לפני כמה חודשים עדידס שאלה אותי, כבדרך אגב, אם אכלתי כבר את סלט הסביח המעולה של ריקוש. "לא", עניתי לה, "אבל ספרי ספרי..".
מפה לשם, לא עבר זמן רב עד שריקי קיבלה ממני וואטסאפ המספר כי ציפור קטנה לחשה לי שאני חייבת את המתכון לסלט סביח המפורסם שלה.
האמת, זו תקלה שאין לי עדיין מתכון של ריקוש בבלוג, משום שהשמועה מספרת שהיא אחת הבשלניות הטובות בכפרינו הקטן.. ריקוש שימי לב – זוהי רק ההתחלה לה לה
.
מה אגיד לכם? לא סתם עדי שאלה אותי – מדובר ביופי טופי של סלט: עשיר, צבעוני, יפה, בריא ומזמין. סלט מושלם לכל אירוח באשר הוא.
כזכור לכם (או שלא
), יש לי כבר צלחת סביח בבלוג – סביח בצלחת שאני אוהבת לחזור אליו שוב ושוב, כאשר במרכזו מונחים חצילים אפויים אותם אני מעטרת בשלל החשודים המיידים של הסביח כמו ביצה קשה, מלפפון, עגבנייה, טחינה ועוד.
במקרה של הסלט של ריקי – ממש הופכים את הסביח לסלט, עם בסיס של חסה פריכה, כאשר אליה מוסיפים את המרכיבים המוכרים של הסביח וגם כמה אורחים נוספים ונפלאים, כמו כרובית צלויה ואפילו עדשים שחורות (בוסט נוסף של חלבון שמתקבל באהבה גדולה). בעצם, את תפוח האדמה המסורתי של הסביח ריקי המירה בעדשים שחורות, אך כמובן שמי שרוצה מוזמן להוסיף לסלט גם קוביות של תפוח אדמה מבושל.
אני בהחלט ממליצה לכם לאמץ את הסלט המרהיב הזה. אספר לכם ששילבתי אותו לפני מספר שבתות במזנון בראנץ' עשיר והתגובות היו נלהבות עד מאד.
צריך להבין שהטחינה הנוזלית היא בעיקר הרוטב – חלק נערבב עם מרכיבי הסלט וחלק נשאיר בשביל לזלף מעל.
אני מוסיפה גם אופציה להוסיף מלפפון חמוץ – מה ששני טועמים אמרו לי שהיה מקפיץ להם את הסלט ואני נוטה להסכים וגם אציין אופציה להוספת פלפל חריף, למי שאוהב קיק של חריף (אני!).
ריקי פיזרה מעל כוסברה אני פיזרתי גם כוסברה וגם פטרוזיליה – כרגיל לכו על מה שטעים וזמין לכם.
את הביצים הקשות מוסיפים בסוף כדי שלא יהפכו לקווץ' עם הערבוב.
הכי יהיה יפה להגיש בקערה/צלחת רחבה עם שוליים נמוכות (כמו קערות ההגשה הנירוסטה הגדולות שניתן למצוא בשוק, בין היתר) ולא בקערה עמוקה.
מצרכים:

לירקות הצלויים:
כרובית קטנה חתוכה לפרחים
חציל קטן חתוך לקוביות בגודל פרחי הכרובית
2 כפות שמן זית
מלח ים, פלפל שחור טחון טרי
ליתר הסלט:
ראש חסה פריכה חתוך גס
כ-5 מלפפונים בייבי חצויים או מלפפונים רגילים קטנים, חתוכים למקלות
חופן עגבניות שרי תמר חצויות
חופן קטן זיתי קלמטה מגולענים וחציים
בצל סגול קטן חתוך לרצועות
3 ביצים קשות, חתוכות לרבעים
אופציונאלי, אך מוסיף הרבה:
4 כפות עדשים שחורות (בלוגה) מבושלות
2 מלפפונים חמוצים קצוצים גס
מעט פלפל ירוק חריף קצוץ לעיגולים
לטחינה הנוזלית:
5 כפות טחינה גולמית
1 כף מיץ לימון
כ-1/2 עד 2/3 כוס מים קרים
כ-1/2 כפית מלח
לפיזור מעל:
כפית שטוחה סומק
חופן עלי כוסברה ו/או פטרוזיליה קצוצים
הוראות הכנה:
ראשית צולים את הכרובית והחצילים:
מחממים את התנור לחום של 200 מעלות.
מניחים את הכרובית והחציל על תבנית תנור מרופדת נייר אפייה, זה לצד זה, ומתבלים אותם בכ-2 כפות שמן זית, מלח ים ופלפל שחור טחון טרי. מערבבים עם הידיים ומכניסים לתנור לכ-30 דקות עד שצלויים ומעט שחומים. מניחים בצד.




מכינים טחינה נוזלית:
מכניסים לקערה בינונית 5 כפות טחינה גולמית משובחת (אני אוהבת את הר ברכה), כף מיץ לימון סחוט טרי, מעט מלח וכ-1/2 כוס מים קרים. מערבבים היטב עם מטרפה קטנה או מזלג. מוסיפים עוד מים, כל פעם קצת, עד שמתקבלת טחינה נוזלית וטעימה. טועמים ומתקנים תיבול במידת צורך. מניחים את הטחינה בצד.


מרכיבים את הסלט:
בקערה/צלחת עם שוליים גבוהים גדולה מניחים בתחתית את החסה הקרועה.
מפזרים מעליה את הכרובית והחציל הצלויים, המלפפונים, עגבניות השרי, הבצל הסגול, זיתי הקלמטה, העדשים השחורות (אם משתמשים), הפלפל החריף (אם משתמשים) והמלפפון החמוץ (אם משתמשים).





ממש לפני ההגשה מוזגים מחצית מהטחינה הנוזלית מעל הסלט ומערבבים היטב.


משבצים מעל את רבעי הביצים הקשות, מפזרים את עלי הכוסברה ו/או פטרוזיליה, מזלפים 1-2 כפות שמן זית ומפזרים מעל סומק.


מתבלים בעוד מעט מלח ים ומזלפים מעל את יתרת הטחינה הנוזלית.

מגישים מיד.


עד הפעם הבאה,
![]()
מיכל



