אני מתיישבת לכתוב תפריט זה עם סיומה של חופשת הקיץ הארוכה, הילדים חוזרים למסגרות, השגרה המבורכת מתחילה (אבל רק עד החגים ) והתקווה לשנה חדשה ו-"משעממת" במיוחד פועמת בליבנו: שנה ללא אזעקות, ללא התרעות, ללא "הותר לפרסום" ועוד הרבה "ללא" שכאלה.. ובעיקר שנה שבה כל חטופינו ישובו לביתם או לקבורה. אמן ואמן.
וכמיטב המסורת, עם הגעת השנה החדשה, מגיעה גם הצעתי לתפריט ערב ראש השנה. תפריט שמורכב גם ממתכונים חדשים, שעלו כאן בבלוג מאז התפריט אשתקד וגם מקלאסיקות משפחתיות שבלעדיהן אין.
כרגיל, לפני שאתחיל בכתיבת התפריט דה ז'ור , אפנה אתכם להציץ בתפריטי ראש השנה הקודמים שעלו כאן בבלוג לאורך השנים, במידה ואתם מתכננים לעשות מחקר ממש מקיף בתהליך קבלת ההחלטות שלכם
: תפריט ראש השנה 2024, תפריט ראש השנה 2023, תפריט ראש השנה 2022, תפריט ראש השנה 2021, תפריט ראש השנה 2018 ותפריט ראש השנה 2017.
נתחיל מהידוע: במשפחתי ארוחת החג תמיד תפתח במרק עוף מנצח (לרוב מסונן – כלומר רק הנוזל ששווה זהב), לא משנה כמה מעלות יש בחוץ, הוא יוגש ויהיה מה. בשילוב הקרעפלך הכי טעימים בעולם, לפי המתכון של סבתא שלי ז"ל.

לאחר מכן תמיד יפציעו הגפילטע המושלמים האלה, לצד חזרת ששורפת באף. אין אפשרות אחרת.

אם אתם לא מאנשי הגפילטע, ורק המילה גורמת לכם לפיק ברכיים, מה דעתכם להכניס קצת מודרניזציה לפתיחת הארוחה שלכם עם קרפצ'יו דג נא עם פירות הדר – מנה צבעונית ומרשימה שכל כך קל להרכיב – וגם כמובן שאפשר לשלב בה פרי עונתי אחר או נוסף אם מתחשק.

אפשר גם ללכת על קלאסקיה מהצד השני של המפה, כמו סיר הדגים החריפים או החריימה הנהדרים.


לכל אלה, וגם לכל הרטבים שיגיעו בהמשך, יתלוו באופן מושלם לחמניות הדבש (האני באנס), החלות המתוקות או הלחמניות ממולאות בצל.


ממשיכה עם התקליט השבור, וממליצה למרוח על החלה שכבה עבה של כבד קצוץ קלאסי וכל כך טעים או פטה כבד חגיגי ונפלא (וגם כאן לא לשכוח את החזרת!).


אפשר גם להוסיף בשלב זה קערת סלט ביצים עם מלא בצל מטוגן, מטבוחת קישואים מעולה ואת הפלפלים הקלויים של אמי, שתמיד מוסיפים צבע וטעם, לכל שולחן.


כפי שיוצא לי להגיד פעם אחר פעם, באגף הסלטים, אני אוהבת מאד להתבטא עם מגוון רחב של סלטים טריים, צבעוניים וטעימים.
מה דעתכם ללכת הפוך על הפוך ולהכניס את התפוח הקלאסי של ראש השנה דווקא בגרסה תאילנדית לשולחן החג שלכם? אם אתם פתוחים לרעיון, אל תחשבו פעמיים והוסיפו לתפריט שלכם סום טאם תפוחים – כן, כן מה שקראתם.

אם אתם פחות הרפתקנים אבל עדיין רוצים טוויסט על סלט מוכר וידוע – אני מציעה לכם להציץ במתכון של סלט הכרוב הצלוי – שהוא נהדר ממש גם ללא פרמזן.

נישאר בעולמות של סלט כרוב ונזכיר את סלט הכרוב שברגע שטועמים ממנו פשוט אי אפשר להפסיק לאכול – אני מדברת כמובן על סלט הכרוב ואטריות של לימור.

אם יש בבלוג סלט שפשוט כתוב עליו בענק "ראש השנה" זהו סלט עשבי התיבול עם התפוח, הרימון והסלק. אם לא הכרתם – הנה הרגע.

כמובן שאין ארוחה בלי סלט ירוק מוצלח, אז כרגיל אני מחזירה אתכם לסלט חסה של אמא שלי, קלאסיקה מנצחת – והסוד הוא כמובן ברוטב.
סלט החסה עם חמאת השקדים, גם הוא חלופה נהדרת, מיוחדת וקלה מאד להכנה לסלט ירוק.

נסיים פרק זה של סלטים עם סלט העגבניות הפיקנטי או סלט הגזר הפיקנטי – משום שאני אוהבת שיש על השולחן גם סלט חרפריף ובועט ושניהם נהדרים ממש.

בנוסף לירקות טריים, אני תמיד מוסיפה גם לפחות מנה אחת של ירקות צלויים או מבושלים.
קרנושה שלי הכירה לי בשנה שעברה מנה שהיא קבועה אצלה על שולחן ראש השנה, הלוא אני מדברת על תבשיל הירקות המתוק, שמתאים לארוחת ראש השנה ממש כמו יד לכפפה.

גם הגזרים בקלמנטינות ודבש (גם מיץ תפוזים יתאים) או הגזרים במייפל וחרדל (שניתן להמיר בדבש – בשביל הסימבוליות), יהיו מופלאים ביותר.


