אם יש קינוח אחד שהכי מזוהה עם אמי היקרה – הרי הוא לפניכם.
עוגת פירות רכה ומנחמת, שמפיצה ריח מוכר ומשכר של בית.
כל פעם פרי אחר נבחר להיעטף בשמיכת הבצק הרכה והמלטפת – לעיתים אלו שזיפים, לעיתים תפוחים, בעונתם הקצרה המישמישים עושים עבודה מושלמת והיום אלו אפרסקים ונקטרינות.
יש לי זיכרונות מהעוגה הזו עוד מילדותי המוקדמת. כל פעם שהיו באים אורחים אמי הייתה מכינה אותה (על הדרך, בעודה מכינה עוד 3-4 מנות לפחות, כמובן). הרבה פעמים כשרצתה לפנק אדם אהוב הייתה אופה לו עוגה ונוסעת להעניק משלוח מתוק.
אזהרה! סיפור דביק (אך אמיתי לחלוטין) לפניכם: אני זוכרת קשיש מסוים (שכבר מזמן לא איתנו) שהיה משתגע מעוגת המישמישים של אמא שלי: אז כל שנה בעונת המישמישים, הייתה מופיעה על פתח דלתו עם תבנית עוגה חמה מהתנור. כזו היא אמי. באמת השראה.
אך האמת היא שבתור ילדה, פחות אהבתי את העוגה הקבועה הזו. היא שעממה אותי. לא ידעתי להעריך אותה. הייתי מקלפת את הבצק המתוק שעטף את הפירות ואוכלת אותו בלבד. רק כשהייתה יוצאת מהתנור חמה וריחנית, לא יכולתי לסרב לה. אם גם היו מפנקים אותי בכדור גלידת וניל לצידה – דיינו.
לפני כמה ימים אמי נסעה לבקר חברה יקרה מהצפון וחזרה עם ארגז מלא בנקטרינות ואפרסקים גדולים, ריחניים ומתוקים שרק נקטפו מהעץ יום קודם. לא היה צורך להכביר במילים, היה ברור לאמי ולי שהגיע זמנו של פוסט עוגת הפירות הבחושה.
מצרכים:
7 נקטרינות ו/או אפרסקים גדולים, בשלים, שטופים, מגולענים וחתוכים לקוביות (אין צורך לקלף את הקליפות).
3/4 כוס סוכר + 1/3 כוס סוכר
200 גר' חמאה, חתוכה לקוביות
3 ביצים
1/3 כוס שמנת מתוקה
גביע שמנת חמוצה
1 כפית תמצית וניל
1 כפית קינמון
2 כוסות קמח תופח
אופציונלי: שקדים פרוסים
הוראות הכנה:
מדליקים את התנור על חום של 180 מעלות.
מניחים את קוביות האפרסקים בקערה. מפזרים עליהם את 1/3 כוס הסוכר וכפית הקינמון, מערבבים היטב כך שהסוכר והקינמון יצפו את כל הפירות ומניחים בצד.
מכניסים את החמאה ו-3/4 כוס הסוכר לקערה גדולה המתאימה למיקרוגל, וממיסים למשך דקה וחצי.
- כפי שאתם שמים לב, אני מביאה לכם את המתכון של אמי אחד לאחד כולל השימוש האהוב עליה במיקרו (גם אורז היא מתעקשת להכין במיקרו – וכמה שארד עליה בעניין, אני חייבת להודות שהוא יוצא ממש טעים!).
- כמובן שאפשר להמיר את ההמסה במיקרו בהמסה קונבנציונלית בסיר על הכיריים.
מערבבים מעט את החמאה והסוכר במטרפה עד שמתאחדים ומחכים כ-2 דקות עד שהתערובת מעט מתקררת.
כעת, מוסיפים את הביצים, אחת אחת, לתערובת, תוך כדי ערבוב עם המטרפה.
מוסיפים את תמצית הוניל, השמנת המתוקה והשמנת החמוצה וטורפים עד לקבלת תערובת אחידה ואוורירית.
בעזרת מסננת, מנפים את הקמח לתוך הקערה ומקפלים בעדינות רק עד שהקמח נטמע בבצק.
