על עוגת המצות המפורסמת של גליה שמעתי כבר לפני כמה שנים ממיטל ורק השנה, לקראת פסח יצא לי להכין אותה לראשונה (זאת אגב אותה גליה שכבר סיפקה לנו כמה מתכונים מצוינים לבלוג כמו סלט הסלרי, כנפי העוף ועוגת הגבינה והאוכמניות).
מדובר בעוגת מצות פשוטה, הכי אולד סקול שיש, "כמו של פעם", עם קרם שוקולד המבוסס על קקאו וחמאה (במתכון המקורי כמובן שיש מרגרינה אבל גם גליה מזמן מכינה אותה רק עם חמאה).
הכלל הכי חשוב שיש להקפיד עליו בנוגע לעוגה נוגע למועד הכנתה: חובה להכין את עוגת המצות לפחות יומיים מראש. כלומר, אם תגישו אותה לפני שישבה לפחות יומיים במקרר, היא פשוט לא תהיה טעימה מספיק, היא תהיה קשה מדי ולא תספוג טעמים. ככל שעובר הזמן, ככה העוגה מוצלחת יותר. אם כן, זוהי עוגה מעולה להכנה מראש כשמארחים, מכינים אותה בקלות יומיים-שלושה לפני, משגרים למקרר ושוכחים ממנה עד רגע ההגשה… ורק נותר ליישר וליישר.
האמת, הופתעתי עד כמה היא טעימה. אגלה לכם שאני לא אוהדת של מצות, ועוגת מצות נשמעה לי ממש לא מציאה, בלשון המעטה, אבל וואלה.. טעיתי. מצאתי את עצמי שוב ושוב מיישרת את העוגה. שלא תבינו לא נכון, זוהי עוגה מהזן הכבד, בשום מצב לא תמצאו את עצמכם מחסלים חצי עוגה כמו שיכול לקרות לי עם עוגות בחושות למשל. מומלץ להגיש ריבועים קטנים ממנה, משום שהיא מאד עשירה (על כן אל תיבהלו מגודלה ה-כביכול קטן – כגודל מצה..)).
את המצות נספיג ביין אדום לפני מריחת כל שכבת קרם. התוצאה הבלתי נמנעת, אך המבורכת היא שישנו טעם מהדהד של יין בכל ביס וביס. אם אתם פחות מתחברים לעניין, הרגישו חופשי להמיר את היין האדום ביין קידוש או תירוש. שימו לב, את המצה ראשונה מרטיבים ביין רק מצד אחד ואת צידה היבש של אותה מצה מניחים כלפי מטה, על מנת שיהיה הבסיס. את שאר המצות מרטיבים משני הצדדים.
בנוסף, את הביצה נערבב מיד בקרם הרותח, כך שהיא תתבשל לפני מריחתה על המצות. הקפידו לערבב טוב טוב מיד עם הוספת הביצה כך שתיטמע בתוך הקרם החם ולא תהפוך לחביתה.
את הקרם נמרח לא רק בין שכבות המצות, אלא גם מצידי עוגת המצות. בנוסף, מומלץ לגרר שוקולד מריר מעל פני העוגה. המלצה נוספת היא להרכיב את עוגת המצות על קרש חיתוך גדול, לעשות שם את כל הבלאגן והטפטופים ואז, בקלות רבה, בעזרת תרבד או שניים להעבירה לכלי מתאים, לעטוף ולהכניס למקרר.
מצרכים:
5 מצות
3/4 כוס סוכר
150 גר' חמאה, חתוכה לקוביות
2 כפות קקאו
1 ביצה
3 כפות מים
כ-2-3 כוסות יין אדום
שוקולד מריר לגירור מעל העוגה
הוראות הכנה:
מתחילים עם הקרם:
מכניסים לסיר קטן את הקקאו, הסוכר והמים, מחממים על להבה בינונית ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
כשהתערובת מתחילה לבעבע, מוסיפים את החמאה ובוחשים עד שהיא נמסה ומקבלת תערובת אחידה. מכבים את האש.
מוסיפים מיד את הביצה ומערבבים היטב עד שנטמעת בתערובת.
מניחים לקרם להצטנן מעט.
מרכיבים את עוגת המצות:
מעל תבנית רחבה, שמצה נכנסת אליה בקלות, שופכים יין על צד אחד של מצה ומניחים את המצה עם צידה היבש כלפי מטה על קרש חיתוך גדול.
כעת, מורחים מהקרם מעל צידה הספוג ביין של אותה מצה.
מרטיבים מצה שניה, משני צידיה, ביין שנותר בתבנית ובמידת הצורך ביין נוסף ומניחים מעל שכבת הקרם.
מורחים שכבת קרם נוספת וממשיכים עם שאר המצות באותו האופן, כאשר מעל המצה האחרונה מורחים את שכבת הקרם האחרונה וגם מצידי העוגה.
מעבירים בזהירות את העוגה, בעזרת תרבד, לכלי מתאים ומגרדים מעליה שוקולד מריר.
עוטפים ומכניסים למקרר לפחות ליומיים.
מיישרים ונהנים.
עד הפעם הבאה,
מיכל
2 תגובות
מיכל שלום, המתכון הזה בוורסיות שונות הולך איתי מאז ילדותי. הוא הוכן בכל הקיבוצים משום שלא היו תנורי אפייה בבתים וזה היווה מעין פיצוי לארוחת ארבע. אלא שמאז חלו כמה שינויים הנוגעים גם למתכון שפרסמת. ראשית, ביצים חיות. מאחר והילדים מתנפלים על העוגה, הביצים הלא מבושלות הן סיכון של ממש. שנית, לאחר שהות במקרר העוגות מתקשות מאד והן אינן טעימות. לכן אני מציעה לך גרסה שעונה על כל הטעמים המצופים, ללא ביצה. תוספת השמנת מתוקה יוצרת מרקם שאינו מתקשה לאבן במקרר…
200 ג' חמאה או גולד בנד
3 כפות קקאו
1 כפית אבקת נס קפה
100 ג' שוקולד מריר
3 כפות מים
1/4 כוס חלבה חוטים מפוררת
1/4 כוס סוכר
כפית וניל או שקית סוכר וניל.
1/2 מיכל שמנת מתוקה
למצות: יין קידוש מתוק, 6 מצות לכל עוגה (להכפיל הכמות בהתאם)
הכנה:
1. מכינים מגש עם שולים גבוהים ושופכים לתוכו כחצי בקבוק.
2. מערבבים בסיר את כל המרכיבים (חוץ מהמצות והיין כמובן) ומערבבים עד שהסוכר נמס והתערובת הומוגנית. מצננים.
3. מקציפים מעט את השמנת (לא כמו לעוגה) ומערבבים עם קרם השוקולד המצונן.
4. טובלים קצרות כל מצה ביין משני הצדדים, מנערים מעודף נוזלים, מניחים על מגש הגשה. מורחים 2-3 כפות קרם וחוזרים על הפעולה עם כל המצות.
מקשטים בתלתלי שוקולד, סוכריות צבעוניות או ברס.
בהצלחה.
שלום הדסה, תודה על מילותייך ועל המתכון המעניין, שממש עושה חשק לנסותו