לאחר שבשנה שעברה מספר ימים לפני ליל הסדר קרס הבלוג (ואני איתו) לחודש שלם (כן, כן.. סיפור עם השרת שממש לא מתחשק לי לחזור עליו) ובין יתר התסכולים שהאירוע הביא אותו גם לא יכולתי לשתף איתכם את תפריט הפסח המסורתי שהתאמצתי להכין לכם, השנה אני מציגה בפניכם את אותו תפריט שנאלץ להיגנז, בתוספת כמה שינויים וחידושים שעלו בשנה האחרונה שלא יכולתי להשאיר בחוץ.
בנוסף, הבלוג חגג בפברואר 7 שנים (כן, הלם!) – אבן דרך משמעותית שעברה לה ככה מתחת לרדאר… לא תקין בעליל, אני יודעת. אז יחד עם החגיגיות של חג הפסח הקרב ובא, שהלוואי שיביא איתו תקופה שפויה יותר כאן בארצינו הקטנטונת, הרימו איתי כוסית (מה שיש לידכם, גם קפה יעשה את העבודה ) לכבוד הבלוג המתוק שלי.
אז כמו כל שנה בתקופה זו, גם לאחרונה קיבלתי כמה פניות בתא הדואר עם השאלה: "מה עם התפריט השנתי?", פניות שממש מחממות לי את הלב.. לדעת שישנם אנשים שמחכים לתפריט של touchfood כדי לקבל השראה להתחיל ולתקתק.
כרגיל, אציג בפניכם שלל אלטרנטיבות להרכבת שולחן החג שלכם. תהיינה כאן מנות מגוונות ביותר.. כך שכל אחד ואחת יוכלו לבחור את השילוב שנכון להם בהתאם למה שאוכלים ואוהבים.
אצלנו בחג ישנן מנות קבועות שתמיד יחזרו להופיע בתפריט, ואחת מהן היא מרק העוף, אותו אנחנו מגישים צח עם קניידעלך (ובראש השנה עם קרפעלך..כן?). סופרלטיבים רבים כבר סיפרתי לכם על מרק זה.. וכולם מוצדקים . השנה התווסף לבלוג מתכון מיוחד ומעולה לקניידלך גדולים ושמנמנים.
לאחר המרק, אצלי במשפחה תמיד יגיעו הגפילטע פיש של סבתא מרים ז"ל, שזה יהיה הפסח הראשון בלעדיה . כמובן שבפסח נמיר את פירורי הלחם בקמח מצה. שימו לב שלא לשכוח להצטייד בחזרת חריפה ועוקצנית ליד.
חובה גם שתהיה חרוסת, נכון? אני ממליצה שלא לוותר על החרוסת הפרסית המיוחדת הזו. קשה להפסיק לאכול אותה.
יהיה נפלא גם לערום על המצה ממרח כבד עוף, בגזרה זו ישנן שתי אופציות מעולות: פטה כבד העוף של שלומית או הכבד הקצוץ של דודה זיוה. מדובר בשתי גרסאות לממרח כבד עוף, כל אחת מצוינת בפני עצמה.
אם נישאר רגע באגף המתכונים המסורתיים (האשכנזיים פלוס ) שיש אצלנו על השולחן – אני חייבת להזכיר את הצימעס של אמא שלי.. אין הרבה היכן ליפול כשמדובר על גזר מזוגג ומתובל.
לעומתו, הגזר הצלוי בקלמנטינות ודבש, הוא מעין צימעס מודרני וטעים עד מאד, אם תרצו.
בנוסף למנות הפתיחה הקבועות הללו, מה דעתכם לצבוע ולרענן את השולחן עם סירות האנדיב הממולאות סלט אשכולית אדומה ואבוקדו? הן פשוט נהדרות.
גם קרפצ'יו הקולורבי, שמשתנה כל פעם בהתאם לתוספות שתבחרו לפזר מעל, היא מנה שנורא תהנו לארח איתה.
לחילופין, גם קרפצ'יו הדלעת עם סלט עשבי התיבול היא מנה צבעונית וכה טעימה לפתיחה.
פרוסות החצילים עם עגבניות שרי בתנור מהווות מנת פתיחה מהממת, הן גם יהיו מעולות כאנטיפסטי לצד העיקריות.