אם אתם חייבים על השולחן גם תפוחי אדמה בתנור, אז תמו החיפושים. השנה עלה לבלוג המתכון לתפוחי האדמה בתנור של דודה זיוה שלי – מדובר בתפוחי אדמה פריכים מבחוץ ורכים מבפנים בתיבול מדויק שפשוט תרצו לחזור אליהם שוב ושוב.

הדלעת ערמונים הטבעונית הממולאת בשלל ירקות ואורז מלא היא אופציה נהדרת למי שמחפש מנה טבעונית עשירה ומדהימה שגם תהווה תוספת נהדרת לאוכלי כל שבשולחן.

אם כבר הזכרנו אורז, אוסיף כי השנה עלתה בבלוג מנה של אורז פרא בתנור פשוט נהדרת, שתוסיף הרבה צבע וטעם לשולחן החג שלכם.

כמובן שתמיד יש את מנות האורז הקלאסיות והתמיד מוצלחות, כמו האורז עם הפטריות והערמונים או האורז הירוק בתנור, למשל.


ומה עם במקום אורז השנה תגישו מנה יפה של כוסמת עם ירקות? כמה שהיא טעימה. אפילו המירה כמה "מתנגדי כוסמת" .

אם נעבור למנות עוף,
אפשר להיות מאד קצרים וממוקדים השנה כי מצאתי את המנה המנצחת והמדויקת ביותר. אני מדברת על מנת העוף בבצלים עם דבש וערמונים. יחד עם אורז לבן – שיחקתם אותה. נקודה.

באמת שלא התכוונתי אפילו להציע מנת עוף נוספת אבל בכל זאת אזכיר עוד אחת בלבד, כי גם עליה יש כותרת של "ראש השנה" אז לא יפה להתעלם ממנה.. והיא באמת נהדרת ביותר – אז גם העוף עם תפוחי העץ ותפוחי האדמה יתאים עד מאד.

נעבור לבשר.
השנה עלה לבלוג מתכון של בריסקט ברכז רימונים, נתח קצת פחות מוכר בארץ, שבבישול ארוך ונכון טעים עד מאד ובמיוחד מתאים לארוחת ערב ראש השנה.

לחילופין, קדירת בקר טובה עם בשר רך תמיד מתקבלת באהבה על השולחן ובעיניי המתאימה יותר לחג היא קדירת הבקר עם הערמונים והרימונים. גם קדירת הבקר החורפית נפלאה לאורך כל ימות השנה ותמיד כולם מאד מרוצים כשהיא מוגשת לשולחן.


רוצים להרשים את האורחים שלכם עם סיר משובץ תכשיטים? הכינו סיר של בצלים ממולאים בבשר טחון ואורז ברוטב לימוני נהדר. וואו איזו מנה. כל כך יפה וטעימה.

מבחינת מנת דג עיקרית,
אני אוהבת להפנות למלך הסלמונים שלי, הלוא הוא נתח הסלמון עם פסטו, תרד ופיסטוקים.

אם נישאר בסלמון – מה דעתכם להכין נתח גדול של סלמון במעטפה?

פשטידת הלברק היא best seller אצלי תמיד: פילטים צפופים של דג לבן בציפוי פריך ומופלא. הכי קל והכי טעים.

רוצים להרשים במינימום עבודה (אך כן ידרוש פירוק הדג והוצאת עצמות עם ההגשה) – לכו על הדג שלם במלח.

והופ – הגענו לשולחן הקינוחים, שיש שיגידו שעבורו נפתחת קיבה חדשה לחלוטין
.
נתחיל בקינוח תפוחים, שאין ארוחת חג ראש השנה בלי אחד לפחות:
עוגת התפוחים הבחושה הזו עם שמיכת הבצק והאגוזים היא ה-go to שלי בחודשים האחרונים – היא מפוצצת בתפוחים וכל כך מוצלחת וטעימה. אם עוד לא הכרתם – אני חושבת שעכשיו זה הזמן הנכון.

קרמיקה: שגית אגם
שטרודל התפוחים של סבתא שלי (רק שאנחנו נשתמש בבצק עלים קנוי ולא נכין אותו בעצמינו כמו שהיא הייתה עושה), לצד גלידת וניל הוא תמיד אופציה טובה.

נסיים את אגף התפוחים עם עוגת התפוחים של סבתא ריקה שלי ז"ל – חגיגית, אלגנטית וכמה שהיא טעימה.

אם אנחנו בקינוחים "של פעם", זה הזמן להוציא מהמקרר את עוגת שני הקרמים – שתחזיר את כל באי השולחן לילדות, לא משנה מה גילם. עוגה פשוט נוסטלגית ומנצחת.

קינוח נוסף שיפיל לסתות מבלי שכולם יידעו שבקושי עבדתם עליו 5 דקות במצטבר הוא פרפה הפיסטוק הנפלא שעלה זה עתה לבלוג. עטרו אותו בגרעיני רימון וסמנו V אחד גדול.

אם בפיסטוק עסקינן, את קנקן התה הוציאו יחד עם עוגיות הפיסטוק הנמסות בפה. תאמינו לי, יודו לכם על כך . כמובן שגם דובשניות קלאסיות יתקבלו בברכה.


הבוקר מישהי הזכירה לי את עוגת השקדים הבחושה והכל כך נהדרת, שאמרה לי שהפכה להיות ה-עוגה בביתה, ועל כן החלטתי להוסיף גם אותה לתפריט. מרציפנית, בחושה ועשירה – מגיע לנו גם אותה לסיום ארוחת החג .

אמן שתהיה שנה טובה ומתוקה יותר חברים שלי,
אני כרגיל כאן לכל שאלה,
עד הפעם הבאה,
מיכל