היום אני משלמת לכם חוב בדמות עוגת לימון חגיגית ומפוארת. את המתכון לעוגת הלימון הזו הבטחתי לכם כבר לפני יותר משנה בסדרת מתכוני הבורקסים הבולגריים המצוינים של דידי ואמה אסתר (האינצ'וסה, הבואיקוס ובורקס החצילים, רק למקרה ולא זכרתם בדיוק ).
אם כן, היום נעסוק בעוגת הלימון המפורסמת והחגיגית של אסתר. אני למשל קיבלתי את היפיפייה הזו מאסתר (שכבר חגגה 90 ועדיין אשפית מדהימה במטבח, טפו טפו טפו או פישקדו כמו שהבולגרים אומרים ) לאחר הלידה האחרונה שלי (מפה לשם כבר עברה שנה מאז..).
המצטיינים שביניכם יודעים היטב כי כבר יש כאן בבלוג פאי לימון (לא פחות ממצוין, אם יורשה לי להגיד), אך אל דאגה, כאן מדובר במתכון שונה לחלוטין (שעבר מעט שינויים אצלי, אני חייבת להתוודות). אם בפאי הלימון יש לנו קראסט על בסיס עוגיות טחונות כאן יש לנו בסיס של עוגת ספוג. בפאי הלימון המלית מבוססת על חלב מרוכז, בין היתר וכאן נכין קרם לימון "ביי דה בוק" על הכיריים (וכמה שהוא מושלם!! בו לא נגעתי.. זה של אסתר אחד לאחד). בנוסף, את פאי הלימון אנו מכסים בשמיכה של קצפת וכאן קרם הלימון מתכסה בשמיכת קצף חלבונים שלאחר עוד קצת פינוק בתנור, הופך למרנג נפלא (כמו בעוגת התפוחים והקצף של סבתא ריקה שלי ז"ל).
נכון, זוהי עוגה שדורשת השקעה, היא לא ליום יום, יש כאן שלבים ומעט יותר עבודה – אך זו לגמרי משתלמת. בנוסף, אפשר ואפילו מומלץ להכין את העוגה יום מראש, ככה שביום האירוח אתם יודעים שקינוח השלאגר שלכם כבר מחכה במקרר, מוכן ומזומן לקריאות ההתפעלות.
מצרכים:
לעוגת ספוג:
3 ביצים מופרדות
3 כפות קמח
3 כפות סוכר
1 כף מיץ לימון
1 כפית תמצית וניל
1 כפית גרידת לימון
לקרם הלימון:
3/4 כוס סוכר
3/4 כוס מים רותחים
1/4 כוס קורנפלור + 1/4 כוס מים
1/4 כוס מיץ לימון
3 חלמונים
1 כפית גרידת לימון
50 גר' חמאה
לקצף המרנג:
3 חלבונים
4 כפות סוכר
הוראות הכנה:
מחממים את התנור לחום של 180 מעלות.
מתחילים עם הכנת עוגת הספוג:
מכניסים את החלבונים לקערת המיקסר ומקציפים. כשמתחילות להיווצר בועות, מוסיפים את הסוכר ומקציפים עד לקבלת קצף.
מוסיפים את מיץ הלימון, גרידת הלימון ותמצית הוניל ומקציפים עוד כחצי דקה.
מוסיפים את החלמונים וממשיכים לערבל עד שנטמעים ויש קצף יציב.
בעזרת לקקן מקפלים את פנימה את הקמח.
מעבירים את הבלילה לתבנית קפיצית בקוטר 26 משומנת במעט חמאה, ואופים במשך כ-10 דקות עד שהעוגה שזופה קלות (שימו לב שהעוגה לא תשחים). מצננים ולא מכבים את התנור.
בזמן שהעוגה בתנור מכינים את קרם הלימון:
מבשלים בסיר קטן את המים והסוכר עד שהסוכר נמס.
מערבבים היטב בכוס את הקורנפלור יחד עם 1/4 כוס המים עד שאין גושים.
מוסיפים לסיר, על להבה נמוכה, את מיץ הלימון, גרידת הלימון והחלמונים, תוך ערבוב בלתי פוסק עם מטרפה.
מוסיפים את תערובת הקורנפלור ומערבבים ללא הפסקה עם המטרפה (לא ערבוב מהיר) עד שהתערובת מסמיכה ומתקבל קרם לימון נפלא (ערבבו בסבלנות, פתאום זה פשוט יקרה).
מסירים מהאש, מוסיפים פנימה את החמאה ומערבבים עד שנטמעת בקרם הלימון. מצננים לחלוטין.
לשכבת המרנג:
מכניסים את שלושת החלבונים לקערת המיקסר ומקציפים עד שמתחילות להופיע בועות, מוסיפים את 4 כפות הסוכר וממשיכים להקציף עד לקבלת קצף יציב.
מורחים את הקרם המצונן על העוגה שכבר הספיקה להתקרר.
בעזרת כף, משטחים את הקצף על שכבת קרם הלימון ואופים במשך 12-15 דקות עד להזהבת הקצף.
מצננים את העוגה ומעבירים למקרר.
מגישים אותה קרה או בטמפרטורת החדר.
עד הפעם הבאה,
מיכל
6 תגובות
העוגה יצאה מעולה, אני מתה להכין אותה לעבודה. המרנג יעמוד בנסיעה קצרה (חצי שעה בערך)?
חצי שעה ברכב ממוזג ממש בסדר- איזה כיף שאהבת
שלום
אם אין לי מטרפה ידנית, אפשר לערבב את קרם הלימון בעזרת כף?
עדיף לקקן אם יש, אבל גם כף תעבוד
היי מיכל,
יש בעיה לאישה בהריון לאכול את העוגה? הביצים הקצף עוברות בישול מספיק?
היי יעל, אין שום בעיה. הקצף עובר אפיה וגם קרם הלימון מתבשל.