החומוס של השריף

כבר תקופה ארוכה שיש לי מטרה ברורה להשיג את המתכון של החומוס המפורסם של עמית השריף (אותו אחד שסיפרתי לכם עליו פה).

הרבה לפני שטעמתי את פאר היצירה, סיפורים אודותיה הגיעו לאוזניי, מברי מזל שזכו לקבל הביתה משלוחי חומוס מהשריף בכבודו ובעצמו. הסתבר לי כי ישנה חבורה שלמה שמכורה לממרח החלקלק של השריף, ולאחר שאכלו מהחומוס שלו, לא מעוניינים יותר לצרוך אף חומוס אחר.

הפעם הראשונה שאני טעמתי מהחומוס המפורסם הייתה ב"על האש" ספונטני אצל אביגוש (אותה אחת מפה) לאחר "צעדת הבנים" של היישוב שלנו בשנה שעברה (מעין צעדה קהילתית בבוקר שבת נעים לזכר הנופלים… אם היה לכם ספק – אני מתמידה לצעוד את המסלול הקצר ביותר שאפשרי..פדלעה או לא?). נוכחתי לגלות שאכן חבריי לא הגזימו והחומוס של עמית באמת עד כדי כך טוב.

לא עבר זמן רב וביקשתי מעמית להיות משקיפה עם מחברת באחד הסשנים הבאים שלו. כמובן שהוא ענה בחיוב אבל בתכל'ס די חופפתי – הזמנה אמיתית לא הגיעה, למרות שזרקתי תזכורות פה ושם בדרך אגב. החלטתי לעזוב את זה – אולי מדובר במתכון סודי שלא מתחשק לו שאשתף עם כל חברי טאץ' פוד שלי? לגיטימי סך הכל.

כל הבגרות הזו שלי הלכה לפח כאשר גיליתי שמיטל ואביגיל מכינות בביתם את החומוס של עמית באופן קבוע. עד פה.

"ואשתך סיפרה לי שאתה דווקא מעדיף בלונדיניות.." כתבתי לו בהנחייתה של נתי הקורעת (אשתו..). הוא כנראה לא הבין מה אני רוצה מהחיים שלו..

לאחר שלפני כמה שבועות אביגוש נפנפה באוצר בפניי וסיפרה לי איך יצא לה חומוס מושלם, ממש כמו של השריף עצמו, החלטתי שאני מורידה את הכפפות ותוקפת חזיתית. אך מה התגלה? עמית בכלל לא שם לב שהרגשתי מנופנפת (איזה גבר טיפוסי, אה?) ושמח לקבוע איתי בוקר חומוס one on one (כן מדובר בבוקר, אבל אל פחד.. הסבר אוטוטו).

פאסט פורוורד כמה ימים, אני במטבחו של השריף לומדת על בשרי את רזי החומוס. התברר לי שלא סתם הבן אדם מאסטר, הייתה לו אפילו בעבר מסעדת חומוס בתל אביב איזו תקופה ברווקותו – אותה פתח לאחר שנמאס לו מהחברים שהיו מופיעים בוקר וערב ודורשים קערה של החומוס המפורסם. הוא יצר עבורם מקום לבוא ולצרוך את החומוס באופן קבוע (אין, הבחור הזה מלא הפתעות).

אך מאיפה הגיע אליו כל הידע והטאץ' הזה לממרח האהוב ביותר במזרח התיכון? (או אולי זה טחינה בעצם..). מסתבר שאת רזי החומוס הכמוסים העביר לו בצעירותו טבח ערבי צעיר "מבין עניין" שפגש במטבחו של אחיו המסעדן. ממש טלנובלה אה? לא מפתיע כאשר מדובר בשריף. זהו בן אדם שלא מפסיק להפתיע עם סיפורים מרתקים מחייו, ממש "דוד אריה" בגרסת השרירן עם העיניים התכולות (that’s our sheriff girls).

שימו לב: חייבים במתכון זה מעבד מזון. אין מעבד מזון – אין חומוס של השריף. שלא תגידו שלא אמרתי. כמות החומוס הזו היא בדיוק כמות של הפלסטיק של המג'ימיקס הביתי הסטנדרטי.

עוד הכנה אחרונה לפני שנתחיל: יש כאן לא מעט ניואנסים וטיפים קטנים של השריף בין השורות. תקשיבו לו. התוצאה לגמרי שווה את זה.

מצרכים:

מצרכים לחומוס

לבישול החומוס:

1/2 ק"ג חומוס יבש, מושרה במי ברז לפחות 12 שעות.