בואו נדבר קצת על סלטים.. שכידוע אני אוהבת שיש מגוון מהם על השולחן
סלט הכרוב הסגול עם הגרעינים במייפל ישתלב נפלא בכל תפריט. הוא כל כך פריך וכיפי.
סלט הירקות הפריך הצבעוני וסלט השורשים הרענן, כשמם גם הם עונים על קטגוריית הסלט הפריך והטרי.
סלט הארטישוק, עגבניות, רוקט ושלל ההפתעות הוא סלט מפנק במיוחד, עם טעמים איטלקיים, שיהיה גם נפלא ללא כדורי המוצרלה.
סלט קוביות החצילים הקלויים עם גרגרי החומוס ועגבניות השרי גם הוא מיוחד ועשיר ביותר.
מי שרוצה סלט מתובל שקצת יקפיץ את השולחן, אני ממליצה להציץ בסלט הקטן והשובב של הבצל סגול עם סומק ופטרוזיליה.
ואולי תכניסו את הסלרי לא רק לברכות? עם גרסה עדכנית לסלט המפורסם מהאייטיז, הלוא הוא סלט הוולדורף.
סלט הירוקים הקצוצים על רוטב טחינה יוגורט עם סוכריות עגבניות השרי הוא אחד הטעימים… תשקלו אותו.
מי שמכיר אותי יודע שויהי מה, או כמעט תמיד, יהיה על השולחן גם סלט החסה המנצח של אמי.
אך השנה אוסיף כמה וינגרטים מעולים שעלו כאן (באמת מדהימים אחד אחד!!) כאלטרנטיבות לסלט הירוק הקבוע שלכם: וינגרט הבטטה, וינגרט עשבי התיבול והוינגרט האסייתי. באמת שהבחירה כאן מאד קשה.
הכרובית והברוקולי בתנור ברוטב קיסר (ללא דברי חלב), היא מנה מאסט בעיניי! את הרוטב ניתן להכין מראש וגם את הכרוביות והברוקולי לצלות כמה שעות מהראש. כל שנותר יהיה להרכיב, להגיש ולקבל המון מחמאות.
תוספת נחמדה נוספת באגף הירקות הם הפלפלונים הקטנים הצלויים האלה, שיוסיפו צבע לכל שולחן (באפס עבודה).
וכמובן ישנו האספרגוס בתנור – הכי קל להכנה וכמה שהוא מוצלח וטעים.
לפני שנעבור לעיקריות, אני חייבת לשים זרקור על המיינה – פשטידת הבשר והמצות המתובלת והמדהימה, שלדעתי חובה לשלבה בכל שולחן חג. היא באמת עד כדי כך טובה.
מבחינת מנות עיקריות יש לי להציע לכם שתי מנות בקר חגיגיות שמתאימות בול לערב חג. האחת היא קדירת הבקר בחרדל ובקוניאק (או ברנדי) והשנייה היא מנת הבקר ביין אדום וערמונים. שתיהן מצוינות. לא פחות.
בנוסף, אני חייבת שנשים על השולחן את קציצות הפרסה והבשר של שרה'לה, אותן אני יכולה לנשנש ולנשנש.
בואו נדבר על עוף.
מבין שלל מנות העוף שעלו כאן בשנה האחרונה אני רוצה להציע לכם שתי מנות מעולות, פשוטות וטובות של עוף בתנור: העוף המנחם של נחום עם בצלים ותפוחי אדמה והעוף בתנור עם תפוחי עץ ותפוחי אדמה, שנכון שאולי מתאים יותר לראש השנה אבל בואו לא נהיה קטנוניים.. כולה תפוח .
בנוסף, פתחתי את ארכיון העוף בבלוג (שהוא מכובד עד מאד, אם יורשה לי לעוף על עצמי ) והתקשיתי מאד לבחור.
לבסוף החלטתי להציע לכם גם את העוף הממולא באורז וצנוברים שהוא מנה לפנתיאון! (לאוכלי אורז בפסח כמובן) או את העוף השלם במלח – שאין קל ממנו בעולם וכמה שהוא עסיסי, זה לא חוקי.
גם העוף בקפה מדהים מדהים. רק שתדעו.
