קופי קייק

לקראת נסיעתי האחרונה לניו יורק, אליה נסעתי לבד (!) לבלות זמן איכות עם הוריי היקרים בעיר האהובה עליי ביותר, החלטתי לפנק את אורן, שנשאר לפקד על שלושת המוסקטרים שלנו, באחת העוגות האהובות עליו.

כמובן שבחירת עוגה זו אינה מקרית: אמרת ניו יורק – אמרת קופי קייק (אני כותבת שורות אלו עם חזרתי משבוע גדוש ועמוס בתפוח האדום, הקריספי, הגדול והנפלא הזה, אז מתנצלת מראש על החפירות שעלולות לבוא בפוסטים הבאים.bear with me).

לענייננו, רציתי להפתיע את אורן עם עוגה אהובה ונוסטלגית אותה מזמין קבוע בנסיעות לארצות הברית, בעיקר בסטארבאקס -  קופי קייק שמה.

אל תתנו לשמה של העוגה הממכרת הזו להטעות אתכם – אין גרגר אחד של קפה ברשימת המצרכים שלה. הקשר שלה למשקה הוא היותה הפרטנר המושלם ביותר שלו, מכאן השם המחייב.

אני יודעת שיש לא מעט אנשים שמזלזלים בסטארבאקס, אותה רשת שנמצאת בכל פינה וחצי של כל רחוב ושדרה בניו יורק. אני מסכימה כי הקפה שם שואף לבינוני מינוס, אך עם כמה מהמאפים שלהם יש לי מערכת יחסים ענפה ומופלאה. הקופי קייק הוא אחד מהם.

את עוגה זו ניתן למצוא כמעט בכל מאפיה ודיינר בניו יורק, מקורה בברוקלין לכן בחלק מהמקומות היא נקראת Brooklyn Crumb Cake. לעיתים גם קוראים לה פשוט Crumb Cake (עוגת פירורים), שם די ממצה היות ושכבת הפירורים כאן מהווה כמעט חצי מהעוגה (מסתמן שיש לי "קטע" עם פירורים.. ראו ערך את העוגה המעולה הזו).

אותם פירורים מופלאים נחים על עוגה רכה ולחה של שמנת חמוצה וחמאה – שילוב שמפיץ ריח היסטרי של קינמון, וניל וחמאה בשעת האפייה. באמת שצריך למכור מפיצי ריח כאלה – הצלחה ודאית! (במחשבה שניה בטח יש כאלה והם דוחי

את המתכון הוצאתי מהספר הנפלא Hand Made Baking של Kamrin Siddiqi. אני מזהירה מראש: אל תתנו לעוגה להטעות אתכם, היא אינה תמימה כלל וכלל.. הציצו ברשימת המצרכים ה-לא-קצרה-בעליל ותבינו זאת. עם זאת, אין ממה להיבהל היא קלה להכנה (יחסית) ולגמרי שווה את המיני מאמץ.

שימו מים (או תלחצו על כפתור המים החמים בבר מים שלכותתכוננו לפינוק.

מצרכים:

לשכבת הפירורים:

1 וחצי כוסות קמח

1/2 כוס סוכר חום כהה

1/3 כוס סוכר חום דמררה

1 כף קינמון טחון

1/4 כפית מלח

115 גר' חמאה מומסת

1 וחצי כפות תמצית וניל

לעוגה:

2 כוסות קמח

3/4 כוס סוכר

1/2 כפית מלח

1/2 כפית אבקת אפייה

1/2 כפית סודה לשתייה

115 גר' חמאה בטמפרטורת החדר, חתוכה לקוביות

גביע שמנת חמוצה (אחוז השומן לבחירתכ

1 ביצה + 1 חלמון בטמפרטורת החדר

1 כפית תמצית וניל

אופציונאלי: אבקת סוכר לפיזור מעל שכבת הפירורים.

הוראות הכנה:

מתחילים עם שכבת הפירורים:

מערבבים בקערה את הקמח, שני סוגי סוכר החום, הקינמון והמלח.

מוסיפים לקערה את החמאה המומסת ותמצית הוניל ומערבבים רק עד לקבלת תערובת פירורית גסה. מניחים בצד.

כעת ניגשים להכנת העוגה:

מחממים את התנור ל-165 מעלות.

משמנים בחמאה תבנית ריבועית או שמרפדים אותה בנייר אפייה.

מכניסים למיקסר קמח, סוכר, מלח, אבקת אפייה וסודה לשתייה ומפעילים על מהירות איטית לכ-15 שניות.

בעוד המיקסר פועל, מוסיפים את קוביות החמאה אחת אחת, רק עד שהן מצופות בתערובת הקמח.

מעלים את מהירות המיקסר לבינונית ומוסיפים את השמנת החמוצה, רק עד שנבלעת בתערובת ומכבים.

בעזרת לקקן, מגרדים פנימה את התערובת שנצמדה לדפנות קערת המיקסר, מפעילים את המיקסר שוב על מהירות בינונית ומוסיפים את הביצה, חלמון הביצה ותמצית הוניל. מערבבים רק עד שמתאחדים עם שאר הבלילה.

מעבירים את התערובת לתבנית המשומנת/מרופדת בנייר אפייה ומשטיחם היטב.

מפזרים את תערובת הפירורים מעל בלילת העוגה.

בעדינות "טופחים" את הפירורים לתוך התערובת ומכניסים לתנור החם לכ-60 דקות, עד שהעוגה זהובה-חומה וקיסם שננעץ בה יוצא נקי או עם מעט פירורים.

מצננים עד ההגשה.

צורת ההגשה הקלאסית היא חיתוך העוגה לקוביות (אה –לה- בראוניז) ופיזור אבקת סוכר מעל. אני מעדיפה כאן דווקא את ה Israeli Way -  ובשפתינו, יישור ויישור ויישור עד שפוףףף.. איפה איפה איפה איפה  - איפה העוגה?!

עד הפעם הבאה,

מיכל