  • יש להשתמש רק בחומוס רגיל (ולא בולגרי) יבש.
  • עמית ממליץ להשרות 24 שעות.
  • הקפידו להחליף את מי הברז כ-3-4 פעמים במהלך ההשריה.

2 כפיות שטוחות אבקת סודה לשתייה

1/4 כוס שמן קנולה/זרעי ענבים/חמניות (לא שמן זית)

  • זה אחד הסודות של החומוס של עמית!
  • אם כימיה מדברת אליכם – אז קבלו הסבר קצרצר: השמן הזה משנה את יכולת המים להגיע מעל 100 מעלות, מה שעושה רק טוב לחומוס שלנו.

להכנת ממרח החומוס:

1/2 ק"ג טחינה גולמית

  • השתמשו אך ורק באחת משלושת האופציות הללו: היונה, קראוון או הר ברכה.
  • חשוב מאד: ערבבו ושקשקו את קופסת הטחינה טוב טוב לפני השימוש.

2 כפיות גדושות מלח

2 כפיות מלח לימון

1/2 כוס מים רותחים

6-10 שיני שום שלמות

  • בהתאם למידת אהבתכם לשום…
  • אנחנו הלכנו על 10 שיניים.
  • קבלו את התנצלותי הכנה עקב החסרת השום בשגגה מתמונת המצרכים..

1/2 כוס שמן זית

הוראות הכנה:

מתחילים עם מעין מסאז' ידני לחומוס בתוך הקערה עם מי ההשרייה, במשך כ-2 דקות.

  • כבר בשלב זה ייפרדו כמה קליפות מהחומוס, אותן נוציא הצידה ונזרוק.
  • המסאז' הזה גם יעזור לשאר הקליפות להיפרד מהגרגרים בהמשך הבישול.
  • כבר הבנתם בין השורות שחומוס טוב הוא חומוס דל קליפות, נכון?

חומוס בהשרייה DSC01689 (Medium)

כעת, שופכים את מי ההשרייה (על הדרך זורקים עוד כמה קליפות), מעבירים לסיר גבוה יחד עם מים נקיים כך שיכסו את הגרגרים ועוד קצת (בערך 5 ס"מ מעל הגרגרים אם אתם חייבים לדעת..).

הכנסה לסיר ומילוי מים

מוסיפים את אבקת הסודה לשתייה ואת השמן ומעמידים על הכיריים, על להבה בינונית-גבוהה עד לרתיחה.

  • תפקידה החשוב של הסודה לשתייה הוא לרכך את החומוס. לידיעתכם.

מבשלים על אותה להבה כ-40 דקות, כאשר מדי פעם במהלך הבישול ניגשים לסיר ובעזרת כף מחוררת מוציאים קליפות צפות שנפרדו מהגרגרים וקצף לתוך קערה ריקה שמניחים לצד הסיר (שתשמש אותנו כפח זבל).

  • לקראת סוף הבישול כבר לא יהיו קליפות, הגרגרים כבר יתחילו להתפרק, אך עדיין נמשיך לבשל היות ועדיין יהיו לא מעט נוזלים.
  • בשלב זה, יש להקפיד לערבב טוב את החומוס מלמטה, כך שלא יידבק לתחתית הסיר.

מסננת על הסיר

הקצף עולה

הוצאת הקצף

הוצאת קליפות

קערת הקליפות והקצף

החומוס מתבשל

החומוס מוכן כאשר נוצרת מעין בלילת מרק סמיכה.

בלילת מרק חומוס סמיכה

בלילת מרק חומוס סמיכה2

בלילת מרק חומוס סמיכה3

בגמר הבישול, מעבירים את החומוס לקערה, מניחים על השיש ומניחים להתקרר לפחות שעתיים עד שמגיע לטמפרטורת החדר.

  • אפשר למשוך שלב זה גם עד 8 שעות.
  • בקיץ שלב ההתקררות אורך לפחות 3 שעות.

בלילת חומוס מתקררת בקערה2

כעת, מעבירים את כל תכולת הקערה למעבד מזון (עם הלהב הרגיל) ומתחילים לטחון את החומוס.

  • מרגע זה ועד גמר הכנת החומוס, לא נפסיק את פעולת הטחינה של מעבד המזון.
  • אל דאגה אין "טחינת יתר" כאשר מדובר בחומוס.

מעבירים את הבלילה למעבד

לפני טחינה

מתחילים לעבד את החומוס

כעבור כמה דקות בודדות מוסיפים, תוך כדי טחינה, את שיני השום השלמות ואת השמן הזית, בזילוף עדין.

