פלושקי (או פלושקי מסקובסקי) הוא שמו של מאפה השמרים האוקראיני/רוסי הזה, שמבוסס על בצק שמרים עם חלב חמים ומתקתק. היום אציג בפניכם שני קצוות של פלושקי: מחד יהיה פה הפלושקי הקלאסי, אותו הכירה לי אולגה המקסימה. מאפה בצורת לב שובה לב עם בצק רך ונפלא בתוספת של חמאה מומסת וסוכר. בנוסף אליו צילמתי גם גרסה "ים תיכונית" של פלושקי, אותה ילדיי אוהבים במיוחד – עם שמן זית וזעתר, במקום החמאה המומסת והסוכר (ההיפך מקלאסיקה רוסית ).
האמת היא שהשמיים הם הגבול מבחינת המילוי שניתן לפזר על עיגולי הבצק לפני גלגולם והפיכתם ללב – כבר ניסיתי שילוב של חמאה מומסת, סוכר חום, קינמון ופקאנים קצוצים, שגם היה נפלא. לא ניסיתי, אבל אני בטוחה שגם פשוט שכבה של ריבה טובה תתאים כאן.
הייתי נאמנה לדרך עבודתה של אולגה עם צילומי המתכון, מה שאומר שבמקום להשתמש במיקסר עבור עבודת הערבול הקשה, השקעתי פה עבודת ידיים רצינית – רומנטי, אבל ממש מיותר בעיניי. אלא אם אין לכם מיקסר או שאתם ממש אוהבים ללוש וללוש בצק, פשוט דלגו על שלבים אלו ותנו למיקסר לעשות את העבודה בשבילכם.
שימו לב שיש כאן שתי התפחות, שאי אפשר באמת למדוד על השעון. בעיקרון, כל התפחה תארוך כחצי שעה, אבל ההתפחה השניה יכולה להיארך אפילו חצי שעה נוספת, הכל תלוי כמה חמימה הסביבה של הבצק.
מצרכים:
1 ו-1/3 כוסות חלב חמים
2 כפות סוכר
1 ורבע כפיות שמרים יבשים
2 ביצים גדולות
30 גר' חמאה מומסת
1/2 כפית מלח
1/3 כוס שמן חמניות
כ-550 גר' קמח (כ-4 כוסות קמח)
למילוי (רשימת אופציות פתוחה):
חמאה מומסת וסוכר לבן
או
שמן זית וזעתר
הוראות הכנה:
מכניסים לקערה גדולה את הכוס ושליש של החלב החמים, 2 כפות הסוכר וכפית ורבע שמרים ומערבבים קצת עם מטרפה.
מוסיפים את שתי הביצים הטרופות וטורפים עם מטרפה, עד שנטמעות בתערובת.
מוסיפים את החמאה המומסת ו-1/2 מלח כפית המלח וטורפים עד שגם נטמעים.
מוסיפים את 1/3 כוס שמן החמניות וטורפים.
כעת, מוסיפים מחצית מכמות הקמח ובעזרת כף מטמיעים את הקמח בתערובת. בעזרת ידיים נקיות, לשים בצורת מגרפה, כך שמתקבל בצק דליל שמעט נוזל מהידיים. לחילופין, אפשר לערבב במשך כמה דקות במיקסר עם וו הגיטרה.
מכסים בניילון נצמד ובמגבת מעל ומניחים במקום חמים למשך כ-30-40 דקות, עד שהבצק תופח מעט ונוצרות בו בועות.
בודקים את הבצק – מרימים עם כפית חלק מהבצק כדי לוודא שיש בועות גם מבפנים. אם לא, מכסים ומחכים עוד כ-10 דקות.
מוסיפים את יתרת הקמח ב-3 פעימות, מערבבים עם הידיים, לשים ומועכים בתנועות מגרפה. לחילופין, לשים בעזרת וו הגיטרה במיקסר.
לאחר שמוסיפים את כל הקמח, ממשיכים ללוש את הבצק במהירות בתנועות של אגרוף, מגרפה וחפירה כ-5 דקות נוספות. לחילופין, ממשיכים ללוש עוד כ-5 דקות על מהירות בינונית במיקסר. אם הבצק דביק, ניתן להוסיף עוד מעט קמח (לא יותר מכף).
מכסים שוב בניילון נצמד ובמגבת מעל ומניחים בצד במקום חמים (אפשר בחוץ אם חם) למשך כ-30 דקות נוספות.
מחממים את התנור לחום של 200 מעלות ומרפדים תבנית תנור גדולה בנייר אפייה.
מקמחים בנדיבות את משטח העבודה ומעבירים אליו את כל הבצק.
קורצים חתיכות מהבצק ויוצרים כדורים בגודל כדור פינג פונג.
משאירים על משטח העבודה ומכסים בניילון נצמד ל-5 דקות.
כעת, על המשטח המקומח, משטחים כל כדור עם הידיים, מברישים בנדיבות בחמאה מומסת ומפזרים ככפית סוכר.
מי שמעוניין מוזמן להבריש בשמן זית ולפזר זעתר בנדיבות במקום (או אלטרנטיבה אחרת, כפי שמפורט בהקדמה).
מגלגלים את הבצק לאורכו ומקפלים לחצי.
מניחים על המשטח כפי שמצולם. מחזיקים את הקצה עם האצבע וחותכים ממנו עד הקצה השני, כך ש-3/4 מהבצק חתוך.
פותחים בעדינות מהחתך כלפי חוץ, כך שנחשף החלק הפנימי ונוצרת צורה של מעין לב.
מכניסים לתנור ואופים למשך כ-15-20 דקות, עד שהמאפים מזהיבים. זמני האפייה ישתנו מתנור לתנור, כך שכדאי להציץ בתנור כבר כעבור כ-13 דקות.
עד הפעם הבאה,
מיכל
2 תגובות
היי
לא הבנתי את הקיפולים… האם אםשר פשוט לגלגל לגליל ואז לחתוך לרוחב לטבעות ?
תודה
היי רוני בעיקרון כן – זה גם יעבוד כי הבצק עצמו מושלם. אבל הקיפולים ממש קלים! משטחים את כדורי הפינג פונג, מורחים חמאה וסוכר/שמן זית וזעתר/מה שרוצים, מגלגלים ואז חותכים לאורך במרכז אבל לא עד הסוף.. ופשוט פותחים לכד מניפה עד שמתקבלת צורה של לב. אם תסתכלי בתמונות אולי זה יהיה ברור יותר?