היום אני מביאה לכם מנה קבועה על שולחן הצהרים שלנו, שפתאום הבנתי שעדיין לא העליתי לכאן. ביזיון 😀.
כמו הפסטה פסטו, הראגו, העוף במבה, השניצלים (שכמה שפשוטים גם אותם חייבת להניח כאן..) והעוף במייפל, גם היא תמיד מתקבלת בברכה על ידי כל בני הבית, מקטן עד גדול. לצד ערימת אורז או על הר פסטה (ספגטי מיטבולז דה 😀), פירה או אפילו קוסקוס מדובר בקומפורט פוד במיטבו. תוסיפו סלט ירקות קטן ליד וסגרתם לעצמכם ולקטנטנים אחלה של ארוחה.
אם כבר מדברים על הקטנטנים, הקציצות האלו מתאימות בול לחיך שלהם – מתקתקות ורכות בדיוק כמו שהם אוהבים (ראו ערך הקטשופ ומעט הסוכר החום שבמרכיבים). אל תיבהלו מהצ'ילי המתוק, למרות שמעט פיקנטי, באיזון עם שאר המרכיבים מתקבל באהבה גם אצל הילדים. מי שרוצה להפוך את הקציצות לפחות "ילדותיות", מוזמן להוסיף פלפל ירוק חריף לשלב טיגון השום ולקצץ בקטשופ שבקציצות. בעיני, הן נפלאות בדיוק ככה.
את מתכון הקציצות הזה קיבלתי במקור ממריאטה המקסימה, פיליפינית ישראלית אשר בין יתר עבודותיה גם מוכרת אוכל מבושל לקהילה הפיליפינית – אישה בעלת ידי זהב שרק מכדרור הקציצות בידיה הבנתי כי מדובר במנה שתלך איתי זמן רב. לא טעיתי, ואכן עם השנים, מנה זו הפכה לעוד מתכון ביתי קבוע אצלנו.
אני יודעת שבענייני קציצות ישנן אסכולות שונות בנוגע לסוגיות הרות גורל כמו האם להוסיף ביצים או לא או האם להכניס לבלילה פירורי לחם, חלה וכדומה – ואם כן אזי הסתעפות נוספת: האם להרטיב לפני או להכניס ככה as is?? יש את אלו שגורסים כי יש להימנע בכלל מתוספות, מבחינתם כל המוסיף גורע. התשתי אתכם, נכון?
כפי שבקרוב תגלו, בגרסה אותה אני מציגה בפניכם היום יש גם ביצים וגם לחם (רטוב וסחוט אם שאלתם) – לא אכנס אתכם למשמעות הכימית של העניין, רק אגיד שהתוצאה ממש טובה – קציצות רכות, לא מתפרקות ומלאות בטעם של עוד.
תנסו בעצמיכם ותגלו.
מצרכים:
לקציצות:
כ-700 גר' בשר בקר טחון
2 פרוסות לחם אחיד/חלה, ללא הקשה
- את הפרוסות מרטיבים במעט מים וסוחטים
1 בצל לבן גדול חתוך גס
2 ביצים
2 כפות סויה
2 כפות קטשופ
אופציונלי: צרור פטרוזיליה ו/או כוסברה
לרוטב:
4 כפות שמן זית
1 בצל לבן גדול קצוץ קטן
3 שיני שום
1 בקבוק פאסאטה של מוטי
3 כוסות מים
1 כף סוכר חום דמררה
2 כפות רוטב צ'ילי מתוק
מלח, פלפל
הוראות הכנה:
מכניסים למעבד מזון את הלחם הסחוט, הבצל, הסויה, הקטשופ והביצים ומעבדים עד לקבלת מחית חלקה.
- מי שמעוניין להוסיף עלי פטרוזיליה ו/או כוסברה, מוסיף אותם בשלב זה.
מכניסים את הבשר הטחון לקערה ומוסיפים לו את התערובת שזה עתה הכנו. מערבבים היטב, עוטפים ומכניסים למינימום חצי שעה במקרר.
מוציאים את תערובת הבשר מהמקרר (כדי לא לעבוד עם התערובת ישירות מהקירור..) ומתחילים בהכנת הרוטב:
בסיר רחב ונמוך מחממים את שמן הזית ומטגנים את הבצל עד שמזהיב.
מוסיפים את השום הכתוש ומטגנים תוך כדי ערבוב עוד כדקה.
- אוהבי החריף מוזמנים בשלב טיגון השום להוסיף גם פלפל חריף קצוץ.
מוסיפים את רוטב העגבניות (הפאסאטה) והמים ומתבלים בסוכר, צ'ילי מתוק, מלח (בנדיבות) ופלפל. מערבבים היטב ומחכים לרתיחה.
- טיפ: פשוט מלאו את בקבוק הפאסאטה במים (3 כוסות מדודות) – כך גם יוציא את שאריות הרוטב על הזכוכית (כמה סבתא מרים מצידי 😀)
כעת, בידיים רטובות, יוצרים כדורים מתערובת הבשר ומניחים אותם בשכבה אחת בתוך סיר הרוטב המבעבע.
- ישנה אפשרות להעמיד קערת מים לצד תערובת הבשר, כך שלפני כל תחילת כדרור תטבלו את הידיים במים. מה דעתכם?
מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר חלקית ומבשלים עוד כ-20-25 דקות.
מגישים לצד אורז/פירה/פסטה/קוסקוס או אפילו בתוך לחמנייה רכה וטרייה (יאמי!).
עד הפעם הבאה
😍
מיכל
6 תגובות
הצלחה. מזקן ועד טף התלהבו מהקציצות. והמרקם הוא בונוס !!
יש!! איזה כיף לשמוע, תודה!
היי מיכל,
האם את הבשר צריך לקנות טחון פעם אחת או פעמיים? אני אף פעם לא יודעת מה חבקש מהקצב…
תודה
האמת שאני פשוט מבקשת מהקצב שלי בשר טחון טחינה אחת מספיקה לדעתי
טעים . מיכל את אלופה!!
היי מירה, איזה כיף שאהבת, תודה על התגובה!