קציצות בקר ברוטב עגבניות

בנותיה של זיוה דודתי (הזכורה לכם מסלט הגזר הפיקנטי) התפלאו שאני לא מכירה את הקציצות של אמן, בסגנון: "מה? לא טעמת את הקציצות של אמא?! מחדל! הרי אין כאלה קציצות בעולם!".

עם כזה בילד אפ ניגשנו באחד מבקרי החמישי האחרונים לבוקר בישול משפחתי במטבחה של אמי. נאספנו סבתי, אמי, דודתי ודידוש (שהיא גם סוג של דודה 😀) ובישלנו יחד מטעמים שונים (כמו הקיופולו ומרק השורשים והכתומים למשל).

זיוה בישלה את הגרסה ה-"רגילה" של הקציצות המפורסמות שלה וסיפרה שלפעמים היא אוהבת להשתובב עם המתכון ולשנותו בהתאם למצב הרוח והמצרכים שנמצאים אצלה במטבח. לא פעם הוסיפה לתערובת הקציצות חצילים שרופים על האש קצוצים קטן קטן – ככה חיה על הקצה 😀.

שימו לב שבקציצות של זיוה קוצצים דק דק את הבצל, הירוקים והבטטה (!) יחד במעבד מזון, ככה שברשימת המצרכים ארשום אותם חתוכים גס. שלב זה הופך את הקציצות הללו למפנקות יותר עבור ה-"גדולים" והקטנים יחדיו. התוספת המעניינת של הבטטה לתערובת הקציצה (שגם אותה מקצצים בקלי קלות במעבד מזון, כאמור) מוסיפה לקציצה אווריריות, מתיקות והמון בריאות.

בנוסף, מאד חשוב שלא תוותרו על התוספת של תבלין הראס אל חנות בתערובת הקציצות שעושה הבדל גדול בין עוד קציצות ברוטב עגבניות לקציצות המיוחדות האלה. סוד נוסף של הקציצות שנקפיד לקיימו: לישה מאד (מאד) ארוכה של התערובת. אין דבר כזה יותר מדי לישה כשמדובר בקציצות האלה.

בשונה מהקציצות ברוטב עגבניות המעולות שכבר יש כאן בבלוג, במקרה של הקציצות של דודה זיוה קודם נותנים להן טיגון קצר (סגירה, אם תרצו) ורק לאחר מכן מכניסים אותן לרוטב המתבשל (למרות שבינינו, וגם זיוה מסכימה, אפשר לוותר על שלב הטיגון ועדיין הן ייצאו נפלאות). האמת שהשוני בין הקציצות גדול בעוד הרבה מובנים (פירורי לחם לעומת חלה ספוגה, בירקות שמוסיפים לבלילה ולרוטב, בתבלינים ועוד..). שווה מאד להכיר את הגרסה המתובלת, המעניינת והטעימה ביותר של דודה שלי למנה המוכרת בכל בית.

מצרכים:

מצרכים לקציצות ברוטב עגבניות
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

לקציצות:

1/2 ק"ג בשר טחון

1 בצל גדול, חתוך גס

1 בטטה, מקולפת וחתוכה גס

1/3 כוס עלי סלרי

1/2 כוס עלי פטרוזיליה

1 ביצה

2/3 כוס פירורי לחם

1/2 כפית פלפל שחור

1 כפית מלח

1/2 כפית ראס אל חנות

1 כפית גדושה פפריקה מתוקה

1/4 כפית צ'ילי גרוס

1/4 כפית כורכום

שמן צמחי לטיגון (אני משתמשת בחמניות)

לרוטב:

1 פחית (400 גר') עגבניות קצוצות דק

2 רסק עגבניות קטן (100 גר' * 2)

4 שיני שום כתושות

1 כפית גדושה מלח

קמצוץ סוכר

1 כפית פפריקה מתוקה

1 כפית צ'ילי גרוס

1/4 כפית פלפל שחור טחון

2 כוסות מים רותחים

הוראות הכנה:

מתחילים עם התערובת לקציצות:

מכניסים למעבד מזון את הבצל, עלי הסלרי, עלי הפטרוזיליה והבטטה וקוצצים עד לקבלת תערובת קצוצה היטב.

