שבלול פילו במילוי דלורית צלויה, עלי מנגולד וגבינת פטה

רק בחודשים האחרונים גיליתי את בצק הפילו, איתו אני נהנית לאלתר מתכונים שונים, מלוחים ומתוקים. עד אותו גילוי מרעיש, בצק העלים (על בסיס החמאה כמובן) היה ה- go to שלי בתחום הבצקים המוכנים שאפשר להכין מהם מטעמים משובחים בקלות (כמו בצק העלים הממולא בבשר טחון וצנוברים או בפטריות וערמונים, או למשל המאפה המעניין הזה או האינצ'וסה, בין היתר..). והיום, גם בצק הפילו נכנס לקטגוריה נפלאה זו. כפועל יוצא ובלתי נמנע מהגילוי, אני מזהירה אתכם – צפו פגיעה, לבטח כמה מתכוני פילו "ייפלו" עליכם בשבועות הקרובים.

אתחיל עם ה-"בייסיק": שבלול פילו ממולא, שזה מעין בורקס במילים מכובסות. החלטתי ללכת על כיוון מיוחד יותר מהתרד והפטה המתבקש (שהרי כבר יש לנו גרסה דומה ומנצחת שלו במתכון של האינצ'וסה) ובחרתי במילוי נהדר של  קוביות דלורית צלויות (ירק שאני כל כך אוהבת ושעסקתי בו במרק האסייתי המופלא הזה), יחד עם עלי מנגולד קצוצים וגבינת פטה מפוררת כמובן. מעל כל הטוב הזה בחרתי לפזר דווקא זעתר שנותן טוויסט נחמד לחגיגה. מתקבל מאפה כיפי ומיוחד שממש לא מסובך להכינו.

ישנן אסכולות שונות בעולם הרכבת שבלול הפילו: ישנם אלו שמחברים כמה עלי פילו בשורה, כאשר עלה חופף מעל עלה, ובעצם כך יוצרים עלה ארוך אחד אותו הם ממלאים ואז "משבללים".  לחלופין, יש את אלו שמרכיבים את השבלול מעלים בודדים ממולאים ומגולגלים, כך שאין צורך לפנות משטח עבודה גדול במיוחד וכל פעם מבינים בדיוק כמה עלים מגולגלים עוד צריך להכין, בהתאם לתבנית ויתרת המילוי. כפי שהבנתם בטח, אני בחרתי בחלופה השניה, לכו כמובן על החלופה שנוחה יותר עבורכם.

את שבלול הפילו שלי הרכבתי בתוך תבנית פיירקס בקוטר 24 מרופדת בנייר אפייה. הרגישו חופשי להרכיב שבלולים גדולים/קטנים יותר בתבניות שונות, או לחילופין להרכיב אותו ישירות על תבנית תנור מרופדת נייר אפייה.

מומלץ להגיש את שבלול הפילו לצד יוגורט קר, מעט חריף וסלט עלים רענן (כמו זה ,זה או זה למשל).

מצרכים:

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

1 דלורית מקולפת וחתוכה לקוביות בגודל כ-1.5 ס"מ

כ-3 כפות שמן זית + עוד קצת לשימון התבנית

3-4 עלי מנגולד יפים וקצוצים

כ-150 גר' גבינת פטה מפוררת

כ-1/2 חבילת עלי פילו מופשרת (כ-250 גר')

כ-50 גר' חמאה מומסת (אפשר גם חמאה מלוחה)

1 חלמון ביצה

1 כף חלב

1-2 כפות זעתר

הוראות הכנה:

מחממים תנור לחום של 200 מעלות.

מפזרים את קוביות הדלורית על תבנית מרופדת נייר אפייה, מזלפים מעליהן את שלוש כפות שמן הזית, מתבלים במלח ים ופלפל שחור טחון טרי וצולים במשך כ-30 דקות, עד שהן מזהיבות ומעט משחימות בפינות. במהלך האפייה מערבבים את הדלורית פעם אחת. מוציאים ומצננים, אך משאירים את התנור דולק.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מערבבים היטב בקערה את עלי המנגולד הקצוצים, הפטה המפוררת והדלורית הצלויה.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

משמנים תבנית עגולה בקוטר 24 ס"מ בשמן זית (או לחלופין מרכיבים את השבלול ישירות על תבנית תנור מרופדת נייר אפייה).

מערבבים בקערה את החמאה המומסת יחד עם כף החלב.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

על משטח נקי מניחים עלה פילו אחד ומברישים אותו בתערובת החמאה המומסת.

מניחים עלה פילו נוסף על אותו עלה פילו, משטחים עם היד וגם אותו מברישים בתערובת החמאה.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

כעת, על הצד הארוך של עלה הפילו, מניחים שורה של מילוי, כ- 1 ס"מ מהקצה, ומגלגלים את עלה הפילו, כאשר תוך כדי טוחבים עם האצבעות את התערובת, עד שנוצרת מעין נקניקיה.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מניחים את "נקניקיית" הבורקס בחלקה החיצוני של התבנית וכך ממשיכים עם יתר העלים, כך שממלאים את הספירלות עד שמגיעים לאמצע. יצא לי להכין סך הכל שלוש "נקניקיות" פילו שכאלה לצורך הרכבת השבלול שלי.

מוסיפים לתערובת החמאה שנותרה את חלמון הביצה, מערבבים ומברישים את השבלול.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מפזרים מעל את הזעתר.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

אופים למשך כ25-30  עד שהמאפה זהוב ופריך.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מומלץ להגיש לצד יוגורט, חריף וסלט עלים.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

עד הפעם הבאה,

מיכל

עשוי לעניין אותך גם

אהבתם את המתכון? שתפו עם חברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב pinterest
השארת תגובה

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
Print Friendly, PDF & Email
גלילה לראש העמוד

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

דילוג לתוכן