את המנה הבאה אמי למדה להכין לפני שנים רבות מאם שכולה, ממוצא סורי-חאלבי, כשהייתה מגיעה אליה לביקורי בית עוד כשעבדה כעובדת סוציאלית במשרד הביטחון. מאז, הסיר המפנק והמלא בכל טוב הזה מפציע מדי פעם וחוזר לככב במטבחה.
כמו במקרה של המתכון המעולה של הבמיה ברוטב עגבניות, גם כאן נשתמש בקיצור דרך מופלא ונוח של שימוש בתחתיות ארטישוק קפואות, שיקצר תהליכים באופן משמעותי ויהפוך את המנה מתיק פלילי לסשן בישולים כיפי וקליל. שימו לב שתחתיות הארטישוק זקוקות להפשרה קצרה בלבד וגם אם עדיין יהיו טיפה קפואות, יעבדו מצוין.
כמו כל דבר טוב, המתכון מחולק לשלושה חלקים: 1. ריפוד הסיר על מנת שהמנה לא תיחרך בתחתיתה ותקבל טעם מכל כיוון. 2. הארטישוקים ממולאים בתערובת עשירה 3. רוטב חמצמץ שאי אפשר בלעדיו. בנוגע לריפוד הסיר בתחתיתו, אמי מדגישה שזו אחלה הזדמנות להשתמש בעגבניות בשלות שכבר לא ראויות לסלט (כמה דור שני לניצולי שואה קלאסי מצידה, נכון?).
בנוסף, כמו בפלפלים הממולאים הנפלאים, גם כאן נשתמש בכוס של אורז מבושל, כך שאין סיכון של התנפחות יתרה או פיצוץ של המילוי. אפשר כמובן להשתמש באורז מבושל מאתמול/שלשום (סינדרום דור שני מכה שנית? 😀).
בנוסף, שימו לב שנקצוץ מראש כ-2/3 כוס תערובת עשבי תיבול ואותה נפצל לתערובת הדגים ולרוטב (1 כף גדושה לתערובת הדגים ועוד כחצי כוס לרוטב). הפעם, בהנחייתה של אמי, קצצנו שילוב של עלי פטרוזיליה ושמיר, כמובן שאפשר לשלב גם כוסברה או להחסיר מה שפחות אוהבים.
דרך אגב, מי שפחות בעניין של מילוי דגים, המנה יכולה לקבל תפנית בשנייה, פשוט על ידי המרת הדגים הקצוצים בבשר טחון (או עוף או שילוב של השניים).
מצרכים:
2 חבילות תחתיות ארטישוק קפואות, מופשרות
למילוי:
500 גר' דג לבן (או תערובת דגים) טרי קצוץ דק (הפעם השתמשתי בדניס קצוץ)
1 בצל גדול קצוץ קטן
5 שיני שום כתושות
1 כף גדושה עשבי תיבול קצוצים (אנחנו השתמשנו בשמיר ופטרוזיליה הפעם)
1 כוס אורז מבושל
1 ביצה
3/4 כפית פלפל לבן
1 כפית מלח
3 כפות שמן חמניות/קנולה
לתחתית הסיר:
1 בצל גדול פרוס לפרוסות ומופרד לטבעות
2 עגבניות גדולות (או כ-4 קטנות), פרוסות
6 שיני שום פרוסות
1 כפית מלח
כ-4 כפות שמן זית (מחולקות ל- 2+ 2)
לרוטב:
מיץ סחוט מ-2 לימונים
3-4 כוסות ציר עוף/ירקות חם
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל לבן
2 כפיות שום גבישי/אבקת שום
1/2 כוס עשבי תיבול קצוצים (כאמור אנחנו הלכנו על שמיר ופטרוזיליה)
הוראות הכנה:
מתחילים בהכנת המילוי:
מחממים במחבת את השמן ומטגנים את הבצל עד להזהבה.
מכניסים לקערה גדולה את הדגים הקצוצים, האורז המבושל, הביצה, הבצל המטוגן, השום הכתוש, עשבי התיבול הקצוצים, המלח והפלפל הלבן, מערבבים היטב ומניחים בצד לספיגת טעמים.
כעת, נטפל בריפוד תחתית הסיר:
בסיר רחב ונמוך מזלפים מעט שמן זית ומניחים שכבה של טבעות בצל כך שיכסו את כל תחתית הסיר.
מעל שכבת טבעות הבצל מניחים שכבה של שום פרוס ועליו שכבה של עגבניות פרוסות.
מתבלים את שכבת העגבניות במלח ובזילוף נוסף של שמן זית.
מניחים את הסיר על להבה גדולה עד לתסיסת טיגון הבצל בתחתיתו.
מקרבים לסיר את תחתיות הארטישוק וקערת תערובת המילוי וממלאים כל ארטישוק בתערובת, מהדקים אותה עם האצבעות ומניחים באופן מעגלי בתוך הסיר.
- אם במקרה נשאר לכם מתערובת המילוי אבל אזלו לכם הארטישוקים, פשוט הוסיפו כמה קציצות לצד הארטישוקים בסיר (לי יצא להכניס באופן זה שתי קציצות לסיר).
מערבבים בקערה/משפך את הרוטב: ציר העוף/ירקות יחד עם מיץ הלימון הטרי, השום הגבישי, הפלפל הלבן והמלח.
שופכים את הרוטב בזהירות בין הארטישוקים (הוא יגיע לגובה 3/4 התבשיל בערך) ומנערים בעדינות את הסיר.
מחכים לרתיחה, מעבירים ללהבה נמוכה, מכסים ומבשלים עוד כ-30 דקות.
כעת מפזרים את יתרת עשבי התיבול הקצוצים מעל הארטישוקים, מכסים ומבשלים עוד כ-15 דקות.
עד הפעם הבאה,
😍
מיכל