מג'דרה של סבתא של רוני

את העובדה שרוני שלנו, בין יתר מעלותיה הרבים (שדה בשוק ההון למשל..), היא בשלנית בחסד כבר יצא לכם להבין בפוסטים של הצ'ילי קון קארנה ועוגת השוקולד החלומית שלה (האמת ששניהם של אמא שלה במקור, אבל תאמינו לי מדובר בעניין לגמרי תורשת

יש עוד שלל סירים קבועים שמתבשלים במטבחה של רוני שאני מתכננת לחלוק אתכם בתקופה הקרובה, כמו סיר הקציצות המתובל שלה, ממנו נשנשתי איזה 4 קציצות על בטן מלאה פעם אחרונה שקפצתי לאסוף את אלולו מיהלי (ויצאתי עם לחמניה ממולאת קציצות לאורן כמובן) או הסופריטו המצרי הידוע. אך, היום חבריי נלך דווקא על בייסיק של המטבח הים תיכוני, אותו רוני מרבה להכין, הלוא הוא מג'דרה – אורז עם עדשים ובצל מטוגן, על פי המתכון של סבתה (אותו לבטח ירשה מסבתה שלה..).

נכון, היום מאד טרנדי להכין מג'דרה על בסיס בורגול או אורז מלא וכדומה, אבל לא – אנחנו הולכים על האוריגינל. מכאן שגם לא תמצאו במתכון זה אורז בסמטי וסוגיו, רק אורז פרסי אסלי ומעט תיבול מדויק.

בארוחה המשותפת האחרונה שערכנו אצלנו בבית, רוני הגיעה עם סיר מג'דרה. הופתעתי לגלות כמה ביצים קשות מתחבאות באורז המשובץ בעדשים. היא סיפרה לי שנוהגת לצרף ביצים קשות בתוך בישול המג'דרה וכך ארוחת המג'דרה המשפחתית (והצמחונית) שלהם מורכבת מערימת מג'דרה, ביצה קשה חתוכה, סלט קצוץ ושליכטה של יוגורט מלפפונים מתובל (שאת המתכון שלו תמצאו בתחתית הפוסט). תודו שנשמע טעים במיוחד! ובריא! ובעיקר – אחלה ארוחת ערב לכל המשפחה. אם כן, מג'דרה ממש לא חייבת להיות התוספת הקבועה לצד מנת הבשר/השניצל (למרות שגם שם היא עושה אחלה עבודה), אלא יכולה לתפוס תפקיד ראשי ומכובד בארוחת ערב או צהרים צמחונית ומזינה עד מאד.

כמובן שעניין הוספת הביצים הוא בהחלט אופציונאלי, אך לאחר ניסיון אחד של העניין, אני מצטרפת להמלצתה של רוני – מתקבלות ביצים שחומות וטעימות (שמזכירות את הביצים של הטשולנט למשל) שמאד מוסיפות.

מצרכים:

(לכ-8 מנות)

2 כוסות עדשים ירוקות או שחורות שטופות

1.5 כוסות אורז לבן

2-3 בצלים לבנים קצוצים

1 כף שטוחה מלח

1 כפית שטוחה פלפל שחור טחון

1 כפית כמון

שמן צמחי לטיגון (כ-1/2 כוס)

מים לבישול

אופציונאלי: 4-6 ביצים

הוראות הכנה:

בסיר בינוני על להבה בינונית מחממים את השמן ומטגנים את הבצל, תוך ערבוב מדי פעם, עד שמזהיב ומשחים.

מוסיפים את העדשים לבצל ומכסים במים.

למעוניינים: מוסיפים בשלב זה את הביצים ודואגים לכך שהמים יכסו את גם את הביצים.

מבשלים על להבה נמוכה למשך כשעה או עד שהעדשים מתרככות.

מקפידים כל 15 דקות בערך לבדוק את מפלס המים בסיר – על המים לכל אורך הבישול לכסות את העדשים (אך לא מעבר לכך). אם מבחינים כי אין מספיק מים – מוסיפים.

כאשר העדשים מוכנות, מוסיפים 1.5-2 כוסות מים ומחכים לרתיחה.

מוסיפים את האורז והתבלינים, מערבבים בעדינות (להיזהר על הביצים..) וממשיכים לבשל על להבה נמוכה, בסיר מכוסה,  עוד כ- 30-40 דקות.

  1. טיפ שעובר מדור לדור במשפחתה של רוני: כאשר האורז מוכן והסיר עוד סגור – מניחים על השיש סמרטוט רטוב ועליו מניחים את הסיר לכמה דקות. לטענתם, זהו שלב הבישול הסופי של המג'דרה (האדים בפנים עושים את העבודה). קחו עצה ממני - אל תתווכחו ופשוט תעשו, מה יש לנו להפסיד?
  2. מומלץ להגיש את המג'דרה יחד עם רוטב יוגורט מלפפונים (מעין ציזיקי מצרי אם תרצ מערבבים בקערה 2 גביעי יוגורט, 2 מלפפונים קצוצים, שן שום כתושה, 1 כפית כמון, מעט נענע יבשה (לא היה לי אז לא הוספתי) ומלח ופלפל. מרענן ומוסיף מאד.
  3. כמובן שאפשר ללכת על אולד סקול ולהגיש עם טחינה הום מייד (כמו זו בתחתית הפוסט הזה של הלחמניות ממולאות בשר).

עד הפעם הבאה,

מיכל