מרק גריסים וירקות

Print
Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

כשמדברים על מתכון ביתי – מדברים על המנה הזו.

מנה שצורחת את המילה בית.

קערה מלאה במרק הגריסים והירקות הפשוט והנפלא הזה עושה עבודה של כמה סשנים טובים ויקרים אצל הפסיכולוג. חום נעים ומלטף מיד מתפשט בכל הגוף ורצון עז להתכרבל מתחת לשמיכה או להרים טלפון לאמא/סבתא תוקף אותך. ראו הוזהרתם.

עדידס, חברתי האהובה (שכבר סיפרתי לכם עליה פה  למשל) העבירה לי את המתכון של המרק של סבתה האהובה ז”ל, לאחר ששמעתי מכמה חברות, שבמקרה טעמו אותו, על תכונותיו המפוארות. כאשר הבנתי שגריסים מהווים את אחד המרכיבים המרכזיים שלו, מד ההתלהבות שלי עלה, לאור אהבתי הרבה לדגן (מודה שלקח לי רגע לעצור ולתהות האם גריסים הם דגנים או קטניות.. אל דאגה, התאפסתי בצ’יק ).

סבתא איטה היקרה של עדידס נפטרה ממש לפני כמה חודשים. גם כשיודעים שהסוף קרב ובא, המכה, כאשר מגיעה, אינה פחות כואבת. עם השלושים לקבורתה, משפחתה התכנסה – ילדיה, נכדיה וניניה –  בדירתה (בה בעלה עדיין חי) וערכה ארוחה, שהורכבה כולה ממאכליה הידועים והאהובים. הארוחה הייתה מתובלת בהמון אהבה וגעגוע לאישה שהייתה עמוד תווך משמעותי עבור משפחה שלמה. גם מרק זה, אשר אותו אני מביאה לכם היום, בגרסתה המקורית של סבתא איטה טסלר ז”ל, נכח באותה ארוחה מיוחדת ומדוברת.

הפעם הראשונה שהכנתי את המרק הזה הייתה בהדלקת הנר המסורתית שאני עורכת כל שנה לחבר’ה שלנו (כפי שעומר קורא לנו ) על כל טפינו – המתרבים, בלי עין רעה, משנה לשנה. המרק, כצפוי, זכה להצלחה רבה, גם אצל הקטנטנים וגם אצל הגדולים.

מצרכים (זוהי כמות לסיר קטן, אני הכפלתי אותה):

מצרכים למרק גריסים וירקות

1 בצל גדול מגורד על פומפייה גסה

1 גזר גדול מגורד על פומפייה דקה

2 כפות שמן קנולה/חמניות + 30 גר’ חמאה

  • כמובן שאם אתם לא מעוניינים שהמרק יהיה חלבי המירו את תוספת החמאה בתוספת של כמה כפות שמן.

3/4 כוס גריסים

2-3 גזרים חתוכים לקוביות קטנות

2 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות קטנות

  • מכירים את הטריק ששומרים את תפוחי האדמה החתוכים במים קרים עד השימוש כדי שלא ישחירו, נכון?

צרור פטרוזיליה

1 ליטר מים רותחים

2 כפות אבקת מרק עוף

  • כפי שכתבתי, אני מביאה לכם את המתכון כמו שהוא.
  • בפעם הראשונה שהכנתי את המרק, לא השתמשתי באבקת מרק והמרתי חלק מהנוזלים בציר עוף והתוצאה הייתה משובחת (זוכרים את הטיפ הזה?).
  • בפעם השנייה שבישלתי את המרק (לאור ביקוש הקהל), לא היה בידי ציר עוף, אז על כמות כפולה הוספתי רק 2 כפות (במקום 4) של אבקת מרק (שומו שמיים). גם הסיר הזה חוסל.
  • להחלטתכם..

1 כפית פפריקה מתוקה

מלח, פלפל

הוראות הכנה:

בסיר גדול מחממים את השמן והחמאה, על להבה בינונית.

שמן וחמאה

מוסיפים את הבצל והגזר המגוררים ומטגנים כמה דקות, עד להזהבה.

בצל וגזר מגוררים

מוסיפים את הגריסים ומערבבים ומטגנים במשך דקה.

הוספת הגריסים

מוסיפים את קוביות הגזר וקוביות תפוחי האדמה וממשיכים לערבב ולטגן עוד דקות ספורות.

הוספת גזר ותפוחי אדמה

מוסיפים לסיר את המים עם אבקת המרק, הפפריקה המתוקה, המלח והפלפל השחור (או לחילופין את המים, ציר העוף, הפפריקה, המלח והפלפל).

  • אם בחרתם ללכת על גרסה המשלבת ציר עוף – ניתן להמיר את כל המים בציר עוף, או רק חלק מהם, לשיקולכם.

הוספת המים או הציר

הוספת תיבול

מביאים את המרק לרתיחה, מוסיפים את צרור הפטרוזיליה, מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים עוד כ-40 דקות.

הוספת הפטרוזיליה

המרק מוכן

טועמים ובודקים שהגריסים מבושלים היטב. מתקנים תיבול אם יש צורך ומגישים.

מרק ללא פטרוזיליה

  1. ניתן לשלוף את הפטרוזיליה החוצה לפני ההגשה (כמו שילדיי אוהבים), או להשאירה במרק, את שלה היא כבר עשתה.
  2. אם לא תאכלו את המרק מיד, ככל הנראה תצטרכו להוסיף מים רותחים לסיר לפני ההגשה ולתקן תיבול, משום שהגריסים ממשיכים להתנפח ולספוג נוזלים. אל דאגה המרק לא ייפגע, נהפוכו.
  3. בעצם, לאחר קירורו, המרק הופך למעין stew ופחות למרק, משום סמיכותו. אני מעדיפה להוסיף את המים ולהחזירו למוד “מרק”, אך אם מתאים לכם תבשיל עשיר במקום מרק נוזלי, אתם מוזמנים לוותר על שלב הוספת הנוזלים.

בתיאבון!

 

עד הפעם הבאה,

מיכל

 

 

עשוי לעניין אותך גם

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Published by

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *