לחם מחבת

התלבטתי רבות כיצד לקרוא לדבר הלחמי הטעים כל כך שכבר אציג בפניכם? האם מדובר בגרסה שלי ללאפה? לא.. הרי הלחם הזה הרבה יותר עדין ורך מלאפה. האם זוהי טורטייה ביתית? גם לא, הוא פחות קשיח ודק. האם זוהי פיתה? גם לא.. אין כאן שמרים וגם לא כיס למילוי.

באנגלית קוראים לו flat bread , אבל "לחם שטוח", לא ממש מסתדר לי . לבסוף, לאחר התייעצות קלה, החלטתי ללכת על השם "לחם מחבת". הרי זה מעין לחם ומכינים אותו פשוט על מחבת – שם אינפורמטיבי ופשוט אם תרצו.

האמת היא שהתלבטתי אם להכניס את היוגורט לשמו של הלחם והחלטתי שלא, משום שגם אנשים שכלל אינם אוהבים יוגורט ייהנו מלחם זה עד מאד (עיינו ערך "בעלי וביתי האמצעית" למשל). מנגד, חשוב לציין כבר בהתחלה, כי היוגורט הוא מרכיב משמעותי במתכון זה ואין לו תחליף. הלחם הוא חלבי וכך יישאר.

אם כן, לחם המחבת הזה מצוין לכל החוששים משמרים, שכן אינם נמנים בין מרכיביו (כמו לחם הבירה שלנו למשל). יש התפחה, אבל של חצי שעה בלבד (הכי בקטנה), והפרט הכי כיפי הוא, שמדובר במתכון של הכל בקערה אחת ואין צורך אפילו במיקסר. כמו במתכונים של העוגות של לין (כמו עוגת הקוקוס או האוראו למשל), גם במקרה של הבצק הזה, ראשית נערבב את היבשים ואז נעשה מעין בור בתערובת ונשלב את הרטובים.

כפי שכתבתי, זהו מתכון חלבי בו ליוגורט תפקיד חשוב ביותר בבצק. החלטתי ללכת על יוגורט יווני, אותו תמיד יש לי במקרר, כפי שסיפרתי לכם במתכון של רוטב האבוקדו והיוגורט הזה. לעומת היוגורט שאין להחליפו (אפשר כמובן להשתמש ביוגורט טוב אחר ולא ביווני, עדיף עם כמה שיותר אחוזי שומן), מי שמעוניין מוזמן להמיר את החלב בחלב שקדים, למשל. לעניין הקמח, אני השתמשתי רק בקמח לבן, ניתן להמיר חצי ממנו בקמח מלא, אם רוצים.

ברגע שתכינו את לחם המחבת פעם אחת, אני מבטיחה לכם שתתמכרו. הכי כיף למרוח מעליו לבנה/צזיקי/ממרח אבוקדו או לגלגל בפנים סלט טונה, חומוס, טחינה ורודה.. מה שתרצו יעבוד. אפשר להשתמש בו כמו בנאן ההודי ולטבול ברטבים של קארי למשל, ירגיע את החריפות בצורה מושלמת. בנוסף, רק כדוגמא אחת מיני רבות, יהיה מהמם להגיש אותו לצד הלברק מעורב ירושלמי עם תוספת טחינה בצד. בחורף, הוא יהיה סייד קיק מושלם עבור מרק טוב (כמו זה או זה למשל).

בפעם הראשונה שמיקה ואני שיחקנו עם המתכון בבית, העלינו תמונה לסטורי באיסטגרם (אתם עוקבים אחריי שם, נכון? ) ומיד כמה קוראים כתבו לי שזה מזכיר להם מתכונים נוסטלגיים שגדלו עליהם. הודעות אלו היוו עבורי תמריץ לדייק את המתכון ולעלות פוסט בהקדם. כל כך כיף לי  כשאני קולעת עם מתכונים שמרגשים אתכם ומזכירים לכם טעמי ילדות נוסטלגיים (מסתבר שהמתכון של הורניקס למשל, המסובך בהרבה מהמתכון הזה, ריגש הרבה מכם).

כמה עניינים טכניים לפני שנתחיל: חשוב לעבוד כאן על להבה בינונית ולא גבוהה מדי משום שאנחנו רוצים את לחם המחבת שלנו רך ולא פריך ושביר. קחו בחשבון שבצק דביק = לחם רך, כלומר, אנחנו ממש בסדר עם בצק דביק במתכון זה, אך כמובן שהוא צריך להיות במצב שניתן לעבוד עימו. אני ממליצה לשמן מעט את הידיים ומשטח העבודה בשלב "פתיחת" הבצק – מה שיעזור לנו מאד.

רק ברגע שלחם אחד נח כבר על המחבת, נתחיל לרדד את הבא בתור וחוזר חלילה, זאת על מנת שהבצק שלנו לא יתייבש בינתיים. אם רוצים ממש להקפיד, אפשר לעטוף את כדורי הבצק שמחכים בתור "להיפתח". בנוסף, את הלחמים המוכנים נעטוף במגבת מטבח נקייה, כך נשמור אותם רכים וטריים (בזכות האדים שייכלאו שם).

