כמו רבים אחרים, גם אני ביליתי בתקופת החגים ביוון היפיפייה, שם אכלתי הרבה צזיקי, סופלקי, גירוס וכמובן פטה על שלל צורותיה – בסלט, במאפים, מטוגנת, אפויה וכו'.
חזרתי ארצה עם תיאבון גדול להיכנס למטבח ולבשל מתכונים בניחוח יווני. החלטתי להתחיל עם גבינת הפטה, במתכון המשלב את אהבתי לאיחוד הקלאסי של גבינות ועגבניות. שילוב שפגשנו כאן בבלוג כבר בלא מעט מתכונים בין היתר, בסלט העגבניות שתמיד מתאים עם בוראטה או במנת הקפרזה למתקדמים.
במקרה של המנה הזו, קוביית גבינת הפטה והעגבניות (ושאר ירקות..) יקבלו צלייה משותפת בתנור. בחרתי לשלב סוגי עגבניות שרי שונים, כמובן שאפשר לשלב גם קוביות בשרניות של עגבניות חממה/מגי. השתמשו במה שיש – טרי ובשל. חשוב להקפיד לצלות בכלי מספיק גדול על מנת שכל העגבניות ייצלו בשכבה אחת.
אשתף אתכם כי מבלי להתכוון, התקבלה אחת מהמנות היותר כיפיות וטעימות שהכנתי לאחרונה – כך יעידו כמה מחברותיי שליוו אותי בצילומיה ובאותו רגע החליטו לאמץ את המתכון לביתם . אם אתם מכינים את המנה עבור אירוח גדול, ממליצה לכם מראש להכפיל כמויות.
בנוסף, צירפתי לתיבול העגבניות כף מ-"עיטורי העגבניות", אותם אני אוהבת לשלב מפעם לפעם בכל מיני מנות (כמו במנת הפרגיות הזו, למשל). מדובר בצנצנת עם עגבניות מיובשות קצוצות, זיתים ושום בשמן זית, שניתן להשיג כיום בכל סופר. מי שרוצה להכין את המנה ואין לו צנצנת "עיטורי עגבניות" בבית (וגם לא מתכנן גיחה לקניות לפני ההכנה ) מוזמן להמיר אותם בשילוב של מעט עגבניות מיובשות קצוצות בשמן וזיתי קלמטה קצוצים (שיני שום שלמות בכל מקרה יש במתכון). שחקו עם כמויות המצרכים בהתאם לטעמכם האישי – רוצים מנה יותר חריפה? הוסיפו עוד פלפל חריף ו/או פתיתי צ'ילי, לדוגמא.
מי שמעוניין, מוזמן לצרף לתערובת העגבניות, בצל, שום וכו'. כדאי לבדוק אפשרות להוסיף פרחי כרובית או ברוקולי קטנים, או פרוסות זוקיני, שיעבו את המנה ויהפכו אותה לתוספת של ממש לארוחה או אפילו לארוחה צמחונית נפלאה בפני עצמה.
מומלץ להגיש את המנה בליווי לחם טרי – היא טעימה חמה, בטמפרטורת החדר או אפילו קרה מהמקרר למחרת.
מצרכים:
3 כוסות עגבניות שרי שונות, חצויות
1 בצל סגול חתוך לשמיניות
4 שיני שום שלמות
1 כף גדושה עיטורי עגבניות
1/2 פלפל חריף ירוק חתוך לטבעות דקות
חצי כפית פתיתי צ'ילי
מלח ים, פלפל שחור טחון טרי
1 קוביית פטה (400 גר')
מיץ מחצי לימון
כ-3-4 כפות שמן זית
כמה עלי בזיליקום טריים
הוראות הכנה:
מחממים את התנור לחום של 200 מעלות.
מכניסים לקערה את העגבניות, הבצל הסגול, שיני השום, עיטורי העגבניות, הפלפל החריף, פתיתי הצ'ילי, מיץ הלימון, שמן הזית, המלח והפלפל ומערבבים היטב.
מעבירים את התערובת לתבנית תנור בשכבה אחידה, כאשר במרכז התבנית משבצים את קוביית הפטה.
מזלפים עוד קצת שמן זית (גם על הפטה) ואופים למשך כ-20-30 דקות, כאשר במהלך האפייה מערבבים את תערובת העגבניות מבלי לגעת בגבינה הפטה.
אם רוצים, מפזרים מעט עלי בזיליקום טריים קרועים מעל.
מגישים חם/בטמפרטורת החדר לצד לחם טוב.
עד הפעם הבאה,
מיכל