היום אני מביאה לכם מתכון של מרק עגבניות קלאסי, נטול התחכמויות, פליקפלאקים ושפאגטים.
רק עגבניות (ועוד כמה ירקות.. בכל זאת).
מרק עשיר ומנחם, הדורש פרוסת לחם, אחת לפחות, שתתפנק עליו ותספוג אליה את כל הטעם.
בנסיעה החורפית המשפחתית האחרונה שלנו, מיקה שלי גילתה את אהבתה למרק עגבניות. בכל הזדמנות שמצאה, התרפקה על קערה מהבילה של האדום הזה, בליווי פחמימתי מכובד כמובן. היא פיתחה טכניקה של הטבעת חתיכות גסות של לחם, אותן קרעה ביד, לתוך המרק, ששתו וספגו אותו ואז דגה אותן עם הכף (אני מאוהבת בפודי הקטנה שלי , התהליך הזך והטהור של גילוי אהבתה לאוכל ולמטבח מרתק אותי). אך האמת, שמרק העגבניות אותו זללה להנאתה באותה חופשה היה מהזן הכי פשוט, מזה שנראה כאילו נמזג זה הרגע מפחית של Campbells Soup (אותה פחית מפורסמת של וורהול).
עכשיו עם בוא החורף הישראלי החמקמק, רציתי לשחזר לבתי הבכורה את אותה חוויה, רק בוורסיה הבריאה והטבעית יותר: להעדיף עגבניות טריות ושאר ירקות על עגבניות מרוסקות או משומרות – כמה איכותיות שלא יהיו. את אותן עגבניות טריות נעביר צלייה קצרה בתנור טרם הכנסתן לסיר. ייתכן ומהלך זה נתפס בעיניכם כטרחה ובוג'רס מיותרים, אך באמת נדרשת כאן דקת עבודה בלבד, שעושה הבדל תהומי.
התוצאה שמתקבלת היא קערת מרק כפרי, בריא ועשיר בטעם.
כדי לאזן את כל הבריאות הזו, אל תשכחו את פת הלחם האהובה ליד.. במקרה המצולם הלכנו על חצאי בייגל קלויים בתנור עם שמן זית ומלח ים.. שלא ישעמם .
המתכון מבוסס על מתכון דומה מהבלוג הנחמד Café Delites.
מצרכים:
5 כפות שמן זית (מחולקים ל-3 ו-2)
8 עגבניות בשלות וחצוית (אין צורך לקלפן)
3 כוסות גדושות עגבניות שרי תמר שלמות
- אם אין שרי תמר אז לכו על שרי מתוק אחר, או שילוב של כמה סוגי שרי.
8 שיני שום שלמות, מקולפות ודפוקות קלות עם הצד הרחב של הסכין
- אני גם ככה נותנת דפיקה לשיני שום שלי כאשר מקלפת אותן: בום חזק עם הסכין ואז הקליפה יורדת בקלי קלות.
1 בצל חתוך לקוביות גדולות
1 גזר גדול / 2 גזרים קטנים, חתוכים לעיגולים
1 פלפל אדום (גמבה), מנוקה מגרעינים וחתוך לקוביות גדולות
1 תפוח אדמה מקולף וחתוך לקוביות גדולות
3 כפות רסק עגבניות
4 כוסות מים רותחים או ציר ירקות
1 וחצי כוסות עלי בזיליקום טרי קרועים גס
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור טחון טרי
אופציונלי: מעט סוכר, פפריקה מתוקה (אני לא הכנסתי)
אופציונלי להגשה:
עוד מעט עלי בזיליקום קרועים גס
שליכטה של שמנת חמוצה/מתוקה
פרמזן מגורד טרי
הוראות הכנה:
מחממים תנור לחום של 220 מעלות.
על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה מניחים את שני סוגי העגבניות ושיני השום.
מזלפים מעל העגבניות והשום 3 כפות שמן זית ומתבלים במלח ים אטלנטי ופלפל שחור גרוס טרי.
צולים בתנור החם לכ-25 דקות.
בזמן שהעגבניות נצלות ומתקרמלות בתנור, מחממים את 2 כפות שמן הזית הנותרות בסיר בינוני על אש בינונית (אל דאגה, הבינוניות הזו לא תדבוק במרק שלנו ) ומטגנים את הבצל עד שנהיה שקוף.
מוסיפים את הגזר, בוחשים מדי פעם, במשך כדקה ומוסיפים את הפלפל ותפוח האדמה. בוחשים מדי פעם עוד כ-5 דקות.
מוסיפים את רסק העגבניות, מערבבים עם הירקות, מוסיפים את המים/ציר ומתבלים במלח ופלפל. מחכים לרתיחה, מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים כ-15 דקות.
לאחר שבודקים עם מזלג אם תפוח האדמה התרכך, מוסיפים לסיר את העגבניות והשום הצלויים ואת עלי הבזיליקום.
מערבבים עוד כ-2 דקות עד להתרככות הבזיליקום ומכבים את האש.
טוחנים את המרק עם בלנדר מוט (או שמעבירים לבלנדר), מתקנים תיבול וזוללים.
- אם אתם מעוניינים במרק חלק חלק, העבירו את המרק הטחון במסננת (מיותר בעיניי במרק הזה).
- אם אתם לא אוהבים את הטעם המעט חמצמץ של העגבניות (שאנחנו מאד אהבנו), הוסיפו מעט סוכר (אבל מעט!).
- מי שלא יכול בלי פפריקה מתוקה (הי רוני ), מוזמן גם להוסיף מעט ממנה בשלב התיבול (שוב, מיותר בעיניי).
- כאמור, שליכטה של שמנת חמוצה/מתוקה או גירוד של פרמזן איכותי בעת ההגשה רק ישבחו את המרק, לאוהבי הז'אנר כמובן.
- ממליצה לכם לאמץ את הטיפים של הלחם הקלוי בתחתית הפוסט של המרק הזה, גם בהקשר של מרק העגבניות. רק טוב ייצא לכם מהסיפור.
עד הפעם הבאה,
מיכל
2 תגובות
קניתי,שטפתי,קצצתי,צליתי,אידיתי,תבלנתי ובשלתי.ו…טדדם..יש מרק עגבניות צלויות –
מ ו ש ל ם! על הלביבה ויתרתי אבל לא על הלחם..!
חנוכה שמח!❤️
אלופה! כמה כיף לשמוע! חג שמייח 🙂