ראש השנה הוא אחד החגים הכי מרגשים שיש לנו, אם לא ה-.
שנה חדשה בפתח, דף חדש, הכל יכול לקרות..
בהמשך לתפריט ארוחת השבועות שזכה להצלחה רבה, החלטתי לנסות (מבטיחה להשתדל ) לפני כל חג להכין לכם הצעה לארוחה שלמה מלאה בטאץ' (פוד).
תפריט שיעשה סדר בבלאגן.
אתם מוזמנים לאמץ מה שמתאים לכם ממנו או לקחת השראה בלבד או לחילופין, לחלק הוראות ולהאציל סמכויות למוזמנים השונים, לפי רוח התפריט.. איך שזורם לכם.
ארוחת ראש השנה לרוב מושפעת מאד ממוצאה של המשפחה וממנהגיה הקבועים.
מודה, משפחתי לא מברכת בראש השנה את כל הברכות השונות והמגוונות המאחלות לאויבינו להסתלק ולהיכחד.
אצלנו, הדג תמיד נמצא בגרסתו הגפילטע-ית (ולא, אין סיכוי שאני מביאה לפה את המתכון של סבתא מרים לגפילטע, אחרת לא נסיים פוסט זה בימים הקרובים ), מרק העוף הרותח עם הקרפעלך של סבתא שלי גם מככב באופן קבוע וכמובן, צלחת של תפוח בדבש.
למי שרוצה לתת פייט לגפילטע או לקחת את סיפתח הדג לכיוון קצת יותר פיקנטי, אני מציעה להתחיל עם החריימה שלי: מנה מתובלת, אהובה וכל כך קלה להכנה שתשתלב נפלא עם החלה הענקית שנמצאת על השולחן (להזכיר שוב את החלות שלי?).
בנוסף, אם נחזור שניה לגרסה למסורת האשכנז, מה דעתכם להוסיף מנת כבד קצוץ לשולחן (שאת המתכון שלו לא הספקתי להעלות, אבל סומכת עליכם שתסתדרו ), אותו נמרח בשכבה עבה על החלה, בצירוף חזרת משובחת (בעבר סבא מישה שלי היה אחראי על אגף החזרת.. כיום, אנו רוכשים חזרת מעולה במעדניה).
עכשיו בואו נדבר על גזרת הסלטים, אני אוהבת שיש מבחר, אך מבחינתי יש סלט אחד שתמיד נמצא על שולחן החג והוא סלט החסה של אמי המשובץ בקוביות תפוח עץ ירוק וגרגרי רימונים. ראש השנה או לא?!
אני מציעה לצרף לשולחן גם את סלט הברוקולי החי ובועט, שגורף מחמאות מכל עבר והינו כל כך קליל להכנה.
אם אתם בעניין של "לסלק את אויביכם השנה" (יש ברכה דומה, נכון? ) אז אל תוותרו על סלט הסלק (למפרידים בשר וחלב-בלי הפטה כמובן , הוסיפו עוד הרבה עשבי תיבול מרעננים וכיפים).
סלט נוסף וסופר מוצלח שאפשר להכינו מראש ולעשות עוד וי בצ'ק ליסט הוא סלט הכרוב והגזר המעניין הזה.
אי אפשר בלי צלי בקר משובח וטוב. תרתי את הארץ אחר הצלי המושלם – שיהיה קל להכנה אך במקביל שווה במיוחד. מה אגיד לכם? לדעתי מצאתי.
מנת עוף חגיגית ומיוחדת היא גם מאסט אצלנו – אם נישאר בז'אנר הארץ זבת חלב ודבש, אני מציעה ללכת על פרוסות חזה העוף ואגוזי מלך המזוגגות ברוטב של חרדל ודבש.
אם מתחשק לכם לקחת את מנת העוף לכיוון אחר – מה דעתכם על עוף שלם במלח? חגיגי ועסיסי גם יחד.
ומה עם עוד דג בנוסף לגפילטע ו/או החריימה? יש לי שלוש מילים אליכם: סלמון במייפל ומיסו. טו איזי. דרך אגב, גם פשטידת הלברק, שהרבה מכם פנו אליה בחג שבועות, תעבוד מצוין כאן. היא תמיד עובדת מצוין.
