בנותיה של זיוה דודתי (הזכורה לכם מסלט הגזר הפיקנטי) התפלאו שאני לא מכירה את הקציצות של אמן, בסגנון: "מה? לא טעמת את הקציצות של אמא?! מחדל! הרי אין כאלה קציצות בעולם!".
עם כזה בילד אפ ניגשנו באחד מבקרי החמישי האחרונים לבוקר בישול משפחתי במטבחה של אמי. נאספנו סבתי, אמי, דודתי ודידוש (שהיא גם סוג של דודה 😀) ובישלנו יחד מטעמים שונים (כמו הקיופולו ומרק השורשים והכתומים למשל).
זיוה בישלה את הגרסה ה-"רגילה" של הקציצות המפורסמות שלה וסיפרה שלפעמים היא אוהבת להשתובב עם המתכון ולשנותו בהתאם למצב הרוח והמצרכים שנמצאים אצלה במטבח. לא פעם הוסיפה לתערובת הקציצות חצילים שרופים על האש קצוצים קטן קטן – ככה חיה על הקצה 😀.
שימו לב שבקציצות של זיוה קוצצים דק דק את הבצל, הירוקים והבטטה (!) יחד במעבד מזון, ככה שברשימת המצרכים ארשום אותם חתוכים גס. שלב זה הופך את הקציצות הללו למפנקות יותר עבור ה-"גדולים" והקטנים יחדיו. התוספת המעניינת של הבטטה לתערובת הקציצה (שגם אותה מקצצים בקלי קלות במעבד מזון, כאמור) מוסיפה לקציצה אווריריות, מתיקות והמון בריאות.
בנוסף, מאד חשוב שלא תוותרו על התוספת של תבלין הראס אל חנות בתערובת הקציצות שעושה הבדל גדול בין עוד קציצות ברוטב עגבניות לקציצות המיוחדות האלה. סוד נוסף של הקציצות שנקפיד לקיימו: לישה מאד (מאד) ארוכה של התערובת. אין דבר כזה יותר מדי לישה כשמדובר בקציצות האלה.
בשונה מהקציצות ברוטב עגבניות המעולות שכבר יש כאן בבלוג, במקרה של הקציצות של דודה זיוה קודם נותנים להן טיגון קצר (סגירה, אם תרצו) ורק לאחר מכן מכניסים אותן לרוטב המתבשל (למרות שבינינו, וגם זיוה מסכימה, אפשר לוותר על שלב הטיגון ועדיין הן ייצאו נפלאות). האמת שהשוני בין הקציצות גדול בעוד הרבה מובנים (פירורי לחם לעומת חלה ספוגה, בירקות שמוסיפים לבלילה ולרוטב, בתבלינים ועוד..). שווה מאד להכיר את הגרסה המתובלת, המעניינת והטעימה ביותר של דודה שלי למנה המוכרת בכל בית.
מצרכים:
לקציצות:
1/2 ק"ג בשר טחון
1 בצל גדול, חתוך גס
1 בטטה, מקולפת וחתוכה גס
1/3 כוס עלי סלרי
1/2 כוס עלי פטרוזיליה
1 ביצה
2/3 כוס פירורי לחם
1/2 כפית פלפל שחור
1 כפית מלח
1/2 כפית ראס אל חנות
1 כפית גדושה פפריקה מתוקה
1/4 כפית צ'ילי גרוס
1/4 כפית כורכום
שמן צמחי לטיגון (אני משתמשת בחמניות)
לרוטב:
1 פחית (400 גר') עגבניות קצוצות דק
2 רסק עגבניות קטן (100 גר' * 2)
4 שיני שום כתושות
1 כפית גדושה מלח
קמצוץ סוכר
1 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית צ'ילי גרוס
1/4 כפית פלפל שחור טחון
2 כוסות מים רותחים
הוראות הכנה:
מתחילים עם התערובת לקציצות:
מכניסים למעבד מזון את הבצל, עלי הסלרי, עלי הפטרוזיליה והבטטה וקוצצים עד לקבלת תערובת קצוצה היטב.
מכניסים לקערה גדולה את הבשר הטחון, התערובת שכרגע קצצנו, הביצה, פירורי הלחם והתבלינים (פלפל שחור, מלח, ראס אל חנות, פפריקה מתוקה, צ'ילי גרוס וכורכום), מערבבים ולשים היטב, עם ידיים נקיות, למשך כמה דקות טובות. גם כשנראה לכם שסיימתם ללוש ולערבב – ערבבו עוד כמה דקות 😀.
ניגשים לרוטב:
מכניסים לסיר רחב את רסק העגבניות, העגבניות הקצוצות, השום המים הרותחים והתבלינים, מערבבים ומניחים על להבה בינונית.
כעת, בידיים רטובות, מכדררים קציצות בגודל 5 ס"מ מתערובת הבשר.
מחממים שמן במחבת ומטגנים את הקציצות משני הצדדים (רק להשחמה, לא לבישול מלא כמובן) ומעבירים לתוך סיר הרוטב המתבשל.
כשכל הקציצות מונחות בסיר הרוטב, מנמיכים ללהבה נמוכה, מכסים ומבשלים עוד כ-40 דקות.
תוך כדי הבישול, טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
מומלץ להגיש עם אורז או פירה.
עד הפעם הבאה,
😍
מיכל
16 תגובות
הי, נראה טוב. לגבי הרוטב ברגע שיהיו חתיכות עגבניות לא יאכלו, כדאי להעביר ריסוק את העגבניות הקצוצות ?
הי אפרת, גם אצלי הילדים סופר בררניים על ״חתיכות״ אבל דווקא במקרה הזה העגבניות הקצוצות דק ממש הופכות לרוטב ולא מהוות בעיה.. אם רוצה, יכולה לטחון ליתר ביטחון, אבל לא חובה בעיניי. בתיאבון!
אחלה תודה !!
בכיף
שלום מיכל.
האם ניתן לוותר על הצ'ילי הגרוס בעיסת הקציצות וברוטב אי סבילות לחריף ובמה ניתן להחליף את תבלין ראס אל חנות פשוט לא אוהבים.
תודה מראש, אלונה.
הי אלונה, בטח שאפשר להחסיר תבלינים שלא לטעמכם- גם צ׳ילי וגם ראס אל חנות.. הקציצות ייצאו נפלאות גם עם תיבול מעודן יותר. בהצלחה!
מתכון מעולה, ליקקו את האצבעות. לא היה לי סלרי אז שמתי כמות כפולה של פטרוזליה. גם את כמות הצ'ילי הורדתי ב- 50% ליתר ביטחון
היי גיא, שמחה מאד שאהבת! תודה על התגובה 🙂
היי אלונה, הקציצות יצאו מדהים בטעם, אבל הם ממש התפרקו, את יודעת אולי למה?
היי קרין, שמחה שהקציצות יצאו טעימות – הן לא אמורות להתפרק.. יכול להיות שלא לשת ממש ממש טוב את התערובת? הוספת את הביצה? חשוב להקפיד על לישה ארוכה וטובה.. מקווה שפעם הבאה ייצא מוצלח יותר! מיכל
אפשר בהרט במקום ראס אל חנות?
לכי על זה 🙂
יצא מעולה! תענוג
תענוג לשמוע! תודה יובל
הכנתי לפי המתכון – היה בסדר לא נפלנו.. חבל!!!
הי שמוליק, חבל לי לשמוע..