שטרודל התפוחים המפורסם של סבתא (עם קיצור דרך כמובן)

בזמנו, בפוסט של הורניקס, סיפרתי לכם על שטרודל התפוחים המפורסם של סבתי בתור דוגמא למתכון שלעולם לא אביא לבלוג משום הסיבוך שבהכנתו. ובכל זאת, הנה אנחנו כאן.

נתחיל מקצת רקע: סבתא מרים מכינה לבד את בצק העלים שלה, או ה-"בצק הצרפתי" שלה, כפי שהיא נוהגת לכנות אותו. מדובר במלאכה שאורכת שעות רבות עם קיפולים, משיכות ותורה שלמה שמתקיימת סביבו. תאמינו לי, שלא לי ולא לכם יש את הסבלנות להכין אותו (למרות שהוא ממש מושלם).

לפני יום הבישולים המשותף האחרון שלנו (שסיפרתי לכם עליו במתכונים של הגפילטע פיש והקרפעלך שלה) פניתי אליה בחשש עם השאלה הבאה: "סבתא מה דעתך שנכין את השטרודל המפורסם שלך אבל על בסיס בצק עלים קנוי, מחמאה כמובן?". תחילה היא ביטלה את הצעתי על הסף, תוך זריקת כמה מילים ביידיש לאוויר,  וענתה שבשום פנים ואופן היא לא עובדת עם בצק עלים קנוי. אך לאחר משא ומתן קצר, חנופה רבה ודוגמאות של מאכלים שאכלה אצלי עם אותו בצק בדיוק (כמו הרולדה עם הפטריות או עם הבשר הטחון) – היא הסכימה לנסות.

כבר במהלך "משיכת הבצק" כפי שהיא מכנה אותו (בינינו – רידוד רגיל של בצק עלים ), היא התפעלה מטיבו והודיעה לי שזהו בצק טוב מאד. אך חותמת האישור הסופית הגיעה מהמאסטר אוף שטרודל עם יציאת המאפים מהתנור. היא ממש הופתעה לטובה מהתוצאה ואפילו הכריזה שגם עם בצק עלים קנוי וטוב מתקבל שטרודל אליפות.

למעט עניין הפעוט של החלפת הבצק , הכנו את השטרודל בדיוק כמו שסבתי נוהגת להכינו (היום הרבה פחות מבעבר.. גם לה כבר אין כוח לכל העבודה הזו). מתקבל שטרודל לא מתוק מדי אך בעל עניין רב. האמת שפעם סבתי היתה מכניסה לשטרודל אך ורק ריבה שהיתה מכינה בעצמה (הרבה פעמים זו היתה ריבת שזיפים), היום היא משתמשת בריבה קנויה (שומו שמיים) – וכך גם אנחנו עשינו, לפי הוראותיה הלכנו על ריבת פירות יער של סן דלפור (ללא תוספת סוכר).

בנוסף, בתוך השטרודל המפורסם של סבתי ישנו מרכיב לא צפוי בעליל: פירורי עוגיות פתי בר, אותם סבתי מפוררת בתוך ניילון עם מערוך (אולד סקול או לא?), אפשר כמובן לפורר אותן במעבד מזון – איך שנוח לכם. את הפירורים מטגנים בחמאה (לא אמרתי שהשטרודל דיאטטי כן? ) ואז מערבבים עם התפוחים ומעט מיץ לימון. תקשיבו מדובר בשוס אמיתי! (שמאד הפתיע אותי משום שכשאוכלים את השטרודל לא מבחינים בפירורי העוגיות, אך את העבודה שלהם הם בהחלט עושים).

יתר על כן, הופתעתי לגלות כי סבתי לא מברישה את המאפה בביצה לפני האפייה. דבקתי בהוראותיה וגיליתי שהיא בהחלט צדקה בצעד זה – השטרודל מתקבל קריספי מבחוץ ובתוספת הסוכר וניל שמפזרת מעל אחרי שיוצא מהתנור, מתקבלים ביסים מענגים במיוחד.

אז כל מי שזוכר בערגה את השטרודל המפורסם של סבתא מרים (ואני לא צוחקת שהיתה לו בזמנו עדת מעריצים מכובדת), אני שמחה להציג בפניכם כעת גרסה נפלאה וכמעט זהה שלו, שעוד יותר כיף לי לבשר שהיא ממש קלה להכנה.

מצרכים:

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

1 חבילת בצק עלים על בסיס חמאה, מופשר

4 תפוחי גראנד ירוקים, מקולפים וחתוכים לקוביות

צנצנת ריבת פירות יער ללא סוכר (כ-280 גר')

10 עוגיות פתי בר, מפוררות לפירורים גסים

מיץ מחצי לימון

50 גר' חמאה

1 שקית סוכר וניל

הוראות הכנה:

ממיסים במחבת את החמאה ומטגנים את פירורי העוגיות עד שהחמאה נספגת בהם והם מתייבשים ומזהיבים.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מכניסים לקערה את קוביות תפוחי העץ, פירורי העוגיות ומיץ הלימון ומערבבים היטב.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

חותכים את הבצק לשניים ומקמחים משטח עבודה:

לוקחים את אחת מחתיכות הבצק ובעזרת מערוך משטחים אותה למלבן מוארך ודק. מעבירים המלבן לתבנית תנור מרופדת נייר אפייה.

מניחים מחצית מתערובת התפוחים על הבצק ומורחים מחצית מהריבה מעל התפוחים.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

סוגרים את הבצק בעדינות משני הצדדים ומהדקים בעדינות בעזרת האצבעות.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

ממשיכים להכין את השטרודל השני באותו אופן בדיוק.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מכניסים לתנור החם ואופים למשך כשעה עד שהבצק זהוב ופריך.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מוציאים מהתנור ומפזרים את שקית סוכר הוניל מעל השטרודל.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מגישים חם או בטמפרטורת החדר (אפשר כמובן בליווי גלידה/קצפת אם רוצים).

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

עד הפעם הבאה,

מיכל

עשוי לעניין אותך גם

אהבתם את המתכון? שתפו עם חברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב pinterest
2 תגובות
  1. ציבי הגב

    אין עליה !!

השארת תגובה

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב print
גלילה לראש העמוד

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

דילוג לתוכן