בעקבות עונת ה-"קראמבלים" שהכתה בי בחורף (הייתי בסבבים של הכנת קראמבל בננות, קראמבל פירות – עם פירות יער וקריספ התפוחים המצוין), התחשק לי לקחת את הקראמבל הקבוע והאהוב שלי ולהפוך אותו למנה מלוחה.
התלבטתי אלו מרכיבים לשלב במנה שלי, פתחתי את המקרר, אותו העמסתי בכל טוב יום קודם (ולמחרת כנראה שוב הייתי צריכה סופר..) וכמה קופסאות של פטריות מיוחדות קרצו לי מיד. מדובר בפטריות יער שנדמה שנקטפו מאיזה ספר אגדות (גם השם שלהם מתאים האמת – "אוצרות היער"), שלאחרונה אני מאד נהנית לבשל איתן, משום טעמן העמוק (יש להן טעם של אדמה בקטע הכי טוב, אם אתם מבינים למה אני מתכוונת..) ומרקמן הבשרני המצוין. כשאני מבשלת איתן, ממש יש תחושה של תחליף ראוי לבשר (לא, אני לא עוברת צד .. אבל מאד אוהבת לגוון).
את פטריות היער כיף לשלב בכל כך הרבה מתכונים – אפילו חביתה פשוטה משתדרגת פלאים כשמוסיפים חופן קצוץ מהן (ואם בא לכם בכלל להוציא חביתת מישלן, טגנו אותה בקצת חמאת כמהין שיש למצוא היום בכל מעדניית גבינות). כמובן שגם הרבה מתכוני פטריות קבועים שלנו ישתדרגו עם המרת חלק או כל הפטריות בפטריות יער מפנקות, כמו מנת הפטריות בבלסמי וסויה הפשוטה והמעולה, מרק הפטריות המושלם של אמא שלי, פשטידת הפטריות והזוקיני, הפסטה עם גבינת הבורסן והפטריות כמובן, הפולנטה עם פטריות גם כן.. קיצר הבנתם את הרעיון, נכון?
וכן אני מאד אוהבת פטריות (ורואה שאין סיבה שפוסט המגבש מתכוני פטריות לא יעלה כאן בקרוב..).
כמה נקודות לפני שנתחיל: החלה במתכון ממש לא חייבת להיות טרייה, משום שנטחן ונקלה אותה, כך שהנה אחלה שימוש של החלה של אתמול-שלשום שאבד עליה הכלח. אם אין לכם חלה, גם לחמניות חלה (חליות) יעשו יופי של עבודה, ללא הקרום (כמו אלו המצולמות) ואם גם אותן אין, אז לכו על לחם לבן.
כמו בהרבה מתכונים יש גם כאן מקום לגיוון – את התרד הרגישו חופשי להמיר במנגולד או קייל. את הבצל בשאלוטס, את גבינת העיזים בגבינה אהובה אחרת, כמו פטה למשל. מתחשק לכם לקצוץ למלית גם קצת ערמונים? לכו על זה.
אדוקי touchfood זוכרים בוודאי כי כבר יש בבלוג מתכון לקראמבל מלוח, הלוא הוא קראמבל הדגים המעולה, שאם אתם עוד לא הכרתם – אז נעים לכם מאד . הלכתי במתכון זה על אותו קונספט, עם כמה שינויים פה ושם והתקבלה תוצאה פשוט נהדרת!
מצרכים:
למלית:
3 חבילות של פטריות מגוונות – אני השתמשתי בשיטאקי, ארינג'י ופטריות יער של "אוצרות היער" (200-240 גר', כל אחת)
1/2 גליל גבינת עיזים (100 גר') בטמפרטורת החדר
1 כוס (כ-60 גר') עלי תרד/מנגולד שטופים וחתוכים לרצועות
1 בצל לבן/2 שאלוטס קצוץ דק
3 שיני שום כתושות
2 כפות שמן זית
1 כף עלי טימין
פלפל שחור גרוס, מלח ים
לקראמבל:
4 פרוסות חלה/2 לחמניות חלה (ללא הקרום)
50 גר' גבינת פרמזן מגורדת (כ-4 כפות)
4 כפות שמן זית
מלח ים
אופציונאלי להגשה:
שמנת חמוצה טובה
הוראות הכנה:
מתחילים עם המלית:
מחממים במחבת את שמן הזית ומטגנים את הבצל עד שמזהיב.
מוסיפים את השום, מערבבים ומטגנים עוד דקה.
מוסיפים את קוביות הפטריות ומטגנים, תוך ערבוב מדי פעם, עד שמצטמקות ומגירות נוזלים. יש לוודא שרוב הנוזלים מתאיידים.
מתבלים במלח ים, פלפל שחור ועלי הטימין, מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
מכניסים את עלי התרד/מנגולד למסננת ושוטפים במים רותחים (למעין חליטה קצרה). סוחטים היטב וקוצצים אותם לרצועות.
מכניסים לקערה גדולה את תערובת הפטריות, מוסיפים את רצועות התרד/מנגולד ומפוררים פנימה את גבינת העזים. מתבלים במעט מלח ופלפל טחון טרי, מערבבים ומניחים בצד.
מחממים את התנור ל-200 מעלות.
מערבבים את כל חומרי הקראמבל:
מכניסים למעבד מזון את החלה (ללא הקרום), הפרמזן המגורד, שמן הזית ומעט מלח ומעבדים עד לקבלת תערובת פירורית.
מרכיבים את המנה:
מעבירים את תערובת הפטריות לתחתיתה של תבנית המתאימה לתנור (כמו של פשטידה, מזכוכית או קרמיקה למשל, אני השתמשתי בתבנית מלבנית בגודל 22*30).
מפזרים באופן אחיד מעל שכבת תערובת הפטריות את תערובת הקראמבל ומכניסים לתנור ל-20 דקות עד להזהבה.
מגישים חם מהתנור לצד קערת שמנת חמוצה.
עד הפעם הבאה,
מיכל
4 תגובות
האם אפשר להחליף את פרוסות החלה בפרוסות לחם?
היי סוזי, בהחלט אפשר
מיכל יצא מעולה, התחסל ברגע. תודה לך על עוד מתכון נהדר
תודה רבה סוזי, שמחה שאהבת!