הגספצ'ו האולטימטיבי

גספצ'ו בעיניי היא מנת הקיץ האולטימטיבית:

מרק קליל וצונן שמהווה ארוחה אולטימטיבית לצד סלט מרענן.

בריאות בריבוע, במצב צבירה נוזלי (תקראו את המרכיבים.. ותתעלמו מהלחם ).

והטעם – fresh אש.

אצלנו במשפחה, הגספצ'ו הוא עוד תושב קבע (יש לא מעט כאלה..). בימי הקיץ החמים, גם אמי וגם אנוכי נוהגות להכין אותו (בגרסאות מעט שונות) וכולנו מתענגים עליו (כולל חלק מהילדים) כסיפתח לכל ארוחה.

בנוסף, לא קיים תפריט שנתקלתי בו בגספצ'ו ולא הזמנתי אותו. באמת. מדובר בסוג של הפרעה.

התלבטתי רבות איזה מתכון לעלות לבלוג. דילמה לא פשוטה שבסופה אחריות כבדה (הגזמתי. שוב).

לכן, החלטתי להעלות ורסיה שהיא שילוב של כמה מתכונים אהובים.

היה לא קל, לכלכתי את המטבח הרבה פעמים במהלך הניסיונות ולבסוף הגעתי לגרסה הזו. זה המקום להתריע: הכנת הגספצ'ו אינה פעולת "cut clean".. יש לא מעט "בוג'רס" כמו שאמי אומרת.. אבל התוצאה שווה את הבלאגן!

אם כן, מדובר במתכון שהוא שילוב של המתכונים של אוטולנגי, אורנה ואלה, גווינית' פלטרו, אמא שלי בתוספת טאץ' שלי (כרגיל). לקחתי מכל מתכון את מה שאהבתי בו ויחד ניצחנו!

טוב את זה תגידו אתם..

כרגיל אכתוב לכם תוך כדי אופציות שונות ומגוונות לשחק איתן.

שימו לב שהגספצ'ו הזה הוא בעל טוויסט מגניב – מרכיב לא סטנדרטי שמשדרג ומקפיץ בעיניי את כל המנה..rolling drums…א ב ט י ח.

עניין נוסף לפני שמתחילים – מי שאין לו בלנדר או מעבד מזון בבית ייאלץ לדפדף למתכון הבא (בלנדר מוט לא יעשה פה את העבודה). אם יש לכם גם וגם – לכו על הבלנדר.

הכמות הזו מספיקה לכ- 6-8 מנות, אתם מוזמנים לחתוך הכל בחצי לכמות קטנה יותר.

מצרכים:

מצרכים לגספצ'ו

כ-20 עגבניות בשלות ואדומות או שילוב של עגבניות שרי (עדיף מזן תמר) עם עגבניות רגילות

  • במרק המצולם השתמשתי ב-12 עגבניות ו-4 חופנים של שרי תמר.
  • את העגבניות אני מקלפת עם קולפן העגבניות המושלם והממכר של חברת OXO (ראו בתמונה). כל השלפ של הכנסת עגבניות למים רותחים על מנת לקלפן מתייתר עם הקולפן הנפלא הזה.
  • את עגבניות השרי מן הסתם לא מקלפים.
  • יש גרסאות של גספצ'ו בהן לא מקלפים בכלל את העגבניות. אני דוגלת בקילוף העגבניות אך מנגד איני מקלפת את המלפפונים (שיש שגם מקלפים אותם..). לשיקולכם.

העגבניות המקולפות עם הקולפן

1 פלפל אדום, חתוך לרצועות עבות, נקי מגרעינים וללא הליבה הלבנה

  • צורת החיתוך אינה ממש חשובה, הרי הכל גם ככה ייכנס בקרוב לבלנדר (או למג'ימיקס)