- ניפוי בעזרת מסננת הוא שלב שנוטים לדלג עליו לא פעם אך משבח מאד את הבצק. אם אתם מתעצלים ומחליטים לדלג על שלב זה אל דאגה – עדיין ייצא מצוין.
משמנים תבנית בחמאה.
- אנחנו אוהבות להכין את העוגה בתבנית ברזל עגולה כמו זו, שקוטרה 30 ס"מ, אך גם תבנית 28 ס"מ או פיירקס בגודל דומה יתאימו.
שופכים 2/3 מהבלילה לתבנית המשומנת ומשטחים עם לקקן לכיוון השוליים.
מניחים את הפירות (שמפיצים ריח מטורף!) בשכבה אחידה על הבלילה.
- אם אתם שמים לב שנאגרו יותר מדי נוזלים בתחתית הפירות, סננו אותם ואל תכניסו לעוגה כדי שהיא לא תצא יותר מדי "מושי".
שופכים בכמה נקודות על פני העוגה את ה-1/3 הנוסף של הבלילה, ומשטחים עם לקקן.
- אל תיבהלו שאין מספיק בלילה ואל תחששו מפעולת ה-"שיטוח". באפייה הבצק מתפשט נפלא.
כעת ישנה אפשרות לפזר מעל העוגה שקדים פרוסים (לא היה לנו אז לא הוספנו הפעם).
מכניסים לתנור לכשעה עד שפני העוגה זהובים היטב.
מצננים מעט ומגישים.
- העוגה טעימה גם חמה וגם קרה.
- אין בעיה לתת לה חימום חוזר, אם התקררה ומתחשק לכם ביס חמים לצד גלידת וניל (!). שילוב מושלם.
- אם נשאר מהעוגה יום לאחר האפייה, שמרו אותה בקירור.
- כפי שכבר כתבתי, אפשר להחליף את האפרסקים בשזיפים, מישמישים ואפילו בתפוחים.
- אם בחרתם באופציית התפוחים הקלאסית, לכו על תפוחי גראנד סמית הירוקים והחמצמצים מקולפים וחתוכים לקוביות קטנות יותר.
ממשיכה במסורת משלוחי העוגה..פרוסה חמה ורכה בדרך לחברה היריונית אהובה
אשמח לשמוע מהם המתכונים הנוסטלגיים המשפחתיים שלכם..
עד הפעם הבאה,
מיכל
12 תגובות
מיכל העוגה פשוט נפלאה, בדיוק כמו שסבתא שלי הייתה עושה. עשיתי עם נקטרינות ואפרסקים יחד. יצא נפלא והכל נחטף מייד כשיצאה מהתנור……תודה רבה
תודה חן! אין כמו טעם של נוסטלגיה..
איזו עוגה מדהימה! יצא ככ ככ טעים. והבית כולו מריח נפלא…. כיף גדול. תודה מיכלי
איזה כיף שאהבתם!!
ילך גם שילוב של שזיפים ונקטרינות?
היי שרית בטח, שילוב מצוין!
אכן הלך מצויין! עוגה רוחנית וטעימה מאד, עם הקראסט של השקדים ובזקתי מעל אבקת סוכר וקינמון. תודה על עוד מתכון מוצלח.
נשמע טעים ומגרה במיוחד!
מיכל שלום.
שלב שמירת העוגה במקרר -כיצד עושים זאת שלא תיספוג ריחות מה"שכנים" ותשמר בטעמה היחודי?
תודה רונית.
הי רונית, אני מאפסנת עוגות במקרר בכלי פלסטיק סגור או עוטפת היטב עם אלומיניום.
אםשר להכין את העוגה פרווה ?
הי חביבה,
לא ניסיתי לאפות אותה פרווה- אפשר לנסות, אך במקום זאת ממליצה לנסות את עוגת התפוחים הבחושה הנהדרת שהיא פרווה ומצוינת ואז להחליף את התפוחים באפרסקים/שזיפים http://touchfood.co.il/%d7%a2%d7%95%d7%92%d7%aa-%d7%aa%d7%a4%d7%95%d7%97%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%97%d7%95%d7%a9%d7%94-%d7%a0%d7%94%d7%93%d7%a8%d7%aa