מוקקה (moqueca) הוא סיר דגים ברזילאי מסורתי, שייתכן מאד שמעולם לא שמעתם עליו
ומקורו במדינת באהיה שבברזיל. עברו יותר מ-20 שנה מביקורי האחרון בברזיל, כך שלא הבאתי לכם את המתכון ישירות אחרי טיול ביבשת, דווקא דודה זיוה היא זו שהתנסתה במתכון לאחרונה במטבחה וסיפרה לי אודות המנה המוצלחת.
לאחר שקראתי קצת על המנה הבנתי שיש לה כמה גרסאות שונות, כאשר זיוה בגרסתה לקחה קצת מפה וקצת משם. אספר לכם שבמתכון המקורי גם יש שמן דקלים אדום שאותו כמובן לא אימצנו למתכון המובא לכם כאן היום.
נהוג להשתמש בדג לבן בסיר המוקקה, אך ניתן לשלב גם פירות ים. אני בחרתי לשלב חצאי פילטים של לברק ללא עור, אך כמובן שאתם מוזמנים ללכת על כל דג טרי אהוב אחר (או/ו פירות ים). מה שכן, הקפידו לבקש מאיש הדגים שלכם להסיר את העור, מה שהופך את חוויית אכילת המנה להרבה יותר מהנה (כמובן שניתן גם להסיר בעצמכם אם אתם מעדיפים).
נהוג לבסס את הרוטב על שילוב של פלפלים, עגבניות, שום ובצל, כאשר בגרסה שלנו תפגשו גם קוביות של גזר, שמוסיפות גם מתיקות וגם מרקם נוסף וכיפי. בנוסף ישנה נגיעה של קרם קוקוס, שלא משתלטת, אך נותנת את אותותיה ברוטב בדיוק במידה הנכונה והופכת אותו לקטיפתי ועשיר יותר.
מידת חריפות המנה תיקבע בהתאם לפלפל החריף שתבחרו לשלב בה, גם סוגו, גם כמותו וגם מידת חריפותו. אני ממליצה לטעום מעט מהפלפל לפני שילובו במנה על מנת להחליט כמה ממנו תרצו להוסיף.
שימו לב ששילבתי במתכון שתי שקיות של ציר ירקות, אותן מהלתי בשתי כוסות מים (אני אוהבת את של אינה פאארמאן, כפי שכבר יצא לי לשתף המון פעמים). יש לרכוש גם ציר דגים של אינה פאארמאן או אחר לבחירתכם, שגם ישתלב מעולה במנה.
היכונו להתאהב במנת דגים חדשה ומרגשת, שבשילוב עם אורז לבן שיספוג לתוכו את הרוטב, תהווה ארוחה שווה במיוחד.
מצרכים:

6 פילטים של לברק (או דג לבן אחר), ללא עור וחצויים
1 בצל לבן חתוך לקוביות קטנות
1 גזר גדול (או 2 קטנים) מקולף וחתוך לקוביות קטנות
1 פלפל שושקה אדום (או גמבה אדומה) חתוך לקוביות קטנות
4 שיני שום קצוצות
כוס וחצי עגבניות שרי קצוצות דק
חופן עלי כוסברה קצוצים
1/2 פלפל חלפיניו (או פלפל ירוק חריף) קצוץ דק
1 כף רסק עגבניות
4 כפות קרם קוקוס
2 כוסות ציר ירקות או דגים (אם אין, אז מים רותחים)
מיץ מליים שלם (או לימון אם אין)
2 כפיות פפריקה מתוקה
1 כפית כמון
1 ו-1/2 כפיות מלח, מחולקות
3 כפות שמן זית
הוראות הכנה:
בסיר רחב ונמוך מחממים את 3 כפות שמן הזית על להבה בינונית-גבוהה ומוסיפים את הבצל הקצוץ.

מתבלים ב-1/2 כפית מלח ומבשלים במשך כ-2-3 דקות, תוך ערבוב מדי פעם, עד שמתרכך מעט.
מוסיפים את קוביות הגזר, הפלפל, השום והפלפל החריף וממשיכים לבשל, תוך ערבוב מדי פעם, עוד כ-6-8 דקות.




מוסיפים את כף רסק העגבניות, 2 כפיות הפפריקה המתוקה, כפית הכמון, כפית המלח ו-2 כוסות ציר הירקות ומערבבים. מביאים לרתיחה.



מוסיפים את עגבניות השרי הקצוצות, מערבבים, מכסים את הסיר ומבשלים על להבה נמוכה-בינונית עוד כ-5-7 דקות עד שהגזר מעט מתרכך.

מוסיפים 4 כפות קרם קוקוס ואת מיץ הליים, מערבבים ומתקנים תיבול במידת הצורך.


מכניסים את נתחי הדג, בשכבה כמה שיותר אחידה, משקים מעט ברוטב ומפזרים את הכוסברה הקצוצה. מכסים ומבשלים למשך כ-8-10 דקות.


טועמים, מתקנים תיבול במידת הצורך ומגישים עם אורז לבן.



עד הפעם הבאה,
![]()
מיכל



