טארט טאטן

טארט טאטן הוא בהחלט אחד הקינוחים האהובים עליי בעולם. כשאני חושבת על זה, ממש מדובר במחדל גדול שעד היום, כמעט שלוש שנים לתוך הבלוג, ועדיין אין כאן מתכון של עוגת התפוחים האהובה עליי (מתכונים של עוגות תפוחים אחרות ונהדרות יש גם יש כמו זו וזו למשל).

עוגה זו היא ההגדרה של "קלאסיקה במיטבה" מבחינתי – עוגה שתמיד, בכל מצב, תתאים לי ולא אסרב לה. כפי שסיפרתי לכם בזמנו בעניין סלט קיסר, גם במקרה של טארט טאטן – אין מצב שאבחין בקינוח זה בתפריט במסעדה ולא אזמין אותו, בלי קשר למידת השובע/שמירה שלי באותם רגעים. פשוט אין הרבה חלופות לעונג של התפוחים הרכים והמקורמלים בשילוב הבצק המתפורר בפה לצד גלידת וניל/קצפת/קרם פרש.

לאורך השנים ניסיתי הרבה מתכונים לטארט טאטן ביתי, עם בצק פריך, עם בצק עלים טוב קנוי, עם שיטת קרמול כזו ואחרת – אך אף פעם לא הייתי ממש מרוצה. גם המתכון שאוטוטו אציג בפניכם עבר ארבעה ניסיונות עד שהייתי בשלה להעביר לכם אותו בלב שלם, כולל כל האינפוטים הקטנים (כמו לא לדחוף אצבע לקרמל חם בהיסח דעת כדי לבדוק אם הוא לשביעות רצונך! מניסיון, לא לנסות בבית 😀).

את המתכון הבא העבירה לי בזמנו ליאת (אותה אחת החתומה על קציצות הפרגית הרכות והנפלאות האלו) לאחר שריירתי על תמונת טארט טאטן שאפתה והעלתה לאינסטוש. לבקשתי היא העבירה את המתכון המקורי של בן עמי עליו התבססה, כולל ההצעות שלה. בעיניי התוצאה שאציג בפניכם עכשיו, לא פחות ממושלמת.

שימו לב ששלב הקרמל פה אינו דומה לקרמול קודם שעשינו כאן בבלוג: אנחנו מקרמלים את הסוכר יחד עם החמאה כך שהוא עובר שלבים רבים של בועות והקצפה. כנראה שבאיזשהו שלב תחשבו שאתם ממש לא בכיוון, עד שבסוף תקבלו מחבת עם שתי שכבות (וזה בסדר גמור!): קרמל ענברי נפלא עם שכבת חמאה מומסת מעל. ככה זה אמור להיות.

לעניין המחבת – כל מחבת שיכולה להיכנס לתנור תתאים – עם או בלי ידית. אם אתם לא בטוחים לגבי טיב הידית, פשוט כסו אותה היטב באלומיניום.

מצרכים:

לבצק:

1 ושליש כוסות קמח

120 גר' חמאה קרה, חתוכה לקוביות

2 כפות מים קרים

2 כפות אבקת סוכר

קורט מלח

מס' טיפות מיץ לימון

מעט גרידת לימון

לתפוחים:

5-6 תפוחי עץ ירוקים מסוג גראנד סמית', מקולפים, מגולענים וחתוכים לרבעים

100 גר' חמאה

3/4 כוס סוכר

הוראות הכנה:

מתחילים עם הבצק:

מכניסים את כל חומרי הבצק למעבד מזון ומעבדים עד לקבלת בצק. עוטפים בניילון, דופקים עם הידיים למעין דיסקית ומכניסים למקרר לשעתיים לפחות.

מוציאים את הבצק למשטח מקומח ומרדדים לגודל שנראה מתאים למחבת בה נבשל את התפוחים (אל דאגה אפשר יהיה לעגל פינות בהמשך).

ממיסים במחבת (שמתאימה גם להיכנס לתנור) על להבה בינונית סוכר וחמאה ומערבבים עד שמתקבלת תערובת בצבע חום-זהוב.

מכבים את האש ומסדרים את רבעי התפוחים בצורה מעגלית צפופה על התחתית.

מחזירים לאש לעוד כ-5 דקות, עד שרואים את הקרמל מבעבע בצדדי התפוחים.

מחממים את התנור לחום של 180 מעלות.

מניחים שכבת בצק מרודד מעל התפוחים.

אופים למשך כ-30 דקות עד שהבצק אפוי וזהוב.

מצננים מעט והופכים לצלחת שטוחה וגדולה יותר מקוטר המחבת.

מגישים חם עם קצפת/קרם פרש/גלידת וניל.

עד הפעם הבאה,

😍

מיכל