החורף הגיע בשעה טובה ואיתו מגיעים החשקים (לפחות אצלי) לתבשילים מעט כבדים יותר, מנות מנחמות וריחניות שמתחשק לחפור בהן עם כף גדולה.
פאי הרועים הבא עונה בדיוק להגדרה הזו- ועוד קצת. מדובר בארוחה שלמה בתבנית אחת (מינוס סלט הירקות הטרי שתגישו לצד) או לחילופין, תוספת נפלאה לכל ארוחה (אני צירפתי אותו לארוחת שישי שלנו למשל לצד סיר עוף ואורז ג'ינג'י, מרק כתום ועוד דברים טובים וביתיים).
ישנן שלל גרסאות לפאי רועים, שבמקור מגיע מבריטניה בגרסה שונה לחלוטין ממה שאציג בפניכם היום. בתור מישהי שבילתה בילדותה כמה שנים טובות ומעצבות באנגליה, אני יכולה לומר לכם שמאד לא התחברתי לפאי רועים עם חתיכות בשר הכבש, האפונה והגזר, הוא כלל לא קסם לחיך שלי. יכול להיות שאם היו מציעים לי גרסה זו שמושתתת בעיקר על בשר טחון, תבלינים ורסק עגבניות מתחת לשמיכת הפירה האפוי – הוא היה קוסם לי בהרבה.
אם כן, הבנתם כבר כי החסרתי בפאי זה את תוספת הירקות האופייניות לפאי הקלאסי והמרתי את בשר הכבש בבשר בקר טחון. כמובן שכמו בהרבה מנות, יש כאן המון מקום למשחק ולהעדפות האישיות שלכם. למשל: הרגישו חופשי לגוון ולשלב גם בשר כבש טחון בתערובת הבשר שלכם (כמו בלחמניות המטורפות האלה). באותו אופן, אפשר גם להוסיף לתערובת הבשר תוספת של פטריות קצוצות.
בנוסף, התבלינים שאני מציעה לשלב בבשר הם אופציונאליים בלבד, אתם מוזמנים להוסיף/להפחית לפי טעמכם. אם מתחשק לכם לקחת את המנה לכיוון מעט יותר "בוגר", הרגישו חופשי להוסיף לתערובת הבשר גם כמה שלוקים של יין אדום ותבלינים טריים כמו כמה עלי טימין קצוצים למשל.
לעניין הפירה, מה דעתכם לשלב גם בטטות עם תפוחי האדמה שלכם לקבלת פאי רועים כתמתם וקצת יותר מתוחכם? בנוסף, ישנה אפשרות להוסיף לפירה בצל/שום מטוגן. ואם בפירה עסקינן: אפרט במתכון אופציה חלבית, נאמנה למקור, בו הפירה מועשר בחלב וחמאה (אם מתחשק לכם להתפרע שלבו שמנת לבישול מחוממת במקום החלב) וגם אופציה כשרה בה נוסיף לפירה רק שמן זית ומלח (וחלמון למרקם קרמי יותר). לכו על מה שמתאים לכם. בגרסה המצולמת, הכנתי פירה חלבי. אספר לכם כי ישנה גם האופציה המושחתת להוסיף שכבת גבינה מעל שכבת הפירה, שתעניק למנה מראה וטעם של לזניה, אני אישית מוותרת על צעד זה. כרגיל, לשיקולכם.
את פאי הרועים אני אופה בכלי חרסינה/פיירקס בינוני, כמו של פשטידה, אך קחו בחשבון שגם כלים אישיים יתאימו (ויעשו קצת יותר דאווין 😀).
מצרכים:
לשכבת הבשר:
500 גר' בשר בקר טחון (בטמפרטורת החדר)
3 כפות שמן זית
1 בצל לבן קצוץ דק
3 שיני שום כתושות
1 רסק עגבניות קטן
1 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית כורכום
1/2 כפית ראס אל חנות
מלח, פלפל
לשכבת הפירה:
4-5 תפוחי אדמה "גורמה" (עם קליפה צהובה) מקולפים וחתוכים לקוביות גדולות
לגרסה לא כשרה:
1/3-1/2 כוס חלב חמים
40 גר' חמאה
מלח
לגרסה כשרה:
1 חלמון
1/4 כוס שמן זית
מלח
הוראות הכנה:
ראשית, מכניסים את תפוחי האדמה לסיר בינוני, מכסים במים קרים ומבשלים עם סיר מכוסה עד לרתיחה.
כשהמים רותחים, מסירים את המכסה ומבשלים את תפוחי האדמה עוד כ-15-20 דקות עד שרכים מספיק לפירה.
מסננים את תפוחי האדמה, מחזירים לסיר ומכינים את הפירה:
- כאשר אתם מחזירים את תפוחי האדמה המסוננים לסיר, מומלץ להדליק מעט את האש ולערבב את תפוחי האדמה. כך נוודא שתפוחי האדמה יתייבשו כמו שצריך לפני שנמעך אותם לפירה (כפי שעשינו במתכון של תפוחי האדמה קווץ').
אם הולכים על פירה חלבי: מוסיפים את החמאה, ובהדרגתיות, תוך מעיכת תפוחי האדמה, גם את החלב החמים, ומועכים עם ממחה פירה (או מזלג) לקבלת פירה חלק ללא גושים. מתבלים במלח לפי הטעם.
אחרת, מוסיפים את החלמון ושמן הזית בהדרגתיות לתפוחי האדמה ומועכים עם ממחה פירה (או מזלג) לקבלת פירה חלק ללא גושים. מתבלים במלח לפי הטעם.
- שימו לב שבשני המקרים מוסיפים את החלב החמים/שמן הזית בהדרגתיות תוך כדי מעיכת תפוחי האדמה. ייתכן ולא תזדקקו לכל הכמות או לחלופין, תרגישו כי יש צורך בעוד קצת.
בזמן שתפוחי האדמה מתבשלים, מבשלים את תערובת הבשר:
מחממים במחבת גדולה על להבה בינונית-גבוהה את שמן הזית ומטגנים את הבצל עד ששקוף-זהוב.
מוסיפים את השום ומערבבים עוד כדקה.
מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים תוך כדי ערבוב ופירור הבשר, עד שמשנה את צבעו.
מוסיפים את רסק העגבניות והתבלינים, מערבבים היטב ומבשלים עוד כ-5 דקות על להבה נמוכה-בינונית.
מחממים את התנור לחום של 180 מעלות.
משטחים את תערובת הבשר בתחתית תבנית המתאימה לתנור (פיירקס/קרמיקה בינונית, כמו של פשטידות).
משטחים מעל תערובת הבשר את הפירה ובעזרת מזלג חורצים אותו לאורך (בשביל היופי בלבד).
מכניסים לתנור למשך כ-30 דקות עד שהפירה מעט משחים בקצוות.
מגישים חם.
עד הפעם הבאה,
😍
מיכל