עוגת עגבניות מלוחה

את המתכון הבא שלח לי קורא מקסים בשם יואב, ששיתף אותי במנה מיוחדת במינה שהפכה לקבועה בביתו. על המנה, "עוגת עגבניות מלוחה", קרא לראשונה במגזין הניו יורקר הנחשב בכתבה של הלן רוזנר.

רוזנר שיתפה, בנוסף למתכון עצמו, את ניסיונותיה לאפות עוגת פירות בחושה, כאשר פרי פחות שגרתי תופס את מקומו של השזיף ודומיו בעוגת הפירות הבחושה הסטנדרטית (כמו בעוגת הפירות הבחושה הזו או זו למשל).. כמובן שאני מדברת על העגבנייה.

לאחר אי אלו ניסיונות כושלים, רוזנר הבינה כי בעצם היא יוצרת כאן מעין בן-כלאיים של פשטידה ועוגה. אם כן, בדומה לעוגיות הפרמזן, שמתאימות לסלסלת הלחמים, גם "עוגת עגבניות" זו אינה מתאימה לשלב הקינוח של הארוחה, אלא דווקא לשלב הסלטים והמאפים, כגיוון מעניין לפוקאצ'ה למשל.

רוזנר מכתירה את המאפה כ-"עוגת העגבניות שלעולם לא ידענו שאנו זקוקים לה": עשירה, חמאתית ודחוסה כמו עוגת פירות קיצית, אך בעלת טעמים וניחוחות דומיננטיים של פרמזן, שמן זית ופלפל שחור. תודו שהסתקרנתם.

שימו לב שלא מגישים את ה-"עוגה" חמה, אלא בטמפרטורת החדר, והיא אף נשמרת בטמפרטורת החדר בכלי סגור או עטופה בניילון נצמד.

מצרכים:

1 וחצי כוסות קמח + עוד לקימוח התבנית

350-450 גר' עגבניות בשלות וטעימות, אפשר עגבניות שדה/תמר/שרי או ערבוב של כמה סוגים (יוצא כ-3 עגבניות גדולות)

1 כוס (100 גר') פרמזן מגורר

100 גר' חמאה + עוד לשימון התבנית

1/2 כוס שמן זית + עוד להברשה על פני העוגה

4 ביצים גדולות

2 כפיות אבקת אפייה

2 כפיות מלח מופרדות + עוד לבזיקה על פני העוגה

1 כפית פלפל שחור + עוד לבזיקה על פני העוגה

תבנית כלשהי בקוטר 26: קפיצית, זכוכית, פאי

הוראות הכנה:

מחממים את התנור לחום של 180 מעלות, משמנים ומקמחים את התבנית.

מערבבים במסננת את העגבניות המגורענות והחתוכות יחד עם כפית מלח ומניחים בכיור/בתוך קערה שיגירו נוזלים בזמן שמכינים את הבלילה.

בקערה בינונית מערבבים את הקמח יחד עם הכפית הנותרת של המלח, אבקת האפייה והפלפל השחור.

מכניסים למיקסר את הפרמזן, החמאה ושמן הזית ומערבלים במהירות בינונית  למשך כ-5 דקות, עד שנוצרת תערובת בהירה ותפוחה.

מוסיפים את הביצים וממשיכים לערבב עד לקבלת תערובת אחידה.

מנמיכים את מהירות המיקסר, מוסיפים את תערובת הקמח ומערבבים רק עד לקבלת בלילה אחידה. הבלילה תהיה קלילה ואוורירית עם מרקם של מעין מוס.

משטחים חצי מהתערובת בתבנית.

מנערים מעט את העגבניות על מנת להיפתר משארית הנוזלים ומשבצים כחצי מכמות העגבניות מעל הבלילה.

כעת, מורחים בעזרת כף את שארית הבלילה באופן אחיד מעל העגבניות ומשבצים מעליה את יתרת העגבניות, כאשר לוחצים אותן עם האצבעות מעט פנימה לתוך הבלילה.

מורחים את העגבניות החשופות במעט שמן זית ומתבלים בעוד קצת מלח ופלפל.

אופים למשך כ-40-45 דקות, עד שפני העוגה זהוב ובהיר וקיסם שננעץ במרכזה יוצא נקי.

שימו לב, מחכים שהמאפה יתקרר ומגישים אותו בטמפרטורת החדר.

עד הפעם הבאה,

😍

מיכל