עכשיו בואו נדבר על התוספות, שבעיניי אינן פחות חשובות מהעיקריות:
הבטטות בסילאן ופפריקה האלו תמיד נחטפות ונזללות על ידי כולם. אי אפשר לטעות איתן.
לאותו ז'אנר בדיוק אפשר להכניס את תפוחי האדמה קווץ'. דמיינו תפוח אדמה כזה, קריספי מבחוץ ונימוח מבפנים, לצד הצלי והרוטב שלו. מעולה.
שלל פטריות בתנור בבלסמי וסויה ירשימו את כל האורחים, יניבו קולות של עונג מבלי שיידעו שלקח לכם בדיוק 30 שניות, על השעון, להכין אותן (טוב נסחפתי אבל הבנתם את הכיוון, נכון?).
תפתחו כפתור, כי אי אפשר בלי סיום מתוק במיוחד לארוחת ראש השנה. כמה ביסים מתוקים שידאגו כי השנה הבאה עלינו לטובה תהיה מתוקה כדבש!
קודם כל עלינו לסמן צ'ק על תיבת קינוח התפוחים, ועוד איזה צ'ק זה עומד להיות! קבלו את עוגת התפוחים של סבתא ריקה ז"ל. אין דברים כאלה – נוסטלגיה במיטבה!
לחילופין, אפשר לאפות את עוגת הפירות הבחושה המעולה הזו, עם תוספת של תפוחים במקום אפרסקים/שזיפים (כפי שאני מסבירה בתחתית אותו פוסט).
אני מכירה כמה אנשים שמבחינתם אגף הקינוחים לא נחשב אם אין בו נציג מכובד אחד לפחות של שוקולד. אצבעות השוקולד הם פתרון מעולה לביס מענג במיוחד, שאפשר להכין כמה ימים טובים לפני הארוחה. אפשרות נוספת היא להרכיב טרייפל שוקולד משוגע ומושחת: קל בטירוף להכנה עם בלינג של מיליון דולר (שוב נסחפתי.. אבל הבנתם את הכוונה).
קינוח אחרון ודי- מצטרף די חדש לבלוג, הלוא הוא פרפה האוראו. שוב, הכנה מראש, בצירוף קינוח מגניב במיוחד גם לקטנים וגם לגדולים.
שניה, אי אפשר בלי עוגת דבש, בכל זאת ראש השנה. עוגת הדבש, שאני מביאה לכם אוטוטו, עוברת כבר דורות במשפחתו של בעלי. מדובר בקלאסיקה רכה ובחושה במיטבה. שימו לב שאני נותנת לכם את המתכון עכשיו as is (מתכון בונוס אם תרצו ), מבטיחה פוסט מצולם כמו שצריך עד ראש השנה הבא:
מצרכים לעוגת הדבש של סבתא אליזבת: 1 כוס דבש, 1 כוס סוכר, 5 ביצים מופרדות, 1 כוס תה המורכבת משלושה תיונים ושליש מים רותחים ושני שליש מים קרים (כן, כן מה שקראתם ), 3 כוסות קמח, 1 כפית אבקת אפיה, 1 כפית שטוחה סודה לשתייה, 1/3 כוס שמן. הוראות הכנה: מחממים תנור לחום של 160 מעלות. מקציפים את החלבונים עם הסוכר. בקערה נפרדת מקציפים ביד עם מטרפה את החלמונים, הדבש, השמן והתה. בקערה שלישית מערבבים לתוך הקמח את הסודה לשתייה ואבקת האפייה. במהירות ערבול איטית מוסיפים לחלבונים את תערובת החלמונים. מוסיפים בכמה נאגלות את תערובת הקמח רק עד שמתקבלת תערובת אחידה. מעבירים ל-2 תבניות אינגליש קייק משומנות ואופים כ-35 דקות. העוגות מוכנות כשקיסם שננעץ במרכזן יוצא נקי.
בברכת שנה בריאה, שמחה ומלאה באוכל טעים במיוחד לכולכם,
שלכם,
מיכל