לפני טחינה
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
אחרי טחינה
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מכניסים לקערה גדולה את הבשר הטחון, התערובת שכרגע קצצנו, הביצה, פירורי הלחם והתבלינים (פלפל שחור, מלח, ראס אל חנות, פפריקה מתוקה, צ'ילי גרוס וכורכום), מערבבים ולשים היטב, עם ידיים נקיות, למשך כמה דקות טובות. גם כשנראה לכם שסיימתם ללוש ולערבב – ערבבו עוד כמה דקות 😀.

קערה עם מצרכים לקציצות
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
הוספת התבלינים
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
לישה1
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
לישה2
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

ניגשים לרוטב:

מכניסים לסיר רחב את רסק העגבניות, העגבניות הקצוצות, השום המים הרותחים והתבלינים, מערבבים ומניחים על להבה בינונית.

רסק לעגבניות
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
תבלינים לרוטב
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
הכנת הרוטב
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

כעת, בידיים רטובות, מכדררים קציצות בגודל 5 ס"מ מתערובת הבשר.

כדרור הקציצות
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מחממים שמן במחבת ומטגנים את הקציצות משני הצדדים (רק להשחמה, לא לבישול מלא כמובן) ומעבירים לתוך סיר הרוטב המתבשל.

טיגון הקציצות1
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
טיגון הקציצות2
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
קציצות לרוטב
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

כשכל הקציצות מונחות בסיר הרוטב, מנמיכים ללהבה נמוכה, מכסים ומבשלים עוד כ-40 דקות.

תוך כדי הבישול, טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.

הקציצות מוכנות
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מומלץ להגיש עם אורז או פירה.

קציצות על אורז
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
קציצות על אורז2
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

עד הפעם הבאה,

😍

מיכל

עשוי לעניין אותך גם

אהבתם את המתכון? שתפו עם חברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב pinterest
10 תגובות
  1. אפרת הגב

    הי, נראה טוב. לגבי הרוטב ברגע שיהיו חתיכות עגבניות לא יאכלו, כדאי להעביר ריסוק את העגבניות הקצוצות ?

    • מיכל הגב

      הי אפרת, גם אצלי הילדים סופר בררניים על ״חתיכות״ אבל דווקא במקרה הזה העגבניות הקצוצות דק ממש הופכות לרוטב ולא מהוות בעיה.. אם רוצה, יכולה לטחון ליתר ביטחון, אבל לא חובה בעיניי. בתיאבון!

  2. אפרת הגב

    אחלה תודה !!

  3. אלונה הגב

    שלום מיכל.
    האם ניתן לוותר על הצ'ילי הגרוס בעיסת הקציצות וברוטב אי סבילות לחריף ובמה ניתן להחליף את תבלין ראס אל חנות פשוט לא אוהבים.
    תודה מראש, אלונה.

    • מיכל הגב

      הי אלונה, בטח שאפשר להחסיר תבלינים שלא לטעמכם- גם צ׳ילי וגם ראס אל חנות.. הקציצות ייצאו נפלאות גם עם תיבול מעודן יותר. בהצלחה!

  4. גיא הגב

    מתכון מעולה, ליקקו את האצבעות. לא היה לי סלרי אז שמתי כמות כפולה של פטרוזליה. גם את כמות הצ'ילי הורדתי ב- 50% ליתר ביטחון

  5. קרין הגב

    היי אלונה, הקציצות יצאו מדהים בטעם, אבל הם ממש התפרקו, את יודעת אולי למה?

    • michal הגב

      היי קרין, שמחה שהקציצות יצאו טעימות – הן לא אמורות להתפרק.. יכול להיות שלא לשת ממש ממש טוב את התערובת? הוספת את הביצה? חשוב להקפיד על לישה ארוכה וטובה.. מקווה שפעם הבאה ייצא מוצלח יותר! מיכל

השארת תגובה

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב print
גלילה לראש העמוד

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

דילוג לתוכן