אתחיל בוידוי:
אני לא מאוהדי הדג מלוח.
עד לפני כמה שנים לא הייתי מסוגלת להיות ברדיוס של מטר מהמנה הזו, לבטח לא להכניס אותה לפי.
עד שפעם אחת, באחד האירוחים המפנקים של אימי, כשצפיתי בשאר האורחים מתענגים על ערימה של הורוד הזה מונחת על לחם שחור משובח, אמרתי לעצמי – יאללה הגיע זמן להתגבר! אם לא אנסה – לא אדע.
אז לא אשקר ואגיד לכם שהיו זיקוקים באוויר, אבל היה בסדר – אפילו טעים.
מאז טעמתי סוגים שונים של דגים מלוחים (מישהו אמר שרי הרינג בנמל תל אביב? יאמי!!) ואני מכריזה בזו – שהמתכון שמונח לפניכם הוא המוצלח מכולם.
המתכון המקורי הוא של סבתא ריקה האהובה שלי ז"ל , שמאז שהפך לקבוע במטבחה של אימי קיבל כמה טוויסטים ושדרוגים, כך שהתוצאה הסופית היא זו שהבאתי לכם כאן. כיום, זאת אחת המנות הידועות והקבועות של אימי (כמו הסלט חסה המדהים הזה, זוכרים?) ואפילו יש לו כמה "לקוחות" קבועים, שתמיד ישמחו לקערת דג מלוח של בתיה.
תתפלאו לגלות שהאחיינית המתוקה שלי, שאוטוטו בת 3, היא אחת האוהדות המושבעות של הדג מלוח הזה (כנראה שזה עובר בגנים, היות וגם כשאימי רוצה לפנק את גיסתי המנה הזו היא ה go-to שלה).
הדג המככב במתכון זה הוא המטיאס הורדרד – שהוא בעצם הרינג שטרם בגר (תודו שלא ידעתם את זה!), לכן גם פחות שמן ויותר רך ועדין.
אפשר להגדיר את הדג המלוח הזה כסוג של סלט (סטייל סלט טונה) וככזה הוא מהווה תוספת מעולה לבראנץ' או לכל שולחן ארוחת בוקר/ערב.
מבחינת קלות ההכנה – אין קל מזה! ברגע שחתכתם את שלושת המרכיבים העיקריים כמו שצריך – כל שנותר הוא צ'יק צ'אק להרכיב את הסלט ולשלוח אותו למנוחה בקירור.
מצרכים:
700 גרם פילה מטיאס חתוך לחתיכות בגודל של חצי אגודל (או בוהן – לבחירתכם )
- ניתן לרכוש את המטיאס ברוב המעדניות וגם בחלק מהמכולות וסופרים (לא שמתי לב לכך עד הפעם הראשונה שחיפשתי אותו..).
- המטיאס מגיע בפילטים ארוכים או חתוך לנתחים גדולים בקופסאות.
- לרוב הוא מגיע שרוי בשמן עם רצועות בצל – נקזו את השמן וותרו על אותו בצל (אחר, פריך וטעים יגיע להחליפו), אנחנו חושקים בנתחי הדג בלבד.
בצל אדום בינוני חתוך לטבעות דקות חתוכות לשתיים – כך שמתקבלים חצאי עיגולי בצל בגדלים שונים (שלא תגידו שאני לא מביאה לכם את המתכון אחד לאחד! )
תפוח עץ ירוק מזן גרנד גדול, קשה, מקולף וחתוך לחתיכות קטנות בערך כגודלם של חתיכות המטיאס
מיכל שמנת חמוצה 27% או 15%
3 כפות גדושות מיונז איכותי
- אימי משתמשת במיונז אורגני שאפשר למצוא בחנויות טבע, אבל גם היינץ והלמנס (לא דיאט) יעשו יופי של עבודה.
כפית שטוחה פלפל שחור גרוס טרי
הוראות הכנה:
מכניסים לקערה את המטיאס, התפוח והבצל.
מוסיפים מעל את השמנת החמוצה והמיונז.
גורסים את הפלפל השחור ומערבבים היטב בתנועות סיבוביות.
מכניסים לכלי סגור או מכסים בניילון נצמד ומשגרים לכמה שעות טובות במקרר.
- כמו בהרבה מנות דומות, למחרת המנה טעימה שבעתיים (ציטוט של אמי כמובן ).
- הדג המלוח טוב לארבעה ימים, רק אל תשכחו לערבב לפני ההגשה.
- מומלץ להגיש בליווי טוסטים של לחם שחור איכותי.
אחת שתיים שלוש – דג מלוח!
עד הפעם הבאה,
מיכל
4 תגובות
אמי נהגה להכין בשבת מאכל שנקרא "גאעקטע הרינג". זה באידיש למרות שלא דברו בבית אידיש.
אשמח אם יש לך השערה או ידיעה על המתכון.
תודה
שרה ירון
הי שרה,
אין לי מושג
אבל מבטיחה לכתוב לך אם אשמע..
גם אני בילדותי אכלתי סלט הרינג – הרינג טחון במכונת בשר עם תפוח עץ חמוץ בצל חומץ וסוכר . הייתי מעוניינת אם יש למישהו את המתכון הנכון.
נשמע סלט טעים 🙂