את הבצק ניתן להכין יום מראש ולעטוף בניילון נצמד בשלב הכדורים. אז כל שנותר לעשות הוא לפתוח כל כדור והופ למחבת. לאחר שהלחמים מוכנים ניתן לשמור אותם עטופים במקרר ולחמם על המחבת לפני שאוכלים. אך את האמת, קשה לי לראות מצב שהם לא יחוסלו עם הכנתם.

מי שמעוניין מוזמן לקחת את המתכון צעד אחד קדימה ותוך כדי פתיחת כדור הבצק לשלב כמה עלים טריים של אורגנו/זעתר/טימין בלחם. לקטנטנים, הייתי הולכת על בטוח ונשארת עם המתכון כפי שהוא.

מצרכים:

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

3 כוסות קמח + עוד מעט לקימוח

1 כפית אבקת אפייה

1 כפית מלח

1 כפית אבקת שום/שום גבישי (אופציונאלי אבל ממליצה לא לוותר)

כ-190 גר' יוגורט יווני (גביע וחצי)

1/4 כוס שמן זית + עוד קצת לשימון הקערה והמחבת

3/4 כוס חלב (180 מ"ל)

הוראות הכנה:

מערבבים בקערה את הקמח, אבקת האפייה, המלח ואבקת השום.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

עושים מעין בור במרכז תערובת היבשים ושופכים לתוכו את 1/4 כוס השמן, 1/2 כוס מהחלב (לא הכל) ואת היוגורט. מערבבים היטב עם כף עץ או ידיים נקיות.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מוסיפים בהדרגה את יתרת החלב רק אם התערובת יבשה או פירורית מדי.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מאחדים את הבצק עם הידיים ומעבירים אתו למשטח עבודה נקי ומעט מקומח. הבצק יהיה מעט דביק, אך כזה שאפשר לעבוד איתו. לשים כ- 2-3 דקות ויוצרים כדור רך ומעט דביק.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

משמנים קערה בינונית במעט שמן זית, מכניסים את כדור הבצק לקערה ומסובבים אותו מעט כך שייעטף בשמן. מכסים בניילון נצמד את הקערה ומניחים בצד לחצי שעה.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מעבירים את כדור הבצק למשטח נקי ומשומן קלות ומחלקים אותו ל-8 כדורים. אין צורך כרגע לקמח את המשטח.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מחממים כחצי כפית שמן זית במחבת נון-סטיק על להבה בינונית ומתחילים עם רידוד כדורי הבצק. עובדים כדור, כדור – כך שכשלחם אחד על המחבת, רק אז "פותחים" את הבא בתור (על מנת שלא יתייבשו): תחילה משטחים את הכדור עם כף היד ולאחר מכן ממשיכים בעזרת מערוך לרדד לדף בצק בערך בעובי של 5 מ"מ.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מעבירים את הבצק בזהירות למחבת (אפשר על גבי המערוך) ומזהיבים כ-2 דקות על צד אחד.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

בעזרת תרווד הופכים את לחם המחבת ומזהיבים גם על צידו השני, כאשר לוחצים מעט על בועות האויר אם מתנפחות.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

את הלחמים המוכנים מעבירים לצלחת מרופדת מגבת מטבח נקייה ועוטפים אותם. כך עורמים אותם אחד על השני וכל פעם עוטפים במגבת על מנת לשמור אותם רכים וטריים.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מגישים חם בתוספת מטבלים שונים (חומוס/צזיקי/לאבנה/ממרח אבוקדו) או לצד מרק, תבשיל מלא רוטב פיקנטי ועוד.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

עד הפעם הבאה,

מיכל

עשוי לעניין אותך גם

עשוי לעניין אותך גם...

כרישה מוגשת

פשוט כרישה

לפני כמה ימי שישי הסתובבתי בין מדפי הירקן השכונתי, עם

אהבתם את המתכון? שתפו עם חברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב whatsapp
6 תגובות
  1. שרון הגב

    היי, אפשר להשתמש בלבן "גיל" ? או שחייבים את חיידקי היוגורט עצמם?

  2. מנחם הגב

    הדבר הזה מסוכן, הכנתי כבר 5 פעמים….זה ממכר. הבעיה שנתקלתי בה היתה שהבצק לא פעם יוצא ממש דביק מדי ברמה שקשה לעבוד אתו ללא הרבה קמח. הבנתי שכאשר אני משתמש בקמח לחם אני צריך קצת יותר מחצי כוס חלב ולא 3/4. פרט לכך הערבוב ביד פשוט לא יצא לי מוצלח. מהר מאד עברתי למעבד מזון/מיקסר

    • מיכל הגב

      היי מנחם שמחה שאהבת!!
      תודה על שלל הטיפים!
      עם קמחים שונים תתאים כמות שונה של חלב וטוב לשמוע על הניסיון שלך עם קמח לחם.

השארת תגובה

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
Print Friendly, PDF & Email
גלילה לראש העמוד

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

דילוג לתוכן