בדומה למרק הבטטות הנפלא הזה ולמרק העגבניות הצלויות, גם במקרה של המרק הסתווי הבא נצלה את הירקות בתנור לפני צירופם למרק, שלב שיקרמל את הירקות ויעניק למרק טעם וארומה מיוחדים ביותר.
בנוסף, נשלב גם תפוח (צלוי!) במרק המיוחד הזה. בארצות הברית, סביב חג ההודיה ובכלל בסתיו, נהוג לשלב תפוחים בכל מיני מתכונים, לא רק קינוחים. אני מאד אוהבת להוסיף תפוחים לסלטים (כמו בסלט החסה הזה והזה ובסלט וולדורף, סלט שורשים ועוד). אפילו היו לנו כאן מנות עיקריות עם תפוחים, כמו הקארי עוף המיוחד והטעים הזה. יהיה מעניין לגלות האם האורחים שלכם יצליחו לזהות את המרכיב הנוסף והמיוחד במרק.
בנוסף, תמצאו במרק תוספות ארומטיות בדמות ג'ינג'ר, שום וכורכום. אלו מאד חשובות, אז אנא אל תוותרו עליהן משום שהן יעניקו את החמימות הסתווית המתבקשת. שימו לב שהמרק העשיר והמיוחד הזה הינו טבעוני, אלא אם כן אתם בוחרים לשלב ציר עוף ולא ציר ירקות, לשיקולכם.
את הירקות (והפרי) הצלויים מוציאים לצלחת ואז מוסיפים לסיר עם הנוזלים. אני אוהבת להכניס הכל לסיר ולטחון עם בלנדר מוט, אבל אם אתם מעדיפים, אין בעיה להעביר את הנוזל החם והירקות הצלויים לבלנדר ושם לטחון למרק.
בנוסף, במתכון המצולם בחרתי להוציא את בשר הדלורית בעזרת כף או כוס וכך מצרפים אותו למרק. גיליתי במהלך ההכנה כי הקליפה הצלויה של הדלורית גם היא טעימה ביותר, כך שאם אתם זורמים ומוכנים לנסות, אני מציעה שפשוט תחתכו את הדלורית לקוביות יחד עם הקליפה וצרפו אותה ככה למרק. אופציה נוספת היא לצלות מראש את הדלורית חתוכה לקוביות ולא פשוט חצויה ונקייה מגרעינים – לכו על מה שיותר נוח עבורכם.
אני ממליצה שלא לוותר על הפלפל החריף והבצל ירוק הקצוצים שמפזרים מעל המרק עם הגשתו, אלו מוסיפים גם טקסטורה וגם טעם שמשתדכים נהדר עם המרק הקטיפתי.
מצרכים:
1 דלורית בינונית, חצויה ונקיה מגרעינים
1 תפוח ירוק גדול, חתוך לשמיניות
1 בצל גדול, חתוך לשמיניות
"אצבע" ג'ינג'ר (כ-2.5-3 ס"מ, תלוי בעובי), פרוסה לפרוסות
4 שיני שום מקולפות ומעוכות
כ-3 כפות שמן זית
מלח ים, פלפל שחור טחון
1/2 כפית כורכום
1/4 כפית פתיתי צ'ילי
2 כוסות ציר ירקות/עוף
1 כוס חלב/קרם קוקוס
להגשה (אופציונאלי):
מעט קרם קוקוס
פלפל ירוק חריף קצוץ דק
בצל ירוק/עירית קצוצים דק
הוראות הכנה:
מחממים את התנור לחום של 220 מעלות.
מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומניחים עליה את הדלורית בצד אחד ובצד השני את פלחי התפוחים, פלחי הבצל, פרוסות הג'ינג'ר ושיני השום.
מזלפים שמן זית מעל הירקות, מתבלים במלח ים ובפלפל שחור טחון טרי ומכניסים לתנור.
מוציאים רק את השום כעבור כ-10-12 דקות. את שאר המרכיבים, למעט הדלורית, מוציאים כעבור כ-10 דקות נוספות.
את הדלורית משאירים עוד כ-10 דקות בתנור, עד שבשרה מתרכך עוד יותר.
במקביל מכניסים לסיר בינוני את הציר הנבחר (ירקות או עוף), חלב הקוקוס (או קרם הקוקוס, מה שמעדיפים), הכורכום ופתיתי הצ'ילי ומביאים לרתיחה. מנמיכים הלהבה ומבשלים עוד כ-5 דקות.
מוסיפים את הירקות הצלויים לסיר עם הנוזלים החמים.
מצננים מעט את הדלורית, כדי שאפשר יהיה "להתעסק" בה, ובעזרת כף או כוס (כפי שמצולם) מוסיפים את בשר הדלורית לסיר (לחלופין, אפשר גם להכניס את הדלורית חתוכה עם הקליפה לסיר – הקליפה הצלויה טעימה ביותר).
מבשלים עוד כ-5 דקות וטוחנים לקבלת מרקם חלק. מתקנים תיבול במידת הצורך.
מגישים בתוספת זילוף קרם קוקוס, עירית או בצל ירוק קצוצים ופלפל חריף קצוץ.
עד הפעם הבאה,
מיכל
2 תגובות
מרק מצוין, מיכל. אמנם נכנסה למרק דלורית על סטרואידים (ביתי נשלחה לירקן), אז הוספתי קצת יותר נוזלים, כי פחדתי מאפקט של "גרבר", ואף התחכמתי והוספתי שמנת לבישול מדוללת במים, אבל עדיין יצא מעולה. עוד שינוי קטן – התפוח הירוק היה כנראה חמוץ מהרגיל ו"החמיץ" קצת יותר מדי את המרק, אז הוספתי כפית סוכר קוקוס, והכל התאזן.
בקיצור, תודה על עוד מתכון ערב לחיך שעושה לי חשק לבשל.
נשמע שיצא מהמם במיוחד בגלל ועל אף השינויים וההתאמות 🙂 שבת שלום