הוספת השום

כעבור עוד כמה דקות, ממיסים את המלח ומלח הלימון במים הרותחים וגם אותם מוסיפים בזילוף עדין, תוך כדי טחינה.

  • שימו לב – הוספת המים עם המלחים מאד יסמיכו את המרקם.
  • ממשיכים לטחון עד ששוב ייווצר מרקם חלק.
  • היות ואני קונטרול פריק אדווח לכם כי בשלב זה כבר עברו 8 דקות מרגע הפעלת מעבד המזון .

כעבור עוד כ-5 דקות נוספות, מוסיפים את הטחינה המעורבבת וממשיכים לטחון במשך עוד כ-5 דקות.

הוספת הטחינה3

 

החומוס החלק והנפלא שלנו מוכן.

החומוס מוכן

כעת להגשה: בעזרת לקקן/כף מניחים יפה בצלחת, בתנועה סיבובית (אם כבר, אז כבר ).

העברה לצלחת

צלחת חומוס

מומלץ לזלף מעל מעט שמן זית איכותי ואם מעוניינים, לבזוק גם מעט פפריקה מתוקה וכמון.

עם שמן זית פפריקה וכמון

ולהסתער!

חומוס עם חריף ופיתה

עם כפית/ פיתה/ רבעי בצל (ככה אחי הגדול לימד אותי לאכול חומוס )/ מלפפון חמוץ.. איך שזורם לכם – מדובר במעדן. בריא מאד.

  • את החומוס שנשאר שומרים במקרר בכלי סגור עד ארבעה ימים.

עד הפעם הבאה,

מיכל

עשוי לעניין אותך גם

עשוי לעניין אותך גם...

קימצ'י

קימצ'י ביתי

את המתכון הקוריאני הבא, אותו למדה לפני שנים מבחורה פיליפינית

אהבתם את המתכון? שתפו עם חברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב whatsapp
16 תגובות
  1. רחלי הגב

    תודה רבה!!!!

  2. Omer izhari הגב

    תותחית! ננסה את זה בשבת הקרובה.

  3. אנה הגב

    מכינה את החומוס בפעם השניה. הכי טעים שאכלתי..
    תודה על המתכון המעולה!

  4. רפאלה הגב

    כבר שנים אני מנסה לפצח את סוד החומוס המושלם. יצא חומוס מדהים. תודה רבה

  5. עיניה שוב הגב

    מה התפקיד של מלח לימון ? אני משתמשת בו לניקי ולכן הוא נראה לי "רעל ".נא תגובתך.

    • מיכל הגב

      הי עיניה, מלח לימון הוא תבלין וגם נמכר באגף התבלינים יחד עם שאר התבלינים.. הוא מחזק טעמים, מוכר ואינו רעיל (יש להשתמש בו במינון נכון). אפשר להשתמש בו גם לניקוי כמובן (כמו חומץ למשל שגם משתמשים בו לניקוי וגם בבישול). מקווה שעזרתי לך.

  6. אורטל הגב

    היי מיכל!
    תודה על הבלוג המהמם, המקצועי והכל כך מניע לעשייה שהציתה מחדש את התשוקה לבישול!
    החומוס יצא מ- ו-ש -ל-ם! ברמה של אחד הטובים שאכלתי! וכירושלמית לשעבר אכלתי הרבה.
    ההסבר היה כל כך מדוייק והוא עבר לכמה אוהבי חומוס שניסו בעצמם וההתלהבות בעקבות לא אחרה לבוא.
    שוב תודה על המתכון ועל כל מה שאת נותנת מעצמך עבור הבלוג!

    • מיכל הגב

      הי אורטל, איזה כיף לשמוע שאהבת את החומוס! כזאת תגובה מהממת ומפרגנת גם אעביר לשריף עצמו 🙂 כיף שאת כאן!

  7. דפנה הגב

    אני משוגעת על המתכונים שלך (סלמון בריבת תפוז וכד׳) אבל זה ה – שוס. ורוצה רק לומר שהקצף הלבן שמקפים משמש את הטבעונים במקום חלבון ביצה לעוגות ועוגיות בהצלחה ענקית. כדאי לל לנסות פעם!

    • מיכל הגב

      איזה טיפ של אלופים- מאמצת! תודה!
      מסכימה איתך שהחומוס הזה שוס!
      שימחת אותי מאד.. מקווה להמשיך לספק את הסחורה

  8. טל הגב

    אפשרי להחליף לאבקת אפייה במקום סודה לשתייה?

השארת תגובה

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
Print Friendly, PDF & Email
גלילה לראש העמוד

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

דילוג לתוכן