מבחינת מנת דג לעיקרית, אשתקד עלו בבלוג שני סירי דגים פיקנטיים ונפלאים, שונים מאד האחד מהשני. האחד הוא מנת הדגים החריפים המעולה הזו והשני הוא סיר הדגים הים תיכוני הזה. מה אגיד לכם? שתיהן אופציות שאני מאד אוהבת.
אם מתחשק לכם להכין נתח גדול של סלמון, תחסכו מכם עבודה וקבלו את המתכון הקל והמוצלח ביותר של סלמון בחרדל, מייפל ופקאנים. אני מקבלת עליו תגובות מדהימות.
הדג ברוטב הדרים אסייתי הוא גם אלטרנטיבה מעולה ועובד נפלא גם עם נתח גדול של דג לבן וגם עם סלמון.
אם אתם נמנים על אלו שאוכלים אורז בפסח, אני מציעה להוסיף לשולחן את האורז האדום המקסיקני או האורז אדום לבן החגיגי או האורז עם פטריות וערמונים. האמת, גם אורז לבן וטוב יעבוד פה נפלא עם שלל הרטבים שייספגו לתוכו.
תפוחי האדמה הפריכים והמתובלים בתנור הם כאלה שפשוט אי אפשר להפסיק לאכול. תוספת מנצחת, עם אחריות.
אם מתחשק לכם להכין תפוחי אדמה בתנור עם טוויסט מעניין, אני מציעה לכם להציץ במתכון של תפוחי האדמה בפסטו קשיו – יאמי!
תפוחי האדמה מניפה האלה מהווים תוספת שהיא "ללכת על בטוח", כי מי לא אוהב תפוחי אדמה בתנור שעשויים בדיוק נכון?
אולי מתחשק לכם תוספת ירק קצת יותר מיוחדת? אם כן אני מציעה לכם להציץ במתכון של פרחי הכרובית בעגבניות וטחינה בתנור. מדובר באחת ממנות הכרובית היותר מיוחדות שאכלתם!
לאותה קטגוריה של תוספת ירק עם טוויסט נכנסת מנת השעועית הירוקה הלבנונית ברוטב עגבניות, המלאה בתבלינים וטעמים.
ועכשיו חברים, הגענו לקינוחים.
לאחרונה נוספו כמה קינוחים שווים ביותר (!) ללא גלוטן לבלוג (כזכור, העליתי פוסט שלם שעסק בכך).
נפתח בעוגת שוקולד וסלק המדהימה, כל כך רכה ועסיסית… אני מאוהבת בה, בלי קשר לפסח. פנקו אותה בגנאש מפנק וקיבלתם עוגת חג מדהימה, שאף אחד לא יגלה מהו המרכיב המפתיע שבה.
ונמשיך, איך לא, בעוגת השוקולד ללא הקמח. עוגת שוקולד פשוטה ומעולה ובמקרה.. ללא קמח.
הפאי הטבעוני של השקדים, שוקולד וקוקוס הוא יופי של אלטרנטיבה מיוחדת.
אם מתחשק לכם ללכת על קינוחים יותר אולד סקול, "כמו של פעם", הציצו במתכונים של הגזר החי המתוק ובמתכון של עוגת המצות, כמובן.
אני ממש בעד שתוסיפו ברנר לרשימת הקניות הבאה שלכם (במידה ואין לכם כבר בבית) ופנקו את האורחים שלכם עם הקרם ברולה הטוב בתבל כקינוח לחג. את הקרם עצמו תוכלו בשקט להכין יום/יומיים מראש ואז כל שיישאר לכם לעשות הוא לפזר סוכר ולקרמל ממש בפני האורחים.
לצד קנקן התה, מה דעתכם להגיש מגש עם פטיפורים קטנים ומושלמים?
המגש מהאגדות יכלול לפחות אחד מאלה: דקיקי השוקולד המעולים, שישתנו כל פעם בהתאם לתוספות שתבחרו לשלב בהם, קוביות מפאדג' המוקה ושקדים הכה מיוחד, ממתקי שוקולד ושקדים ועוגיות השקדים האיטלקיות שמתאימות בול לחג.
חג חירות שמח אהובים!
שלכם,
עד הפעם הבאה,
מיכל
2 תגובות
יופי של מתכונים! תודה רבה וחג שמח
תודה לך! חג שמח!