לקראת חג חנוכה הבא עלינו לטובה (שאצלי בבית הגיח עם הופעת הסופגנייה הראשונה על מדפי המאפייה השכונתית 😀), קבלו היום מתכון שהוא ה-"ברד & באטר" של חג השמן האהוב והמקושט (הקריסטמס של העם הנבחר אם תרצו)– כמובן שאני מדברת על לביבות.
ואם לביבות – אז אני חייבת שיהיו כאן הלביבות של אמי: לביבות תפוחי אדמה אוריגינליות, בלי סלק או בטטה, מטוגנות ביי דה בוק ולא אפויות.
אמי (שכבר סיפרתי לכם על מטעמיה הרבים כאן וכאן וכאן למשל) היא המלבבת הלאומית של משפחתנו. כפי שסיפרתי לכם בעבר, כבר שנים רבות שאנחנו מארחים להדלקת נרות מסורתית את כל החברים, ותמיד אמי אחראית על הספקת הרי הלביבות (שלא משנה כמה מאות תכין – יתחסלו עד טיפת השמן האחרונה).
מגש הלביבות העמוס תמיד מלווה בקערה גדולה של שמנת חמוצה ולמרות שחוץ מאמי כמעט אף אחד לא נוגע בה 😀 – גם קערה של רסק תפוחים.
בנוסף, תפקיד המלבבת אינו נשאר בתחומי הבית ומתפרש גם לגני הילדים של ילדיי. כל אחד מהם זכה, לפחות פעם אחת, שסבתא תגיע לגן ותלבב יחד עם כל הילדים לביבות חמות ונפלאות. משהו, אה?
האמת היא שבבית ילדותי הלביבות הוגשו לא רק סביב חנוכה, אלא מדובר היה בארוחת ערב שחזרה על עצמה מדי פעם בפעם. אמי הייתה מסדרת עבורנו צלחת של לביבות מרוחות בשכבה עבה של שמנת חמוצה ועליה בוזקת מעט סוכר. כמה טעים.
אז נכון שאמרתי שאלו הלביבות הבסיסיות של חנוכה, בלי הגיוונים והשינויים המודרניים אך גם להן ייחוד (איך לא? 😀) – שימו לב לשני סוגי הגירוד של תפוחי האדמה ולתוספת של הקמח התופח, הבצל, השום והשמנת המתוקה. הרגישו חופשי להשמיט אחד או יותר מהשלישיה האחרונה שמניתי – הלביבה תצא שונה, אך עדיין משובחת, הרי בסופו של דבר what can go wrong עם תפוח אדמה מטוגן?!
מצרכים:
(לכ-20-25 לביבות)
5 תפוחי אדמה עם קליפה אדומה (מזן דזירה) בינוניים (או 7 קטנים) מקולפים ומגוררים: חצי על פומפייה דקה וחצי על פומפייה בינונית
- מיד בתום גירור תפוחי האדמה, הניחו אותם על מסננת וסחטו אותם טוב טוב מנוזלים.
1 בצל בינוני מגורר על פומפייה דקה
2 שיני שום כתושות
- ניתן להמיר בכף אבקת שום או בכלל להשמיט אם פחות אוהבים.
3 ביצים
3 כפות קמח תופח
1 כפית גדושה מלח
1/2 כפית פלפל שחור טחון
שמן חמניות/קנולה לטיגון
אופציונאלי אך משבח מאד:
1/4 כוס שמנת מתוקה
הוראות הכנה:
מכניסים לקערה גדולה את תפוחי האדמה הסחוטים היטב (חשוב מאד), מוסיפים את כל שאר המרכיבים (למעט השמן לטיגון כמובן) ומערבבים.
מחממים שמן, עד לפחות גובה חצי לביבה, במחבת רחבה, על להבה בינונית.
כשהשמן חם, מוציאים כף מהתערובת, מניחים לביבות במחבת ומשטחים מעט בעזרת הכף. ממשיכים כך עד שאין מקום להוסיף עוד לביבות בסבב זה.
- שימו לב שכאשר אתם מוציאים כף מתערובת תפוחי האדמה על מנת לטגן אותה, אתם דואגים שתהיה כמה שפחות נוזלית. בסוף הטיגון יישארו נוזלים בקערה.
- הקפידו לשטח מעט את הלביבות על המחבת כך שלא ייווצר מצב בו הלביבה עשויה היטב מבחוץ אך לא מבושלת מבפנים.
כעבור כ-2 דקות, כאשר הצד התחתון של הלביבה כבר הזהיב, הופכים בעזרת תרבד את הלביבות ומטגנים עוד דקות בודדות.
את הלביבות המטוגנות מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג ומניחים על כל שכבת לביבות עוד שכבת נייר סופג וכך עורמים אותן עד סיום הטיגון.
שוב יוצקים כפות של תערובת (עם כמה שפחות נוזלים) למחבת עם השמן החם ומטגנים באותו אופן, עד שמסיימים את תערובת תפוחי האדמה שבקערה.
- שימו לב כי בין נאגלות הטיגון יש להוסיף עוד שמן למחבת.
- קבלו טיפ של אלופות: כאשר אמי מכינה כמות גדולה של לביבות, היא תמיד מטגנת במקביל על שתי מחבתות.
חג אורות שמח!
עד הפעם הבאה,
😍
מיכל
תגובה אחת
(חלילה להגיד כך (הקריסטמס של העם הנבחר אם תרצו)
למה להכניס את המילים האילו כמה דם יהודי נשפך בגלל זה. למה לשייך חנוכה עם זה