ורניקס של סבתא

הדפס מתכון הדפס מתכון
Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

אני לא מאמינה שאני כותבת פוסט על ורניקס! (נשמע כך – VA RE NI KES)

מכירים את המשחק “מזכיר לי”? מדובר באחד ממשחקי המכונית האהובים על הבנות שלי – אומרים מילה והבא בתור חייב מיד, מבלי לחשוב יותר מדי, להגיד את המילה הראשונה שעולה בראשו.. וככה המשחק נמשך עד שנמאס (או עד שמגיעים ליעד ). אין ספק שבשבילי המילה “סבתא” מזכירה מיד “ורניקס” (יכולתי גם להגיד חום, חיבוק, שיינדלע, “סו מאעזיין דה פיר”.. אבל אנחנו מתמקדים כאן באוכל, נכון?).

מאז שאני זוכרת את עצמי, שתי סבתותיי המופלאות, גם סבתא ריקה ז”ל וגם סבתא מרים (שתבדה לחיים ארוכים אמן), מזוהות עבורי עם הכיסונים המושלמים האלו. בילדותי, לא היה ביקור אצל שתיהן (שגרו באותה שכונה במרחק של רחוב וחצי), שלא כלל קערה מלאה בורניקס האהובים עליי ועל אחיי.

שתיהן קראו להן ורניקס, למרות שלא ממש באו מאותו הכפר.. סבתא מרים מוצאה בחוטין שבאוקראינה וסבתא ריקה מצ’רנוביץ’-בוקבינה, אוסטרו-הונגריה (= סוג של רומניה ). רבים מכירים את הורניקס כ-“קרעפלך” הפולנים, אך אצלנו במשפחה הקרעפלך הם דווקא הכיסונים הקטנטנים הממולאים בשר וכבד שאוכלים בתוך מרק העוף (ועליהם נתענג ממש בקרוב בארוחת ראש השנה הקרבה ובאה).

את הורניקס הכי כיף לאכול חמים חמים עם הידיים לפני שהקערה מוגשת לשולחן. גם כיום, כאשר סבתא שלי מפנקת בקערת ורניקס בארוחות משפחתיות (מנהג שהולך ופוחת לצערי) – יותר מחצי מתחסלים עוד לפני שמתיישבים.

האהבה לורניקס עברה גם לדור הבא, כך שגם ילדיי צוהלים ושמחים כאשר סבתא מרים שלי מבשרת אודות ההפתעה שהכינה להם (רק שלהם מורידה את הבצל המטוגן מלמעלה, או כמו שאלי מכנה אותו “לכלוכים”).

אמי כבר הבינה לפני כמה שנים שעם סבתא מרים, חמותה, היא לא תחזור על אותה טעות שעשתה עם אמה אהובתה – סבתא ריקוש. אפשר לומר שאמי הייתה בהכחשה כי הסוף מתקרב, או במקרה שלה- כי הצלילות נעלמת, לכן לא עלה בדעתה להושיב אותה (או יותר נכון להעמיד אותה במטבח) ולהוציא ממנה את כל המתכונים השווים ביותר שלה (סבתא ריקה ז”ל, בין היתר, הייתה האופה מספר אחת! בדוק!).

כאמור, מסבתא מרים, היא כבר הוציאה לא מעט מתכונים (למרות שיש כאלה, כמו שטרודל התפוחים המפורסם שלה, שאף אדם ששפיותו יקרה לו, לא יכין בעצמו מפאת זיליון שעות העבודה ואינספור שלביו) ועכשיו תורי – כולל תמונות שלב אחר שלב. אם כבר אז כבר.

אם כן, קבעתי עם סבתא שלי בוקר בישול משותף וניגשנו לעבודה. לפני כל מתכון אחר, ביקשתי להכין יחד את הורניקס המפורסמים. בכל זאת, יש דרג ויש זרג.

כמו לרוב הסבתות, גם לסבתא מרים אין מידות מדויקות, כך שהיא מכניסה “מעט” מלח ו “חופן” קמח.. תחילה היה מאתגר לעקוב אחריה ולעצור אותה לפני הוספת כל מצרך חדש.. אך לאט לאט הבינה שאני קרצייה אמיתית ולמעני הסכימה להיכנע לכף וכוס המדידה. זאת אהבה .

כמובן שמיותר לומר כי מדובר באחד המתכונים היותר מורכבים שהעליתי בבלוג, אך תתפלאו כמוני לגלות שלא מדובר בתורה כה גדולה ומסובכת. ברגע שקולטים את התנועות והקיפולים (וזה קורה די מהר..) הכנת הכיסונים ממש אפשרית, והתוצאה – סיפוק אדיר!

