עד הפעם הבאה,
מיכל