את המתכון הזה דליתי מאיילת האוסתואופטית המחוננת שלי תוך כדי טיפול. שנים אני שומעת על איילת ואפילו מפנה אליה חברים שונים מבלי ללכת אליה בעצמי, עד שכאב גב אחד יותר מדי בתוספת טשה אחת שכבר נזפה בי שאני לא הולכת לאיילת, הובילו אותי לקבוע איתה טיפול. והשאר היסטוריה. I’m hooked.
אז מעבר לזה שבאמת יש לה ידי קסם והיא משרה עליי רוגע נפלא, כמובן שגם הגענו לדבר על אוכל – כי תנסו להיות איתי לבד בחדר 45 דקות ולא לדבר על אוכל. בהצלחה עם זה
.
מפה לשם איילת סיפרה לי על המנה הזו שהיא ה-claim to fame שלה במטבח. המנה שכולם תמיד מבקשים שתבשל שוב ושוב: תבשיל של עוף ואורז בתנור, בסגנון חמין.. מעין טבית שכזה, רק ללא התבלינים שמאפיינים טבית. לקח לי קצת זמן, אבל אחרי שהבנתי בדיוק במה מדובר החלטתי פשוט לקרוא למנה "תבשיל עוף ואורז מדהים של איילת" – לא חמין, לא טבית ולא אושפלאו.. למרות שהוא בן דוד של כל אלה.
אם כן, במעט מאד עבודה וכמה שעות רגועות בתנור על חום נמוך, תתקבל מנת עוף ואורז שאין מצב שלא תרצו לאמץ באופן קבוע. מנה שכמה שהיא פשוטה – ככה היא מצוינת. היא נפלאה לארוחת שישי או שבת: הגשתי אותה לצד טשולנט באחת השבתות החורפיות האחרונות כאלטרנטיבה למי שפחות מתחבר לטשולנט והסיר חוסל ולוקק. האורז עם טעמים עמוקים ועשירים והעוף רך רך ומתפרק.
דרך אגב, זו גם אחלה ארוחת צהרים לילדים ביום יום. משגרים את הסיר לתנור בבוקר לאחר מספר דקות על הכיריים, והיא בדיוק יוצאת חמה מהתנור כשהם חוזרים מהמסגרות. Win win.
עכשיו לכמה ניואנסים במתכון: נשתמש כאן באורז בסמטי כדי שייצא אחד אחד וגם נקפיד לשטוף את האורז עד שהמים יוצאים שקופים לפני שנוסיף אותו לסיר. בנוסף, שימו לב שאני השתמשתי בכרעיים מפורקים עם עור, אבל כמובן שאפשר להשתמש רק בפולקע עם מעדיפים. מי שמעוניין יכול ללכת על פרגיות אם מעדיף, מודה שעוד לא יצא לי לנסות.
ככל שהמנה יותר בתנור – ככה תהיה מוצלחת יותר. האופציה הקצרה ביותר כאן תהיה 4 שעות על 130 מעלות. אם יש לכם יותר זמן, הכניסו ל-5-6 שעות על 120 מעלות. ואם אתם רוצים לבשל בלילה, כמו חמין, שימו את הסיר בתנור ללילה שלם על 100 מעלות.
ניתן להוסיף ציר עוף למים שמוסיפים לתבשיל. רק טוב הוא עושה.
מתכון זה מצטרף לנבחרת מכובדת ביותר של מתכוני עוף ואורז שונים ומעולים שכבר יש לנו כאן בבלוג המתוק שלי: מהעוף ואורז בתנור המעולה, המקלובה והעוף השלם הממולא אורז החגיגי, דרך תבשיל הפרגיות ואורז בניחוח ספרדי מעושן, האורז והעוף הג'ינג'י – סוג של אושפלאו והעוף ואורז מוקפץ – גם בגרסה של אחי וגם בגרסה שלי ועד הטבית, הקיפודים של ניר והעוף ביריאני. כן, אני בהחלט רואה פוסט ייעודי בנושא שיגיע בקרוב
.
מצרכים:

4 כפות שמן זית
2 בצלים גדולים פרוסים
5 כרעיים מפורקים עם העור (אפשר להמיר בפולקע בלבד, אם מעדיפים)
2 כוסות אורז בסמטי, שטופים היטב
1 כף תבלין עוף בגריל
1 כף מלח
1 כפית גדושה פריקה מתוקה
1 כפית שטוחה פלפל שחור טחון
כ-2 כפות סילאן
הוראות הכנה:
מחממים את התנור לחום של 130 מעלות.
מחממים בסיר רחב ונמוך על להבה בינונית-גבוהה את שמן הזית ומוסיפים את פרוסות הבצל.

מטגנים, תוך כדי ערבוב מדי פעם, ומוסיפים כף תבלין עוף בגריל, כף מלח, כפית גדושה פפריקה מתוקה, כפית פלפל שחור טחון ו-2 כפות סילאן.


ממשיכים לערבב מדי פעם עד שהבצלים מתרככים מעט.

מוסיפים את חלקי העוף בשכבה אחידה מעל הבצלים המתובלים שהתרככו ומשחימים אותם משני צדדיהם, כאשר תוך כדי מתבלים גם במעט מלח ופלפל.




שופכים את 2 כוסות האורז השטוף מעל העוף ככל הניתן בשכבה אחידה.

מוזגים מים רותחים עד לכדי כ-1 ס"מ מעל האורז ומחכים לרתיחה (הוספתי כ-5 כוסות מים).

מי שרוצה מוזמן בשלב זה גם להוסיף כ-2 שקיות ציר עוף או להמיר את המים הרותחים או חלקם בציר עוף.
כשהמים רותחים, מכסים את הסיר, מבשלים עוד כ-10 דקות ומעבירים לתנור החם ל-4 שעות נוספות.

ישנה אפשרות לאפות על 120 מעלות למשך 5-6 שעות.



עד הפעם הבאה,
![]()
מיכל