מצרכים:

מצרכים לורניקס

למלית ולבצל המטוגן:

2-3 בצלים לבנים חתוכים לקוביות

5-6 כפות שמן קנולה לטיגון הבצלים

  • סבתא שלי נאמנה לשמן קנולה, ואני נאמנה לסבתא שלי

4-5 תפוחי אדמה מזן דזירה (עם הקליפה האדומה) מקולפים וחתוכים לקוביות גדולות

כפית שטוחה מלח למי בישול

פלפל שחור, מלח

לבצק:

1 ביצה

2 כוסות קמח

כ-1/2 כפית מלח

1 כף שמן קנולה

כ-1/2 כוס מים חמימים

הוראות הכנה:

ראשית מבשלים את תפוחי האדמה עבור המלית:

מכניסים את קוביות תפוחי האדמה לסיר וממלאים מים עד כיסוי. מוסיפים כפית מלח שטוחה ומבשלים עם מכסה על אש בינונית. כאשר המים רותחים, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל עד להתרככות תפוחי האדמה (לקח לנו כ-25 דקות).

תפוחי אדמה לפני מים

תפוחי האדמה מתבשלים

בזמן שתפוחי האדמה מתבשלים, מטגנים במחבת נפרדת את הבצל יחד עם שמן הקנולה, עד שצבעו חום-זהוב.

בצלים לפני הזהבה

בצלים אחרי הזהבה

  • אנחנו טיגנו רק שני בצלים היות וכאמור, ילדיי אינם חסידים של הבצל המטוגן מעל הורניקס (מה הם מבינים?!), כך שאת רובו הכנסנו למלית.
  • אם אתם מטגנים 3 בצלים, הוסיפו עוד שמן.
  • על הבצלים להיות עטופים בשמן – כאן לא המקום לחסוך בקלוריות. תעשו מה שסבתא מרים אומרת!

כאשר תפוחי האדמה מבושלים, מסננים היטב את המים ומחזירים אותם לסיר לייבוש מוחלט על אש נמוכה – כך מאדים את שארית הנוזלים.

טיגון תפוחי האדמה המבושלים

מכבים את האש ומוסיפים חצי מכמות הבצל המטוגן (או יותר, לפי שיקול דעתכם) לתפוחי האדמה, כרבע כפית פלפל שחור ומועכים ב”מועך תפו”א” (שאין לי מושג מהו שמו המקצועי..). טועמים ומוסיפים מלח לפי הטעם.

  • אם אין ברשותכם “מועך תפו”א”, גם מזלג יעשה את העבודה.
  • אם אתם מכינים את המנה עבור ילדים, הורידו במעט מכמות הפלפל השחור.

הוספת הבצל לתפוחי האדמה

 

מעיכת תפוחי האדמה והבצל

כעת, מכינים את הבצק:

טורפים היטב את הביצה, המלח והשמן בקערה.

הוספת השמן לביצה

מוסיפים את כוסות הקמח ומוסיפים בהדרגה, תוך כדי לישה עם ידיים (נקיות, כמובן ), את המים החמימים.

הוספת עוד קצת קמח

אם מרגישים כי הבצק דביק מדי – מוסיפים מעט קמח, אם מרגישים שהבצק יבש מדי – מוסיפים מעט מים (אנחנו הוספנו מעט קמח). ממשיכים ללוש עד שהבצק מתאחד.

  • חשוב שהבצק יהיה נעים למגע ולא קשה מדי.

הבצק מוכן

מעבירים את הבצק למשטח מקומח היטב ומשטחים אותו מעט עם הידיים (בכדי להוציא ממנו את האוויר, לפי סבתי).

דפיקת הבצק

מרדדים את הבצק עם מערוך עד שנהיה דף בצק גדול אך לא דק מדי.

  • תוך כדי הרידוד סבתי גם הפכה מדי פעם את דף הבצק, אך לטענתה זהו לא שלב הכרחי, אלא רק מכוח ההרגל. אני אומרת – הפכו. לכו על בטוח ותעשו אחד לאחד.
  • חשוב מאד להקפיד על קימוח המשטח על מנת שלא יהיו קשיים בהרמת עיגולי הבצק בהמשך.

רידוד הבצק

דף הבצק מרודד

בעזרת כוס זכוכית קטנה (אולד סקול או לא?! ) קורצים עיגולים צפופים על הבצק, מתחילים מהמעגל החיצוני של הבצק ועד האמצע.

כוס זכוכית1

קורצים עיגולים1

הבצק עם כל העיגולים

מוציאים את הבצק שנותר סביב העיגולים ושומרים אותו בגוש בצד לנאגלה הבאה.

הוצאת הבצק מסביב

עיגולי הבצק

כעת, ממלאים את הבצק במחית תפוחי האדמה שלנו.

טועמים את תפוחי האדמה ומתבלים שוב במלח ו/או פלפל לפי הטעם.

