אמא של רוני, שרה, ידועה במתכונים הקלים והמוצלחים שלה (כמו המתכון לצ'ילי המנצח הזה). ההתמחות שלה היא בצ'יק צ'אק צ'וק המנצח. מינימום זמן והתעסקות ומקסימום בטעם. My kinda girl.
את העוגה הכביכול "פושטית" הזו, טעמתי לראשונה בסיומה של ארוחת בוקר כיפית אצל זיוי ורוני לפני כמה שבתות. יוצא לי לכתוב לא מעט על רונצ' כאן בבלוג, בתור שותפה יקרה שלי לאהבה ולהנאה לאוכל (למרות שאצלה אהבה זו מלווה בהרבה תנאים וסייגים..) אך חס וחלילה אם אפסח על זיוי יקירי, חברו הקרוב של אורן שלי, מאז היותם בני שלוש (!).
זיוי הוא דוגמא חיה לכך שאדם יכול לעבור תהליך אבולוציוני מואץ (אולי אפילו רבולוציה) בפן הקולינרי, ולכך שלעולם לא מאוחר מדי להיפתח למאכלים וטעמים חדשים. כשאני הכרתי את זיו לפני כ-15 שנה (שמע ישראל), גבולות הנועזות שלו באוכל הסתכמו בשניצל של נואר ופיתה עם שוקולד השחר (שעד היום מככבים אצלו ברפרטואר, שלא תבינו לא נכון). עם השנים, ובוא נודה על האמת – יחד עם הזוגיות לרונצ' (שידוך שלי! ) הבחור פורח קולינארית וממש נהנה מאוכל טוב (מנאנדרטל לפלצן ב15 שנה- אמרתי לכם תהליך מואץ).
העוגה הזו, האהובה על זיו ויהלי (בתם הבכורה, חברתה מלידה של אלולו שלי.. ילדנו בהפרש של שלושה ימים באותו בית יולדות, אשכרה נתנו כיף בכניסה שלה וביציאה שלי מהמחלקה ), דווקא מחזירה אותנו לזיוי הילד של הפיתה המרוחה בשוקולד – כי לפעמים הכי פשוט הוא גם הכי טעים: עוגת שוקולד דחוסה ועשירה – באמת מה צריך יותר מזה כדי לעלות חיוך על הפנים?
איך שרוני מיקמה את העוגה על השולחן, לא יכולתי שלא להידלק על השקע הגדול שנוצר במרכזה. בדמיוני, מיד פנטזתי איך אני ממלאת אותו במוס שוקולד עשיר (וכך עשיתי במתכון זה..).
מפה לשם, בעודנו לוגמים מהקפה ומיישרים את העוגה הממזרה הזו, סיפרתי לרוני שאני רוצה בקרוב להעלות לבלוג קינוח ידידותי לפסח. "הכנתי את העוגה הזו בפסח שעבר עם קמח מצה וכולם עפו!" ענתה. בינגוש!!
מספר ימים לאחר מכן, ביום הולדתו של חמי האהוב שנערכה אצלנו בבית, עוגת השוקולד של רוני, בתוספת מילוי מוס שוקולד נוטלה קליל, לקחה את תפקיד עוגת יום ההולדת. לא גיליתי לאורחים כי במקום 3 כפות הקמח במתכון הרגיל (כן, יש כאן רק 3 כפות קמח!! מכאן העושר השוקולדי המענג..) הכנסתי הפעם 3 כפות קמח מצה . רציתי לראות אם יבחינו בכך, וכמובן איך תצלח העוגה את מבחן הטעם.
כפי שאתם בוודאי יכולים לשער (שכן הפוסט מופיע כאן לפניכם..), מבחן הטעם עבר בהצלחה רבה, וכשגיליתי לטועמים על נוכחות קמח המצה, תגובתם הייתה כי ממש לא ניתן להבחין בכך. מודה, מעולם לא יצא לי לאפות עם קמח מצה.. הקשר שלי איתו הוא במישור הקניידעלכי בלבד .
אז בעצם יש לנו כאן כמה אופציות במתכון אחד:
קינוח לפסח מרשים וטעים – צ'ק
עוגת יום יום לפסח (ואז תסירו את תוספת המוס) – צ'ק
עוגת שוקולד "כושית" (כמה לא פוליטקלי קורקט מצידי..סלחו לי) חדשה ועשירה להוסיף לרפרטואר לשאר ימות השנה (במתכונת הקמח הרגיל)
וכמובן שיש את גרסת הקמח הרגיל + מוס – כי מותר (ואף רצוי) גם "סתם" להתפנק.
מצרכים:
לעוגה:
6 ביצים, מופרדות לחלבונים וחלמונים
1 כוס סוכר, מחולקת לשני חצאים
200 גר' שוקולד מריר 60% או 70%
200 גר' חמאה
- ניתן להפוך את העוגה לפרווה עם החלפת החמאה במרגרינה בטעם חמאה.
3 כפות גדושות קמח או קמח מצה במקרה הפסח-פרנדלי
מיץ מתפוז גדול אחד
- אותו סחטתי במסחטה הזו, גרסה גדולה יותר של מוחץ הלימון הזה
1 כפית תמצית וניל
למוס (אופציונאלי):
חצי צנצנת שוקולד נוטלה
1 מיכל שמנת מתוקה להקצפה
הוראות הכנה:
מחממים תנור לחום של 180 מעלות.
מכניסים לקערה המתאימה למיקרוגל את שברי השוקולד וקוביות החמאה וממיסים בכמה סבבים של חימום של 20-30 שניות, מערבבים ואז שוב חימום עד שמתקבלת תערובת חלקה ואחידה ללא גושים (לי לקח 4 סבבים כאלה).