1 פלפל ירוק, חתוך לרצועות עבות, נקי מגרעינים וללא הליבה הלבנה

3 מלפפונים חתוכים ל-3 חלקים

4-5 שיני שום מקולפות

  • ישנם מתכונים שמסתפקים ב-2 שיני שום וישנם מנגד מתכונים (כמו של אמי למשל) שמשתמשים ב-7 שיני שום.. אני הלכתי על מינון איפשהו באמצע, בו טעם הפיקנטיות של השום מורגש ונותן את הקיק כמו שצריך אך עדיין אינו משתלט (כמו הגספצ'ו של אמי שלפעמים אפשר להתבלבל ולקרוא לו "מרק שום קר". שלא תבינו לא נכון, אצל משפחתי חולת השום מדובר במחמאה). אם אינכם מחובבי הטעם השומי (או כמו בהרבה מקרים- השום אינו חובב אתכם), תרגישו חופשי לשנות את המינון שלו, אך לא הייתי מסתפקת בפחות מ-3 שיני שום על כמות כזו של ירקות.

בצל אדום קטן, מקולף וחתוך ל-4

כוס וחצי קוביות אבטיח טעים (אם האבטיח דרעק הוא לא ישבח שום דבר, קפיש?)

לחמנייה ללא קראסט, רק הלבן (קלפו אותו) או שתי פרוסות לחם לבן/אחיד ללא הקשה

  • אם אתם רוצים לוותר על הלחם – אפשרי בהחלט, אך אני ממליצה לכם להכניס אפילו מעט. יחסית לכמויות, לא מדובר בהרבה.
  • אמי נוהגת להרטיב את הלחם ולאחר מכן לסחוט אותו, לפני הכנסתו לבלנדר. לטענתה, כך הוא נטחן טוב יותר ואף המרקם הסופי של המרק משתפר בעקבות פעולה זו. אני עשיתי כך וכך ובשתי המקרים יצא מעולה. אך מניסיון – תקשיבו לאמא שלי .

אופציונלי (אך חובה בעיניי, מדובר בעוקצנות קטנה שעושה הרבה): 1/2 פלפל ירוק חריף, נקי מגרעינים וללא הליבה הלבנה

1/3 כוס שמן זית איכותי

1 וחצי כפות חומץ שרי (אפשר גם חומץ יין אדום)

מלח ים אטלנטי

פלפל שחור גרוס טרי

אופציונלי להגשה:

קוביות קטנטנות של מלפפון, פלפלים צבעוניים ובצל אדום

ביצה קשה מגורדת

קרוטונים הום מייד (או לא)

קווץ' של לימון ו/או זילוף של שמן זית

כלים שתזדקקו להם: בלנדר/מעבד מזון, שתי קערות גדולות, מסננת

הוראות הכנה:

בשלב ראשון, בכמה נאגלות, טוחנים את המרכיבים הבאים: עגבניות, מלפפונים, בצל, פלפלים (אדום, ירוק וחריף – אם בחרתם להוסיפו), שום, אבטיח ולחם.

העגבניות

ירקות מוכנים לבלנדר

מכניסים את המרכיבים לבלנדר/מעבד מזון (כמה שנכנס ולא לדחוס עד הסוף בהגזמה) באיזה הרכב שיוצא לכם (בקרוב הכל יתאחד) וטוחנים במשך 3 דקות לפחות.

בלנדר מלא
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
בלנדר מלא2
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

כעת, שופכים את מה שטחנו דרך מסננת לקערה גדולה, כאשר בעזרת כף מערבבים את המרק על המסננת כך שכל הנוזל יעבור לקערה וכל החלקים שאינם נוזליים יישארו במסננת – אותם לבסוף זורקים לפח.

  • אני יודעת – סיבכתי אתכם.
  • אני יודעת – ישנם מתכונים שמוותרים על שלב המסננת. א ב ל הגספצ'ו במתכונים אלה לא יוצא זך, קטיפתי וטהור כמו הגספצ'ו הזה! Trust me.
  • אם ממש לא מתחשק לכם לסנן, אז תטחנו יותר זמן ותתכוננו לגספצ'ו פחות צח, אך עדיין מאד טעים.
  • ולאלו שקשה להם לזרוק (היי אמא!  יש לי פלאשבק לפוסט הזה), עומדות בפניכם שתי אפשרויות: (1) לשמור את אותו רסק שייעדתי לאשפה, להטביע אותו בשמן זית איכותי ומלח ים אטלנטי – והרי לכם אחלה מטבל ללחם טוב לתחילת הארוחה (טייק אוף לפתיח של פוקצ'ה וסלסה הום מייד). (2) לתת לרסקים טחינה נוספת ארוכה, אולי יניבו עוד נוזלים (מהלך שאמי עושה מדי פעם ואני ממש לא..).
סינון המרק
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
סינון המרק
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
סינון המרק2
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

חוזרים על אותן פעולות שוב עם שאר החומרים.

