על הלזניה המדהימה הזו סיפרה לי ליאת המהממת, אותה אחת שהביאה לנו את סיר קציצות הפרגית עם האפונה הביתי והמנחם. ליאת סיפרה לי שהלזניה הזו היא הצלחה מסחררת אצלה בבית ואחת המנות שמשפחתה יותר מבקשת ממנה לחזור אליהן שוב ושוב.
מדובר בלזניה צמחונית, שמורכבת משכבות של רוטב עגבניות, תערובת גבינות וקישואים צלויים. כאשר חוץ מהטעם המשגע שלה, השוס שלה היא שהיא.. נטולת גלוטן. אם תטעמו ביס מהלזניה המדהימה הזו, כנראה שלא תאמינו לי, כי היא טעימה ומנחמת בדיוק כמו לזניה מוצלחת של מאמא עם ידיים שיודעות דבר או שניים במטבח.
ליאת סיפרה לי שהיא מכינה את הלזניה עם דפי לזניה מעדשים צהובות, ושלא מרגישים הבדל בטעם (כמה הייתי סקפטית וכמה היא צדקה..) וכך מתקבלת לזניה מושלמת לנמנעים מגלוטן מבלי להתפשר על הטעם. רכשתי והשתמשתי בדיוק בדפי הלזניה שליאת המליצה לי, הם היו פשוט מצוינים ולכן אני מעבירה לכם את ההמלצה כמו שהיא: עלי לזניה מעדשים צהובות של חברת felicia – עשירות בחלבון וברזל וללא גלוטן (ולא זה ממש לא ממומן ). כמובן שהלזניה נהדרת פלוס פלוס גם עם דפי לזניה רגילים. ממש אין צורך להשתמש בעלים המיוחדים – זוהי רק המלצה.
שימו לב שבהרכבת הלזניה, יש להרטיב מעט כל דף לפני שמניחים אותו. אפשר פשוט להרכיב את הלזניה ליד הכיור ואז להעביר את דף הלזניה מתחת לברז או לחילופין, להרכיב את הלזניה לצד קערת מים ואז לטבול לקצרה כל דף לפני שמניחים בתבנית. בכל מקרה, יש פה רק שתי שכבות של עלי לזניה (כ-8-10 דפים).
אם כן, ראשית נצלה את הקישואים בתנור ובזמן שהם נצלים נרכיב בקלות את תערובת הגבינות ותערובת העגבניות, כך שלאחר שהקישואים יצטננו מעט רק יישאר להרכיב במהירות ובקלות את הלזניה. קבלו טיפ מעולה למארחים: אפשר להרכיב את הלזניה כמה שעות מראש, ממש עד השלב האחרון, לעטוף בניילון נצמד ולשמור במקרר עד לאפייה.
את הקישואים ניתן להמיר בזוקיני או בירק אחר שאוהבים ויתאים, כמו פרוסות חצילים צלויות, למשל (שנראה לי יתאימו מאד כאן!).
מצרכים:
כ-3 כפות שמן זית, מחולקות
דפי לזניה (כ-8-9) מעדשים צהובות (אני השתמשתי בעלים של felicia) או דפי לזניה רגילים
3 קישואים בינוניים פרוסים לפרוסות דקות וארוכות
מלח ים
פלפל שחור טחון טרי
כ-200 גר' מוצרלה מגורדת/פתיתי מוצרלה
לרוטב עגבניות:
קופסת רסק עגבניות קטנה (100 גר')
פחית עגבניות מרוסקות (400 מ"ל)
3 שיני שום כתושות
1/2 כפית פתיתי צ'ילי יבש
1/2 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית מלח
פלפל שחור טחון טרי
לשכבת הגבינה:
2 קופסאות קוטג' (כל אחת 250 גר'), 5% או 9%
1 מיכל שמנת חמוצה (200 גר'), לפחות 9%
1 מיכל גבינה צפתית 5% מגוררת (200 גר')
3 ביצים
1/2 כפית אורגנו יבש
1 כפית מלח
פלפל שחור טחון טרי
הוראות הכנה:
מחממים את התנור לחום של 200 מעלות.
מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה, משמנים אותו במעט שמן זית, מניחים מעל את פרוסות הקישואים בשכבה אחת, מברישים במעט שמן זית, מתבלים במלח ים ובפלפל שחור טחון טרי ומכניסים לתנור עד להזהבה, למשך כ- 25 דקות. מוציאים, מצננים ומנמיכים את חום התנור ל-180 מעלות.
במקביל, בזמן שהקישואים נצלים, מכינים את רוטב העגבניות ותערובת הגבינות:
מערבבים בקערה בינונית את כל חומרי רוטב העגבניות: רסק העגבניות, העגבניות המרוסקות, 3 שיני השום הכתושות, 1/2 כפית פתיתי הצ'ילי היבש, 1/2 כפית הפפריקה המתוקה, כפית המלח וטחינה יפה של פלפל שחור טחון טרי.
בקערה בינונית נפרדת מערבבים היטב את כל חומרי תערובת הגבינה: 2 קופסאות הקוטג', השמנת החמוצה, הגבינה הצפתית המגוררת, 3 הביצים, 1/2 כפית האורגנו היבש, כפית המלח וטחינה יפה של פלפל שחור טחון טרי.
מרכיבים את הלזניה:
משמנים במעט שמן זית תחתית תבנית קרמיקה/זכוכית מלבנית המתאימה לתנור (בערך בגודל 23*33).
מורחים כ-3 כפות מרוטב העגבניות מעל שמן הזית.
כעת, מרטיבים דף לזניה במעט מים (אני מרכיבה ליד הכיור, אפשר גם לעבוד בצמוד לקערת מים, אך שימו לב שמרטיבים ממש מעט) ומניחים, כך שמתקבלת שכבה של דפי לזניה מעל רוטב העגבניות, כאשר ייתכן ותצטרכו לשבור דף לזניה להשלים את החורים בסוף השכבה.
מעל שכבת דפי הלזניה הראשונה מורחים באופן אחיד חצי מרוטב העגבניות שנותר.
מורחים מעל חצי מתערובת הגבינות, באופן אחיד.
כעת, מסדרים שכבה אחידה של הקישואים הצלויים.
מפזרים מעל שכבת הקישואים מחצית מהמוצרלה המגורדת.
מסדרים את השכבה השניה והאחרונה של דפי הלזניה: מרטיבים דף לזניה במעט מים ומניחים, כך שמתקבלת שכבה של דפי לזניה מעל המוצרלה המגורדת, כאשר ייתכן ותצטרכו לשבור דף לזניה להשלים את החורים בסוף השכבה.
מורחים את יתרת רוטב העגבניות באופן אחיד ומעליו את יתרת תערובת הגבינות באופן אחיד.
לבסוף מפזרים את יתרת המוצרלה המגורדת.
מכניסים לתנור עד להזהבה, למשך כ-40 דקות.
עד הפעם הבאה,
מיכל