כבר המון זמן שאני אומרת לעצמי שאני חייבת סשן נוסף במטבח עם נירוס האלוף (אותו מוכשר שהביא לנו את הסביצ'ה העולמי, סלט נבטי החמניה האסייתי ועוד), שינחה אותי צעד אחר צעד כיצד להכין את מנת החציל בטחינה המושלמת שלו. מנה ציורית, יפיפייה ובעיקר כל כך טעימה!
גולת הכותרת של המנה היא הטחינה עם קליפות החצילים השרופים (מבטיחה שזה פי מיליון יותר טעים ממה שזה נשמע ) שמרוחה בתחתית הצלחת (למרות שגם פשוט להגיש קערה של הטחינה זו הצגה בפני עצמה).
הפעם הראשונה שטעמתי טחינה שנצבעה בשחור מחציל שרוף (בגרסה של ניר הטחינה לא ממש נצבעת בשחור, היא מקבלת רק גוון אפרורי כהה יותר מטחינה רגילה) הייתה הטחינה של רושפלד ב-"הרברט סמואל" (שסלט בהשראת סלט העגבניות האגדי שלו גם נמצא כאן בבלוג). הטעם המעושן של החציל השרוף בטחינה הרטיט את בלוטות הטעם שלי ומיד התאהבתי – "טחינה בחצילים" הכי מיוחד שיש. ניר, שמאד נהנה לשחזר מנות אהובות בבית, בתוספת הטאץ' שלו (הוא אף פעם לא עושה אחד לאחד אותה מנה), דווקא מכין מנה זו בהשראת מנה דומה שהגישו בטוטו, האגדית גם היא.
לאחר שתכינו את הטחינה המדהימה הזו פעם אחת, תאמינו לי שיהיה לכם קשה לאכול ארוחת "על האש" בלעדיה. האמת שגם להגיש פילה דג לצד הטחינה הזו זה תענוג, גם עוף, ובעצם גם סלט או רק פרוסת לחם טובה או יותר טוב פוקאצ'ה רכה – הטחינה הזו היא הצגה בפני עצמה ולא חייבת להיות שחקנית משנה של אף אחד.
אם תבחנו את רשימת המצרכים, תראו שאלו פשוטים פשוטים. נכון, לא אשקר, יש לא כאן מעט התעסקות ובלאגן עם קליית החציל (שאפשר לעשות על אש גלויה בגז כפי שאנחנו עשינו או במנגל), אבל אחרי שתטעמו את הטחינה שלכם אני בטוחה שתסכימו שהמאמץ היה שווה. כפי שזכור לכם (או שלא ולכן אני כאן בשביל לרענן את זכרונכם , זוהי לא הפעם הראשונה שאנחנו קולים חציל על האש בבלוג, עשינו זאת כבר עבור הסלט הרומני של אמי, סלט הקיופולו של דידי ובורקס החצילים וגבינה של אסתר, בין היתר.
שימו לב שניר, כמוני, ממליץ במיוחד לשלב במנה טחינה "הר ברכה" (כפי שהמלצתי בעבר כבר במתכון של החומוס ובדג בסגנון מעורב ירושלמי, למשל). לתוך הטחינה, בזמן עיבודה, נוסיף רק כשליש מקליפת החציל, שתוסיף את טעמה החרוך והמעושן והיא שתהפוך את הטחינה לכל כך מיוחדת. בנוסף, ניר ממליץ להשאיר את "ראש החציל", כך שמניחים על פני הצלחת חציל "עירום" שלם ואז מעטרים בתוספות הרצויות. מתקבלת מנה לא פחות מוואו, גם במראה וגם בטעם.
מצרכים:
חציל קל ומבריק
1 שן שום קטנה כתושה
3 כפיות מיץ לימון + 2 כפות מיץ לימון
1 כוס טחינה גולמית (עם עדיפות רבה להר ברכה)
1/2 כוס מים קרים
3/4 כפית מלח
1 כף שמן
אופציונאלי להגשה:
גבינת פטה או בולגרית טובה
עגבניה מגורדת ומסוננת מנוזלים
טפנד זיתים שחורים
פרוסות פלפל חריף
מעט עלי פטרוזיליה קצוצים
פרוסות צנוניות
מלח ים
זילוף שמן זית
הוראות הכנה:
חורצים את החציל עם סכין או מזלג ומניחים על אש גלויה. מסובבים מדי פעם עם מלקחיים עד שחרוך היטב, קליפתו קשה והפנים רך, כך שקצה ידית הכפית מוחדר בקלות.
מסירים מהאש ומיד מקלפים בזהירות את קליפת החציל.
מניחים את החציל השלם המקולף במסננת ומוזגים עליו 3 כפיות מיץ לימון באופן שווה.
מכניסים לקערת מעבד המזון את הטחינה, 1/3 מקליפת החציל, השום, 2 כפות מיץ הלימון, המלח והמים הקרים ומעבדים.
במהלך העיבוד מוסיפים את כף שמן הזית וממשיכים לעבד עד שמתקבלת טחינה קטיפתית ויחסית סמיכה.
מורחים מהטחינה בתחתית צלחת שטוחה, מניחים במרכז הצלחת את החציל השלם המקולף ומעטרים מסביבו בתוספות הרצויות: קוביות גבינה מלוחה טובה, רסק עגבניות, פרוסות פלפל חריף, טפנד זיתים, פרוסות צנוניות ופטרוזיליה קצוצה.
מזלפים מעט שמן זית, מתבלים במעט גבישי מלח ים ומגישים.
עד הפעם הבאה,
מיכל
2 תגובות
נשמע טעים ביותר! אבל אני לא כל כך בטוחה שזה בריא לאכול את הקליפה השרופה של החציל….
מה דעתך?
היי תמרה, משתמשים ממש בכמה חתיכות של קליפה, על כמות גדולה בהרבה של טחינה. יחד עם החציל ושאר התוספות, קליפת החציל ממש לא דומיננטית אך מאד משמעותית בטעם שמעניקה. היא שעושה את המנה! לא הייתי מוותרת עליה