צימעס

את מנת הצימעס הבאה, קלאסיקה קולינרית אשכנזית, אמי מבשלת לנו בראש השנה ופסח: טבעות גזר מבושלות עם שזיפים מיובשים, חמאה, דבש וסוכר חום.. או במילים אחרות – גילטי פלז'ר אמיתי במושגי המטבח האשכנזי.

כמו במקרה של הקיגל, מנה יהודית קלאסית נוספת, גם לצימעס יש גרסאות שונות ורבות, כאשר כל אחד משחזר את טעמי בית אימו. יש המשלבים צימוקים, יש המוסיפים קינמון.. היום אציג בפניכם אחד לאחד את הצימעס של אמי, שכמה שהוא פשוט –  ככה הוא טעים.

בשונה ממתכוני צימעס אחרים, אמי לא מוותרת על נוכחותו של הפלפל השחור הטחון גם במתכון זה (שימו לב שהוספנו פלפל שחור גם לקיגל וגם לחרוסת הזו). רבע כפית הפלפל השחור במתכון, תוסיף מימד נוסף ונפלא למנה המתקתקה והחמאתית.

אם כן, מפה לשם, יש לא מעט מאכלים יהודים מסורתיים כאן בבלוג כמו הגפילטע פיש, הקרפעלך, החרוסת והכבד קצוץ, בין היתר. המטרה הבאה שלי בתחום היא להביא לכם את החזרת (או בשמה המקורי -חריין) שסבא מישה ז"ל היה מכין, וכמובן גם המלפפונים החמוצים שלו בטו דו ליסט שלי.. אם רק אצליח לשחזר את הטעם.

את הצימעס שלנו נבשל רק על הכיריים, בסיר מכוסה, תחילה על להבה בינונית ולאחר מכן על להבה נמוכה. מה שכן, שימו לב כי יש לגשת לסיר ולערבב את תכולתו לאורך כל הבישול (בואו נאמר שב-50 דקות של בישול, תדאגו לערבב לפחות כ-6-7 פעמים). לקראת סוף בישול הגזר, שימו לב מה מצב הנוזלים? ייתכן והסיר יתחיל להיחרך לפני שהגזר מבושל דיו ולפני שנוצר הזיגוג המיוחל. במקרה כזה פשוט הוסיפו כ-1/4 כוס מים, ערבבו וסגרו המכסה. מירב הבישול גם ככה ייעשה מהנוזלים שהגזר מפריש. המנה מוכנה כאשר אין יותר נוזלים בסיר, נוצר מעין גלייז/זיגוג על הגזר והוא מבושל היטב, אך לא רך מדי. שימו לב שזמני הבישול ישתנו מסיר לסיר, מכיריים לכיריים, כך שחשוב להציץ ולעקוב במהלך הערבובים.

הכמות במתכון היא עבור קערה בינונית. עבור שולחן החג שלנו, אמי מכפילה, אם לא משלשת, את הכמויות ואז מניחה צלוחיות קטנות של צימעס בכמה מוקדים על השולחן. את הצימעס ניתן לבשל מבעוד מועד ולחמם לפני ההגשה, מה שנוח מבחינת האירוח בחג.

מצרכים:

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

6 גזרים בינוניים חתוכים לטבעות

1 כוס שזיפים מיובשים מגולענים וחתוכים לרצועות

40 גר' חמאה

4 כפות שמן חמניות/שמן ניטראלי אחר

1/2 כפית מלח

1/3 כפית פלפל שחור טחון

2 כפות גדושות דבש

3 כפות סוכר חום כהה

הוראות הכנה:

לסיר בינוני על להבה בינונית מכניסים את טבעות הגזר, החמאה והשמן ומערבבים מעט.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מוסיפים את רצועות השזיפים המיובשים, הסוכר החום, הדבש, המלח והפלפל, מערבבים היטב ומכסים במכסה.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מבשלים למשך כ-20 דקות על הלהבה הבינונית, כאשר מדי פעם ניגשים, מרימים המכסה ומערבבים.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מנמיכים ללהבה קטנה וממשיכים לבשל, במשך כ-30 דקות נוספות, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהגזר מתרכך מספיק (אך לא רך מדי) ונוצר מעין זיגוג מעליו.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

במידה ונדמה במהלך הבישול כי אין מספיק נוזלים, מוסיפים כ-1/4 כוס מים ומערבבים.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

עד הפעם הבאה,

מיכל

עשוי לעניין אותך גם

עשוי לעניין אותך גם...

פאי רועים מוכן

פאי רועים

החורף הגיע בשעה טובה ואיתו מגיעים החשקים (לפחות אצלי) לתבשילים

אהבתם את המתכון? שתפו עם חברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב whatsapp
2 תגובות
  1. ציבי הגב

    יופי. כיף. שנה טובה ורבת מתכונים.

השארת תגובה

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
Print Friendly, PDF & Email
גלילה לראש העמוד

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

דילוג לתוכן