לבסוף, מתקבלת קערה מלאה בנוזל שסונן.

קערה מלאה בנוזל שסונן

את אותו נוזל שופכים שוב לבלנדר/למעבד מזון. שימו לב לא לשפוך יותר מדי שלא יציף לכם את המטבח ברגע שתפעילו את המכשיר – מדברת מניסיון, ולא חד פעמי לצערי. לכן אם יש צורך – תטחנו בנאגלות (אך אל תכפילו את כמויות השמן זית והחומץ אם כן, בסוף הכל יתחבר).

מחזירים לעוד ערבול
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

תוך כדי פעולת הבלנדר/מעבד מזון, מוסיפים בזילוף את שמן הזית, החומץ, המלח והפלפל.

הוספת החומץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

פלפול המרק

נותנים לבלנדר/מעבד מזון לעבוד כמה דקות טובות (לפחות 5).

שופכים לקערה או לכלי קיבול אחר (כמו קנקן זכוכית יפה למשל), מתקנים תיבול, עוטפים ומאפסנים בקירור כמה שעות עד שהמרק מצטנן היטב (חייבים לאכול/לשתות אותו קר קר!)

גספאצו לקערה
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

 

  1. אם אתם רוצים להשקיע, בעת ההגשה, מזגו לקעריות אישיות והגישו לצד צלחת שטוחה עליה חתוכים קטן קטן מלפפונים, פלפלים צבעוניים ובצל סגול. תוספות נוספות אפשריות ומפנקות הן ביצה קשה מגורדת וקרוטונים.
  2. יש האוהבים לתת עוד קווץ' של לימון (או ליים אם יש בנמצא) או זילוף של שמן זית משובח בעת ההגשה.
  3. ישנה גם אפשרות להכניס שתי קוביות קרח לקערות, למזוג עליהן את המרק ומיד לאכול. מרענן!
הגשת המרק1
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
הגשת המרק2
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

אשמח אם תשתפו באיזה הרכב ודרך בחרתם…

בכל מצב, מדובר במתכון fool proof, כך שאני בטוחה שייצא לכם גספצ'ו מעולה!

עד הפעם הבאה,

מיכל

** מעדכנת אתכם שביקרתי פה בתאריך 15/518 ושדרגתי קצת את התמונות 😀

 

 

 

 

 

 

 

 

 

עשוי לעניין אותך גם

עשוי לעניין אותך גם...

אהבתם את המתכון? שתפו עם חברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב whatsapp
6 תגובות
  1. ציבי הגב

    המרק האהוב עלי. כמוך, לא קמה המסעדה שבתפריט שלה היה גספצ'ו ולא הזמנתי…

  2. עדנה הגב

    אז הגספצ׳ו מוכן! נצמדתי למתכון שלך,כולל השום,שתמיד מתקבל כאן באהדה.הרטבתי את הלחם(בכל זאת זו המלצה של בתיושקה אהובתי!).וכן,שמרתי את תוצרי המסננת (נאמנות לעדה )ופעלתי על פי ההוראות..אלה,אגב,לא מספרות שזה נגמר ברגע..! ועכשיו אני צריכה להיות מספיק חזקה והשאיר גם למשה׳לה
    שבת נפלאה!!!

  3. טימור הגב

    היי מיכל, הכנתי ויצא מצוין!
    רק הערה קטנטנה- השתמשתי בבלנדר מוט ולא הייתה שום בעיה 🙂

השארת תגובה

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
Print Friendly, PDF & Email
גלילה לראש העמוד

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

דילוג לתוכן