מצה בריי

את המתכון למצה בריי, או בשמו המעוברת "מציות", אמי ירשה מאמה, סבתא ריקה ז"ל. אמי מספרת שסבתי הייתה מכינה מצה בריי לאורך השנה, ולא רק סביב חג הפסח כנהוג, משום אהבתם הגדולה של בני הבית למאכל.

גם בילדותי אמי הייתה מטגנת עבורנו מצה בריי באופן קבוע בפסח, אך אהיה כנה ואשתף אתכם כי המסורת די פסקה אצלי, שכן ילדיי לא ממש מתלהבים מהמאכל. למרות שכל שנה אמי ו/או אני מנסות מחדש – לא נרשמת התלהבות…ובסוף מה קורה? אני יושבת ומחסלת את המטוגנים המסוכנים האלה אחד אחד.

מבחינת הוריי, עד היום, מצה בריי הוא אחד הפינוקים האולטימטיביים. הם נהנים להתענג עליו בחג הפסח ועד שמלאי המצות מתחסל, כארוחת בוקר או ערב לגיטימית (כשהמצפון מרשה ). אני נוטה להתייחס למצה בריי איפשהו בין פרנץ' טוסט ללביבות, כך שיכול להיות מרכזה של ארוחה מלוחה לצד גבינות, סלט קצוץ, סלט טונה וכו' או לחלופין, להיאכל עם סוכר ושמנת חמוצה.. הכל הולך. לדעת אמי את המצה בריי גם מומלץ לאכול as is – לספוג עימו את הרוטב של מנת דג/בשר, שהרי המצה לא תעשה את העבודה. הוא כמובן גם מאד טעים עם חרוסת או חזרת.

אספר לכם כי ישנה גרסת הכנה לעצלנים וגרסה מעט יותר מורכבת, אותה אציג בפניכם במתכון. בגרסה לעצלנים נכניס את כל המצרכים לקערה אחת, נערבב והופ לשמן החם. בגרסה השניה מפרידים בין החלבונים לחלמונים ומקציפים את החלבונים לפני צירופם לתערובת. שלב זה הופך את המצה בריי/מציות לאווריריות כמו ענן ולפחות יבשות. יצוין, שישנם אנשים שדווקא מחבבים את אותה "גרסת חנק" .. אז לבחירתכם. אם בחנק עסקינן , חשוב לומר שלא רק הקצפת החלבונים חשובה לאווריריות המצה בריי, אלא גם הרטבתן הטובה והמעמיקה של המצות לפני פירורן לקערה.

מי שמעוניין במצה בריי פרווה ולא חלבי, מוזמן להמיר את שליש כוס החלב בכמות זהה של מים או של חלב צמחי, עדיין ייצא מעולה. לעומת זאת, ניתן להעשיר את המצה בריי ולהשאירו חלבי ביותר על ידי הרטבת המצות בחלב במקום במים בתחילת המתכון. במקרה כזה, פשוט שפכו חלב לתבנית גדולה מספיק לטבילת המצות והרטיבו אותן שם במקום מתחת לברז, כפי שנעשה בגרסה המצולמת.

במתכון השתמשתי בחמש מצות, אך כמובן שהכינו פחות או יותר בהתאם למספר הסועדים (או גודל הרעב ) – העיקר שתזכרו את כלל הברזל הבא: יש להוסיף ביצה על כל מצה.

מצרכים:

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

5 מצות

5 ביצים, מופרדות לחלבונים וחלמונים (שימו לב לגרסה לעצלנים בהקדמה)

1/3 כוס חלב (או חלב צמחי/מים)

1 כפית גדושה מלח

1/3 כפית פלפל שחור טחון

שמן לטיגון

הוראות הכנה:

מרטיבים את המצות מתחת לזרם מים בברז, כך שיירטבו היטב משני הצדדים.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

שוברים את המצות ל-2 ואז ל-4 ומפוררים אותן ("צובטים" אותן) לתוך קערה. יהיו חתיכות גדולות יותר וחתיכות קטנות יותר – זה בסדר גמור.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מכניסים את החלבונים לקערת המיקסר ומקציפים אותם לקצף יציב.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מוסיפים את החלמונים, 1/3 כוס החלב, כפית גדושה מלח ו-1/3 כפית הפלפל השחור לקערת המצות השבורות ומערבבים היטב.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

כעת, מקפלים בעדינות את קצף החלבונים בכמה נאגלות לתערובת המצות, רק עד לקבלת תערובת אחידה.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מחממים שמן ניטראלי (חמניות/קנולה/זרעי ענבים) במחבת גדולה (כמו לטיגון שניצל/לביבות) על להבה בינונית.

כשהשמן חם, מוציאים כף גדושה מהתערובת, מניחים במחבת ומשטחים מעט בעזרת הכף. ממשיכים כך עד שאין מקום להוסיף עוד מציות בסבב זה.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

כעבור כ-1-2 דקות, כאשר הצד התחתון של המצה בריי/מצייה כבר הזהיב, הופכים בעזרת תרבד ומטגנים עוד דקות בודדות.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

את המציות המטוגנות מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג ומניחים על כל שכבת מציות מטוגנות עוד שכבת נייר סופג וכך עורמים אותן עד סיום הטיגון.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מגישים חם (או חמים), אפשר עם תוספות אהובות עליכם, כמו שמנת חמוצה, ואפשר ורצוי גם "פשוט" ככה.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

עד הפעם הבאה,

מיכל

עשוי לעניין אותך גם

אהבתם את המתכון? שתפו עם חברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב whatsapp
השארת תגובה

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
Print Friendly, PDF & Email
גלילה לראש העמוד

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

דילוג לתוכן