מפה לשם ומשם לפה, הזמן עף, גם כשנהנים וגם כשממש לא.. והנה החג הלבן, חג הקציר, חג הביכורים, החג שהכי מזוהה עם קיבוצי ארצינו.. גם אלו שהופקרו ונשחטו בשבעה באוקטובר מדרום וגם כל אלה שמופקרים ונטושים מאז מצפון.. למרות הכל, מגיע אלינו ממש אוטוטו.
אין ספק, שכמו כל החגים, גם חג זה יהיה שונה השנה, עבור אותם תושבים בפרט ועבור כולנו ככלל. אני יושבת וכותבת שורות אלו בביתי ובמחשבותיי עולות יערה ורות, אחיותיו של יאיר וגיסותיה של טשה, אהוביי, תושבות קיבוץ כפר גלעדי, שמפונות מבתיהן, מהקיבוץ היפה והשמח הזה שחגג כל שנה את חג שבועות בהוד ובהדר והיו עושות הרבה כדי לעסוק שוב בבניית תפריט החג שלהן בביתן האהוב… וכמוהן עוד רבים רבים וטובים. אני מקדישה תפריט זה לכם אנשים טובים ויקרים.. הלוואי שתשובו לביתיכם בקרוב, בבטחה וברוגע. אמן ואמן.
הלוואי וכולם ישובו כבר.
אז שניה אויר, נפרוס את המפה הלבנה והמגוהצת שלנו ונבשל לנו ארוחת חג שבועות טעימה במיוחד, כזו שאמן ותביא עלינו עוד הרבה ימים טובים.
כמו בכל שנה, גם השנה ארכיב את תפריט חג השבועות משלל מנות רלוונטיות שעלו בבלוג בשנה החולפת, כאשר את אלה אחזק בכמה שחקני חיזוק משנים קודמות, במידת הצורך.
לפני שנצלול למבחר המנות המכובד, בנוהל אני מצרפת לכם את התפריטים המכובדים והעשירים של השנים הקודמות, במידה ואתם במצב רוח מעמיק וחוקר במיוחד . אז קבלו אותם: תפריט שבועות 2017, תפריט שבועות 2018, תפריט שבועות 2019, תפריט שבועות 2020, תפריט שבועות 2021, תפריט שבועות 2022 ותפריט שבועות 2023. יש כבוד.
נתחיל עם שלל ביסים מעולים לפתוח איתם את התיאבון.
התמרים הממולאים גבינת עיזים, יהיו כיפיים ויפים במיוחד לצד כוס יין קר.
כך גם לגבי כיכר הקממבר בתנור עם ריבה ואגוזים. אם תשיגו ריבת צ'ילי חריפה, המנה תהיה אפילו עוד יותר משודרגת.. מדובר באחת המנות הקלות שאני הכי אוהבת לחזור אליהן.
לפני מספר שבועות עלה לבלוג מתכון לקרקרים שפשוט כתוב עליהם המילה "שבועות", הלוא הם הקרקרים עם הפרמזן והגרעינים. קחו בחשבון, שכפי שכתבתי במתכון עצמו, עליהם להגיע עם הכיתוב: "אזהרה – ממכר".
לצד כמה לחמים משובחים (שיהיו נפלאים גם עם הקממבר האפויה שהזכרתי קודם), הגישו את סלט הביצים עם הבצל המקורמל, סלט ביצים כביכול פשוט, שאין אדם שטעם אותו אצלי ונשאר אדיש אליו. לתפריט שלי הוא לבטח ייכנס.
מנת דגים נאים אחת לפחות תמיד תהיה על שולחן החג שלי, והשנה אין מתאימה יותר לשולחן חג שבועות ממנת הסביצ'ה דג על יוגורט יווני. בול בפוני.
עם ברוסקטת עגבניות טובה אין מקום לטעויות, והיא גם אחלה אלטרנטיבה למי שפחות מתחבר לגבינות (ויש כמה כאלה אצלי במשפחה..).
נדלג רגע אל הסלטים,
שכידוע לכם, אני אוהבת שיש מבחר מכובד מהם על שולחן האירוח שלי. השנה הצטרפו כמה סלטים מדהימים לבלוג שישתלבו בצורה נהדרת בשולחן חג השבועות שלנו.
מסלט התירס הטרי והחרוך עם גבינת פטה, שעם התירסים המתוקים שסוף סוף חזרו אלינו, יהיה עכשיו פשוט מדהים ועד סלט השומר והסלרי הפשוט מעולה, מלא בקראנץ' וטריות.
נישאר רגע באגף הפריך ונזכיר את סלט הירקות הקראנצ'י שחתוך לקוביות צבעוניות וכיפיות.
בפינת סלט הכרוב עם הקריצה – מה דעתכם על סלט הקולסלו קוקוס הקייצי, בו קרם הקוקוס מחליף את המיונז?
סלט חסה כלשהו תמיד יהיה על שולחני, השנה נוספה אופציה ראויה וקלאסית ביותר של סלט חסה עם אנטיפסטי.
שני סלטים נוספים עם טוויסט מעניין ושונה הם סלט האספרגוס הטרי, כל כך טעים ומפתיע וסלט השורשים הלימוני, עם טריק מגניב בהכנתו הקלילה.
את סלט עשבי התיבול עם התפוח, הסלק והרימון אני ממש מתכננת להכין. הוא פשוט מופלא.
ומה דעתכם על הוספת סלט מבושל לתפריט? כזה שאני מבטיחה שאף אחד לא יישאר אדיש אליו – אני מדברת על הסלט המבושל של זוקיני עם יוגורט, בזיליקום וצנוברים. מעדן!
