מנת הקציצות הזאת צורחת את המילה בית.. אבל לא סתם בית, אלא בית שיודעים לבשל בו ממש טוב . זו מנה שלגמרי הייתם מזמינים במסעדה של אוכל ביתי משובח וטוב. קציצות מלאות בטעם ובמרקם הכי מדויק, מבושלות עם שלל ירוקים ברוטב שום לימוני צהבהב. עם אורז שיספוג לתוכו את כל הטוב הזה מתקבלת מנה חלומית למדיי, כזו שתרצו לחזור אליה שוב ושוב.
כן, כן, מדובר בעוד מתכון מנצח של דודה זיוה, שכבר הביאה לנו בעבר קציצות מעולות ביותר – הלוא הן קציצות הבקר ברוטב העגבניות, מנה קלאסית בגרסה מצוינת במיוחד. אז הקציצות שעל שולחננו היום הן בהחלט קרובות משפחה אדוקות של אלו: שיטת הבישול זהה (תערובת במעבד מזון, לישת תערובת הבשר היטב, טיגון הקציצות לפני הכנסתן לרוטב..), אך תוכן הקציצות שונה – גם בירקות, גם בתיבול וכמובן שברוטב. שתי המנות מעולות ושונות.. אל תבקשו ממני לבחור .
אז במתכון הנ"ל נשלב בתוך הקציצות גזר וזוקיני. כאן המקום לומר כמה מילים על אלתורים והתאמה: אם אין לכם אחד מהם, הרגישו חופשי להוסיף עוד מהשני או להמיר בירק אחר (כמו בטטה למשל). באותו אופן, אם אין מנגולד (למרות שכאן הוא ממש מדויק ואפילו משתמשים לחוד בגבעולים ובעלים), המירו בירוקים טריים אחרים, כמו תרד או קייל. נסו כמה שיותר לדבוק במתכון (כי הוא באמת מצוין פלוס), אך הרגישו חופשי להתאים ולאלתר.
מי שמעוניין, מוזמן להמיר חלק מנוזלי הרוטב בציר עוף או בקר. אני הוספתי למים הרותחים שקית ציר עוף (של אינה פארמאן, שהמלצתי עליה כאן בעבר), מה שרק ישבח את המנה. כמובן שהמנה תצא מעולה גם בלעדיו.. לבחירתכם.
מצרכים:
לקציצות:
1/4 כוס שמן זית
1/2 ק"ג בשר בקר טחון
1 גזר מקולף וחתוך גס
1 זוקיני חתוך גס
1 בצל לבן גדול חתוך גס
חופן גדול עלי פטרוזיליה
חופן גדול עלי סלרי
1 ביצה גדולה
1/2 כוס פירורי לחם (עדיף מוזהבים)
1 כפית גדושה מלח
1 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית פלפל שחור טחון
1/2 כפית כורכום
1/4 כפית צ'ילי גרוס
לרוטב:
1/4 כוס שמן זית
8 שיני שום קצוצות
1 כרישה, חצויה לאורכה, שטופה וחתוכה גס
5-6 גבעולי סלרי קצוצים גס (בערך ברוחב ס"מ)
חבילת גבעולי מנגולד קצוצים גס באותו אופן (כ-365 גר') מופרדים לגבעולים הלבנים והעלים הירוקים
1 וחצי כפיות מלח
1 כפית כורכום
1/2 כפית פלפל שחור טחון
מיץ מלימון גדול
3 וחצי כוסות מים רותחים (אופציונאלי ומומלץ: להמיר חלק מהנוזלים בציר עוף/בקר)
הוראות הכנה:
מתחילים עם הכנת תערובת הקציצות:
מכניסים לקערת מעבד המזון את הגזר, הזוקיני, הבצל, עלי הפטרוזיליה ועלי הסלרי וטוחנים עד לקבלת תערובת קצוצה היטב.
מעבירים את התערובת לקערה גדולה ומוסיפים את הבשר הטחון, הביצה, 1/2 כוס פירורי הלחם, כפית גדושה מלח, כפית שטוחה פפריקה מתוקה, 1/2 כפית פלפל שחור טחון, 1/2 כפית כורכום ו-1/4 כפית צ'ילי גרוס. מערבבים ולשים היטב במשך כמה דקות טובות.
ניגשים לרוטב:
מחממים בסיר רחב 1/4 כוס שמן זית ומוסיפים את הכרישה, הסלרי וגבעולי עלי המנגולד, מערבבים ומטגנים כמה דקות.
כאשר הירוקים הופכים מעט שקופים, מוסיפים את שיני השום הקצוצות ואת עלי המנגולד הקצוצים גס ומערבבים.
מערבבים בקערה/קנקן את 2 וחצי כוסות המים הרותחים יחד עם כפית וחצי מלח, כפית כורכום, 1/2 כפית פלפל שחור ומיץ מלימון סחוט.
שופכים את המים המתובלים לסיר ומחכים לרתיחה עדינה.
במקביל, בידיים רטובות, מכדררים קציצות בגודל של כ-5 ס"מ מתערובת הבשר ומועכים אותן מעט.
מחממים 1/4 כוס שמן זית במחבת גדולה ומטגנים את הקציצות משני הצדדים (רק להשחמה, לא לבישול מלא כמובן) ומעבירים לתוך סיר הרוטב המתבשל.
כשכל הקציצות מונחות בסיר הרוטב, מנמיכים ללהבה נמוכה, מכסים ומבשלים עוד כ-40 דקות.
מומלץ להגיש עם אורז.
עד הפעם הבאה,
מיכל
2 תגובות
הכנתי לחג ויצא נפלא!! המון תודה:)
איזה כיף לשמוע אילנה, תודה על השיתוף ושתהיה שנה מעולה!