מוסיפים את מיץ התפוזים, מערבבים ומניחים בצד.
בקערת המערבל, מקציפים את החלבונים במהירות גבוהה, כאשר תוך כדי מוסיפים בזרזיף חצי כוס סוכר, עד שמתקבל קצף לבן ויציב.
כעת, מוסיפים את החלמונים וממשיכים להקציף במהירות בינונית, כאשר תוך כדי מוסיפים את חצי כוס הסוכר השנייה ותמצית הוניל.
מנמיכים את מהירות המיקסר למהירות איטית ומוסיפים את שלושת כפות הקמח.
מוסיפים את תערובת השוקולד-חמאה-תפוזים וממשיכים. מפסיקים את פעולת המיקסר ברגע שנוצרת בלילה אחידה.
מעבירים לתבנית קפיצית עגולה משומנת ואופים כ-40 דקות עד שקיסם יוצא יבש/עם מעט פירורים לחים.
שימו לב שהעוגה לאט לאט קורסת במרכזה לאחר האפייה – זה בסדר גמור! זוהי כוונת האופה .
בזמן שהעוגה בתנור (או כשהיא מוכנה) מכינים צ'יק צ'אק את המוס:
מקציפים יחד את הנוטלה עם השמנת המתוקה עד קבלת מוס נוטלה יציב וטעיםםםם. שומרים את המוס עטוף במקרר עד הצטננות העוגה ושקיעת מרכזה.
בעזרת כף, מניחים את ענני המוס בתוך השקע הייעודי להם.
שומרים במקרר עד ההגשה.
- אם הלכתם על הגרסה ללא המוס, אין צורך לשמור את העוגה בקירור.
- אם אתם לא בעניין המוס אין בעיה – אפשר ללכת ככה נטורל על העוגה או להכין גנאש שוקולד ולמזוג מעל: חממו במיקרו 100 גר' שוקולד מריר עם חצי מיכל שמנת מתוקה ומרחו מעל העוגה. תמיד עובד.
- כמובן שניתן להשתגע עם מוסים אחרים ולאו דווקא ללכת על הנוטלה הסטנדרטי: את הנוטלה ישמחו להחליף ממרח לוטוס (יאמי), ממרח ערמונים (כמו זה), ממרח חלבה, ריבת חלב.. מה שעושה לכם את זה (או מה שזמין כרגע בארון..).
- אפשר לגמרי לאבד את זה ולהוסיף על שכבת המוס עוד עננת קצפת במרכז העוגה ולגרד מעט שוקולד מריר מעל. נשמע טוב, לא?
עד הפעם הבאה,
מיכל
18 תגובות
עוגה נפלאה!אני מכינה עם קורנפלור במקום קמח מצה,ובעוונותי…+100גרם שוקולד….
פסח נפלא לכולם!!❤️
תודה עדנה׳לה! אחלה פתרון קורנפלור במקום הקמח מצה! וכמובן שעוד תוספת שוקולד רק תשבח.. שילוב שבהחלט ייבדק.. חג שמח!
אולי פיספסתי, באיזה גודל תבנית להשתמש. תודה
אהלן,
תבנית קפיצית עגולה- קוטר 26, תהיה מעולה 🙂
היי,
רציתי לדעת האם ניתן לוותר על מיץ התפוז?
תודה!
הי עדי, אפשר בכיף להמיר את המיץ בחלב או מים
באיזה גודל של צנצנת נוטלה להשתמש? על הצנצנת שיש לי בבית כתוב 350 גר.
בצנצנת הזו בדיוק 🙂
אחלה בלוג מיכל.
כיף גדול לקרוא ולעשות
הצלחה גדולה עם עוגת השקדים לפסח
תודה
אלדד
איזה כיף לקרוא את התגובה שלך אלדד, תודה!
יוצא טוב גם בלי המיץ?
היי מיה אם מוותרת על המיץ הוסיפי אותה כמות של מים/חלב – כשליש/חצי כוס
תודה רבה וחג שמח
בכיף, חג שמח!
הי מיכל, הכנתי את העוגה פעמיים – בפסח עם קמח מצה ובהמשך עם קמח רגיל – נפלאה ממש! המון תודה..
האם ניתן גם להשתמש בקמח ללא גלוטן בגלל צליאק? ואם כן איזה? תודה רבה
הי מיה איזה כיף לקרוא שאהבת את העוגה! מסכימה איתך- היא תמיד באה טוב 🙂
לגבי הקמח לצליאקים, מצטערת אבל אין לי ניסיון איתו אז לא יכולה להמליץ..
מיכל יקרה, עשיתי את העוגה (לא בפסח, עם קמח רגיל…). העוגה נפלאה אבל המוס לא ממש יצא לי מוס. הקצפתי כמו שנכתב ונראה בתמונה והמוס יצא נוזלי, לא ממש מוקצף… איך בדיוק צריך לעשות? להקציף יחד את השמנת המתוקה עם הנוטלה? או אולי קודם להקציף את השמנת המתוקה ואז להוסיף את הנוטלה? איפה טעיתי? אשמח לשמוע ממך!
בהזדמנות זו אני רוצה להודות לך על בלוג מקסים, עם מתכונים נהדרים. עד עכשיו, כל דבר שעשיתי יצא פגז!!!
כל טוב ונמשיך להיפגש,
רותי חסון.
הי רותי, מוס הנוטלה שמתקבל הוא רך וקרמי ולא יציב כמו מוס המושתת על חלבונים מוקצפים. אני מציעה שתקציבי את השמנת לקצפת יציבה וקפלי פנימי את הנוטלה בתנועות קיפול או בערבול איטי.