  • סבתא שלי הוסיפה עוד מלח למרות שלטעמי היה כבר מלוח מספיק ובדיעבד הורניקס לא היו מלוחים מדי – אז לכו לכיוון המלוח.

לוקחים גוש מתערובת תפוחי האדמה ויוצרים ממנו מעין “קובבה” גדולה ממנה קורצים כל פעם חתיכה ומניחים במרכז עיגול של בצק.

קובבת המילוי

הוספת המילוי2

עכשיו ניגשים למלאכת קיפול הכיסונים:

מקפלים את עיגול הבצק ודוחפים בעזרת האצבע את המלית.

קיפול הבצק

מהדקים פעמיים את השוליים (שלא ייפתח תוך כדי הבישול) – זהו לא המקום להיות עדינים!

מהדקים את השוליים1

 

ורניקס מקופל

ולבסוף מחברים את שתי הקצוות (לא חובה).

ורניקס סגור

חוזרים על אותם שלבים עם שארית הבצק ושארית המלית עד שמסיימים את הבצק.

  • נשארה לנו עוד מלית יתומה ללא בצק שיעטוף אותה בסוף. אל דאגה היא נאכלה בתאווה (הרי מדובר בפירה עם בצל מטוגן – רע זה ממש לא ).

 

מחממים סיר מלא במים עם מעט מלח ומעט שמן.

  • לפי סבתי, חשוב להקפיד על כמות קטנה במיוחד של מלח, אחרת הבצק עלול להיקרע.

כאשר המים רותחים וגועשים (ולא רגע לפני, שלב הבעבוע ממש לא מספיק פה) מכניסים בבת אחת את כל הורניקס לסיר.

כעבור כמה דקות (לקח לנו כ-5 דקות), כאשר כל הכיסונים צפים על פני המים, (שימו לב, שלב מפתיע לפניכם..) שופכים כוס מים קרים פנימה, מערבבים ורק לאחר מכן מוציאים אותם בזהירות לכלי הגשה בעזרת תרבד מחורר.

  • הוספת המים הקרים הפתיעה גם אתכם? לפי סבתי שלב זה חשוב על מנת שהוריקס לא יידבקו אחד לשני. נזרום.

ורניקס צפים במים

ורניקס על תרבד

צלחת ורניקס

מפזרים את יתרת הבצל המטוגן מעל הורניקס ומגישים (אם הערימה לא חוסלה בדרכה לשולחן..).

ורניקס עם בצל מטוגן

כמה שזה טעים!

טעם של פעם 

צלחת ורניקס

עד הפעם הבאה,

מיכל

 

עשוי לעניין אותך גם

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Published by

10 תגובות על “ורניקס של סבתא

  1. נהדר. שנה טובה לך וגם למציה ועוד הרבה מתכונים טעימים.

    אגב, בגרסה של אמי יש תפוח אדמה מבושל גם בבצק, מה שהופך אותו לנימוח במיוחד. מתכון מצוין לגרסה הזו יש לשמיל הולנד בספרו “שמאלץ”.

    1. שנה טובה ציבי!
      נשמע מעניין עניין תפוחי האדמה בבצק – ייבדק בהקדם, כך גם הספר – יש לי חולשה לספרי בישול(:

  2. הי, אשמח לעצתך, הכנתי קרעפלך, בצק נפלא, יש מצב שרידדתי דק מדי, אם אני רוצה להכין יום מראש ולבשל למחרת, איך לשמור את הקרעפלך הלא מבושלים? בנוסף, אחרי שכבר בישלתי, הם נדבקו זה לזה ולבסוף יצא לי גוש(אמנם טעים, אבל גוש) של קרעפלך מפוררים מה דעתך?

    1. הי איילה,
      הפתרון בהכנה מראש הוא אך ורק הקפאה.
      סבתא שלי הכינה 500 קרעפלך לראש השנה מראש והקפיאה אותם עד לערב חג..:)
      כשהמים ירתחו, עם מעט שמן ומלח, רק אז להוציא מהמקפיא ובעדינות להכניס למים הרותחים.
      רידוד דק מדי הוא בעייתי היות ומעלה את הסיכוי שיתחוררו במהלך הבישול ואז המילוי יברח החוצה. להבא, אם נראה לך שהעיגולים דקים מדי (לפני המילוי), עדיף לאסוף אותם ולרדד שוב לעובי הרצוי..
      מקווה שעזרתי..

  3. מזכיר ילדות נשכחת :). אגב מצחיק גם הסבתות שלי אחת מצ’רנוביץ ואחת מחוטין.
    אני מחפשת מתכון ללייקח של סבתא. לצערי לא הכרתי אותה. יש סיכוי שיש לך? רוצה להפתיע את אמא 🙂

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *