על הקניידלך המפורסמים של משפחת לוי שמעתי כבר לפני שנים מחברתי המהממת קרן. לאחר בירור מעמיק יותר, גיליתי שמקור המתכון הוא בכלל מסבתא עיניה ז"ל, אותה גברת צימר מדהימה ואהובה, שסיפרתי לכם עליה במתכון של ריבת התות הנוסטלגית.
לאחר שענת, בתה של עיניה ז"ל, שמעה מקרן, כלתה, שאני מעוניינת במתכון המשפחתי והמיוחד לקניידלך היא לא רק העבירה לי מתכון מסודר (בכתב יד, עם כל הטיפים הקטנים), אלא גם הורידה לי בבית קופסה עם כמה קניידלך שמנמנים ורכים – שאבין מיד ראשונה מול מה אני עומדת ואת גודל השעה.
ממבט ראשון הקניידלך של סבתא עיניה ז"ל הזכירו לי קניידלך שאכלתי במעדניות היהודיות בניו יורק – גדולים, שמנמנים ורכים כענן. מאלו שכל מה שצריך זה מרק צח וקניידל אחד גדול ויפה (למרות שלגמרי תרצו לעשות כאן refill לקניידל נוסף).
אך הקניידלך של עיניה לא מיוחדים רק בגלל גודלם, אלא גם בגלל מרכיביהם: תמצאו כאן גם קמח מצה וגם מצות מפוררות – שזה בפני עצמו מיוחד ביותר. מבחינת התבלינים, בנוסף למלח המובן מאליו, נוסיף לתערובת שלנו גם מעט זנגביל יבש (כן, כן) ופלפל לבן.
אספר לכם שגם עדי, גיסתה של קרן ובתה של ענת (עוקבים אחריי, כן? ), הוסיפה מהטיפים שלה למתכון שעובר במשפחה, כך ששילבתי אותם במתכון, כמו לתת לעיסת הקניידלך קצת זמן איכות במקרר לפני שמכדררים אותה. ככלל, גם לפי אמה ענת, כדאי ואף מומלץ להכין את תערובת הקניידלך מראש ולבשל אותם סמוך להגשה.
בנוסף, אשתף אתכם כי המתכון המשפחתי המקורי הוא לפי מספר ביצים, כך שביצה אחת היא עבור סועד אחד. אני הכנתי מ-4 ביצים והתקבלו 7 קניידלך גדולים. מומלץ להכפיל או לשלש כמויות מראש. כמו כן, במתכון המקורי מבשלים את הקניידלך בסיר עם מים רותחים ואבקת מרק עוף. אני המרתי את אבקת המרק בשקית ציר עוף האהוב עליי (של אינה פארמאן, שכבר סיפרתי לכם עליו בעבר בכמה הזדמנויות).
מתקבלים קניידלך ממש טעימים ומוצלחים, שגם ילדיי אישרו כי ישמחו לאכול שוב בהקדם. אז גם אם אתם קוראים פוסט זה וליל הסדר לא מעבר לפינה, אני ממליצה בחום להעמיד סיר מרק עוף ולידו סיר נוסף לבישול הקניידלך המעולים של עיניה ז"ל.
מצרכים:
4 ביצים גדולות
2 מצות
5 כפות גדושות קמח מצה
8 כפות שמן חמניות
1 כפית גדושה מאד מלח
1/4 כפית זנגביל יבש
1/3 כפית פלפל לבן טחון
לבישול הקניידלך:
סיר עם מים רותחים ושקית ציר עוף/כף אבקת מרק עוף
הוראות הכנה:
מכניסים את המצות לכלי ומספיגים היטב במים. מניחים בצד.
מכניסים לקערה את הביצים והשמן וטורפים היטב.
סוחטים את המצות ומפוררים אותן לקערה.
מוסיפים את קמח המצות והתבלינים ומערבבים היטב את הבלילה. עוטפים בניילון ומכניסים למקרר עד לבישול.
מרתיחים סיר עם מים וכף אבקת מרק עוף או ציר עוף.
בידיים רטובות, מוציאים מתערובת הקניידלך, מכדררים כדורים גדולים ומכניסים בזהירות לסיר המבעבע קלות. ממשיכים כך עד סיום התערובת.
- אם במקרה כדורי הקניידלך מתפוררים עם כניסתם לסיר המים, הוסיפו עוד מעט קמח מצה לתערובת.
מכסים את הסיר ומבשלים על להבה קטנה במשך כחצי שעה. מכבים את האש ומשאירים את המכסה סגור עוד כמה דקות.
מגישים מיד במרק או שמוציאים עם כף מחוררת לכלי עד להגשה.
עד הפעם הבאה,
מיכל
4 תגובות
את הקניידלך המוכנים להשאיר בנוזל הבישול עד ההגשה או שעדיף לסנן?
היי מיכל, אם ההגשה סמוכה אפשר להשאיר בנוזל הבישול, אם לא אז לסנן ולשמור בכלי נפרד.
אפשר גם לבשל מכמות זו כמות כפולה של קניידלך קטנים יותר. האם זה פוגע לדעתך במרקם?
לא ניסיתי – אחד המאפיינים של הקניידלך האלה זה הגודל שלהם, אבל הם בוח יהיו טעימים גם קטנים יותר