על המתכון הבא סיפרה לי רוני'לה באחת הפעמים שהתענגנו על פשטידת האטריות ובשר המפורסמת של אמה-סבתה. היא גילתה לי, כי מסתבר שישנה במשפחתה גם גרסה כשרה לפסח של הפשטידה הידועה, אך לא עם אטריות כשרות לפסח, אלא על בסיס מצות מרוסקות. שמה המצרי של הפשטידה הוא מיינה ואצל משפחתה של רוני מכינים אותה כל פסח, גם בערב חג.
על מנת לדייק את המתכון שוחחתי עם שרה, אמה של רוני, לפני שהכנתי אותו לראשונה. כפי שכבר יצא לי לספר לכם בעבר, שרה היא ספצית רצינית במטבח. היא נתנה לי את כל הטיפים שבלעדיהם-אין, אותם טיפים שהופכים את המיינה מעוד פשטידה כשרה לפסח לפשטידה הכי טעימה שתאכלו בחג הקרוב, ושעליה תשמחו להתענג גם בכל שאר ימות השנה. תאמינו לי.
מתקבלת פשטידה מתובלת, עשירה, במרקם מדהים (בזכות המצות שמרטיבים, סוחטים ומפוררים) ועוד ניואנסים קטנים ונחמדים. והחשוב מכל? חוץ מהיותה פשטידה טעימה בטירוף (יש שהשוו אותה למציית בשר גדולה ומתובלת), ממש ממש קל להכינה.
שימו לב שמבחינת כמויות ישנם 2 אפשרויות: להשתמש ב-10 מצות ואז ב-5 ביצים, או לחלופין להשתמש ב-12 מצות ואז ב-6 ביצים, תלוי בגודל הפשטידה שברצונכם להכין. אני הלכתי על גרסת ה-10 מצות ו-5 ביצים.
מצרכים:
10-12 מצות
1/2 כוס + 3 כפות שמן ניטראלי (עדיף חמניות)
1 בצל גדול קצוץ קטן
500 גר' בשר בקר טחון
5-6 ביצים
2 כפיות מלח, מופרדות
1 וחצי כפיות פלפל שחור טחון
1 וחצי כפיות פפריקה מתוקה
1/2 כפית פפריקה חריפה
1/2 כפית פתיתי צ'ילי
1/2 כפית כורכום
1/2 כפית אגוז מוסקט
הוראות הכנה:
במחבת גדולה מחממים 3 כפות שמן חמניות ומטגנים את הבצל עד שמזהיב.
מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים אותו, תוך כדי שמערבבים ומפוררים אותו עד שמשחים.
מתבלים את תערובת הבשר והבצל בכפית מלח שטוחה, 1/2 כפית פלפל שחור טחון ו-1/2 כפית פפריקה מתוקה, מערבבים היטב ומסירים מהאש. מניחים לתערובת להתקרר מעט.
מחממים את התנור לחום של 180 מעלות.
במקביל מטפלים במצות:
מכניסים את המצות השלמות (או חצאי מצות) לקערה גדולה ומניחים מתחת לזרם מים מהברז, כאשר תוך כדי שוברים את המצות.
סוחטים את המצות ונפתרים מהמים המיותרים.
מוסיפים לקערה עם שברי המצות הרטובות והסחוטות 1/2 כוס שמן, את הביצים וכפית מלח, כפית שטוחה פלפל שחור טחון, 1/2 כפית כורכום, 1/2 כפית פתיתי צ'ילי, 1/2 כפית פפריקה חריפה ו-1 כפית פפריקה מתוקה. מערבבים היטב עם ידיים נקיות.
כעת, מעבירים את תערובת הבשר והבצל לקערת המצות עם הביצים ומערבבים היטב עם הידיים, עד לקבלת תערובת אחידה.
מעבירים את התערובת לתבנית פיירקס בינונית משומנת ואופים במשך כ-30-40 דקות, עד שהפשטידה זהובה ומעט שחומה.
עד הפעם הבאה,
מיכל
4 תגובות
אצלנו במשפחה אני מכירה גרסה אשכנזית דומה שהכינה סבתי אבל עם כבדי עוף במקום בשר טחון ותיבול יותר בסיסי (בפולניה לא היה כורכום לדעתי…) יוצא טעים וואו
נשמע מעולה. תודה על השיתוף שרון
וואו!!! הזכרת לי נשכחות. (60 שנה), אצלנו בבית, אמא שלי הכינה משהו דומה, פולני, אני כבר לא זוכר את המרכיבים, אבל בבית קראו לזה מאיינס maeenes, כנראה ברבים, אני משער שזה היה משהו דומה.
תודה!!
היי עופר, תודה על השיתוף!