אם נישאר באגף המבושל, אז לצד הסלטים הפרשים והטריים אני אוהבת להגיש לשולחן גם כמה ירקות מבושלים מעניינים, שיכולים להיות תוספת, ראשונה או אפילו עיקרית צמחונית.
הקייל הצלוי עם שום, בצל ופרמזן יתאים עד מאד לשולחן חג השבועות וכמוהו גם הכרובית בפנקו בתנור, שאם תרצו תמיד תוכלו להוסיף לפנקו גם פרמזן מגורד – רק טוב זה יעשה.
לביבות הבטטה והמנגולד האפויות יהיו נהדרות בתוספת יוגורט חמצמץ. מדובר בלביבות כל כך מפתיעות – פשוט לא תאמינו כמה הן טעימות.
בואו נדבר רגע על כרוב מבושל, שהוא מעדן בעיניי. יש לי שתי אופציות כל כך שונות להציע לכם: מצד אחד מנה מזרח אירופאית של כרוב מבושל ברוטב עגבניות, ומצד השני של הגלובוס – כרוב צלוי ברוטב תאילנדי מדהים -שניהם מדהימים וכה שונים.
אם כבר הזכרתי מנת ירק אסייאתית – אני חייבת לשים על השולחן את החצילים הדביקים והמעולים האלה. הם מדהימים.
שולחן חג שבועות חייב גם איזה מנת דגים טובה אחת לפחות, נכון? שיהיה לכם בהצלחה עם הבחירה . כי יש לי פה כמה אופציות מאד חזקות.
פילה הדג בפנקו ופרמזן כאילו ונתפר במיוחד לארוחת שבועות ועוד לא הזכרתי כמה קל עד מבדח להכין אותו.
אל תתלבטו וגלגלו סיר של קציצות דגים ברוטב פיקנטי של אנושקה שלי. לא תתחרטו.
לחילופין, אם דווקא טעמים מהמזרח קורצים וקוראים לכם, לכו על סיר של קארי דגים בנגלי.
גם את סיר הקציצות וגם את סיר קארי הדגים אני ממליצה להגיש עם אורז לבן שיספוג לתוכו את כל הטעמים.
אם כבר באורז עסקינן, מה דעתכם להוסיף לשולחן מנת אורז עם מנגולד ותפוזים שתלווה בגאון את הארוחה? גם לה, דרך אגב, תוספת של יוגורט חמצמץ תעשה פלאים.
תוספת אחרת וקצת שונה שיכולה להתקבל בברכה היא מנת הפריקי עם העדשים הכתומות.
לפני שנעבור לקינוחים, אני חייבת לשים על השולחן מנה שאני לבטח לא אוותר עליה, שממש נתפרה לאירוע והיא כמובן הלזניה הצמחונית עם הקישואים הצלויים ואופציה ללא גלוטן. מנה מדהימה!
אם נישאר רגע באופציות ללא גלוטן, אז פיצה הכרובית היא בהחלט אלטרנטיבה נהדרת.
אם אתם מאלה שממש חייבים מנת פסטה בתפריט שבועות שלכם, אציע לכם משנים קודמות את הפסטה חריימה הנהדרת והכה אהובה עלי או את הפסטה בורסן ופטריות הכי קלה להכנה שיש וכמה שהיא טעימה.
מניסיוני, פסטה ברוטב עגבניות שרי או פסטה פסטו תמיד סוגרים פינה אצל הילדים, וכמובן שישנה אפשרות של פשטידת פסטות וגבינות, או בגרסה היותר בוגרת של אמא שלי – פשטידת פסטה, תרד וגבינות.
אם כבר הזכרתי פשטידות, אציע לכם שתיים מנצחות נוספות לשבועות (למרות שהמבחר באמת ענק, אני מציעה לכם לשוטט בבלוג..) – פשטידת תרד וגבינות נפלאה ופשטידת חצילים קלה (עם טריק).
מה אומרים, נעבור לקינוחים?
אני מאד אוהבת קינוחי לימון רעננים ולראיה עוגת השזיפים, ריקוטה ולימון הנפלאה וקוביות הקוואקר ולימון הכיפיות.
בעניין עוגות גבינה, יש את הקלאסיות שתמיד עובדות כמו עוגת הגבינה והפירורים האהובה עליי ועוגת הגבינה האפויה.
אבל אם מתחשק לכם דווקא עוגת גבינה עם טוויסט קטן, אני מציעה לכם להכין את עוגת הגבינה האפויה עם הקינמון ושכבת השמנת החמוצה. היא מדהימה.
עוגת הגבינה והאוכמניות גם היא מצוינת וכמובן, מי שאוהב את החיבור בין גבינה לממרח לוטוס, יתאהב בעוגת הגבינה הזו.
אם אתם חושבים שלהוסיף לשולחן כמה קינוחים שאינם גבינתיים זה רעיון טוב (ברור..), אני ממליצה בחום ללכת על בלונדיז החלבה ושוקולד הלבן.. אך קחו בחשבון שהם בגדר התמכרות.
ואם אתם פשוט חייבים קינוח שוקולדי על השולחן ויהי מה, אני מציעה את אחד מהפאדג'ים הבאים: פאדג' שוקולד הכי קל להכנה או עוגת הפאדג' שוקולד ללא קמח. לא אמרתי שהבחירה תהיה קלה.
כרגיל, אני כאן לכל שאלה ותהייה.
לימים טובים יותר,
עד הפעם הבאה,
מיכל