התלהבות אוחזת בי עם כתיבת המתכון הבא שהצליח להפתיע אותי במידת ההצלחה שגרף בקרב טועמיו. מדובר בקציצות חצילים אפויות וכל כך טעימות, שזיכו אותי בכמה טפיחות הגונות על השכם.
אם אתם צמחוניים, מפחיתים בכמויות בשר או פשוט נהנים מאוכל משובח – תייגו ושמרו את המתכון הבא. לא פעם שומעים אנשים האומרים כי חצילים הם "הבשר של הטבע", המתכון הזה הוא מעין הוכחה לאמירה זו. קוביות החצילים (אותן אנחנו אופים עוד לפני שילובן בתערובת הקציצות שנאפית שוב בהמשך) ממש מחליפות בשר בקציצות הצמחוניות המעולות האלה. שימו לב כי ניתן בקלות להפוך את הקציצות לטבעוניות עם המרת הפרמזן בתחליף טבעוני (שלהבנתי יש כזה לא רע בכלל).
את הקציצות האפויות והמלאות בטעם (גם בזכות מעט עגבניות מיובשות קצוצות שבתוכן), ניתן להגיש באופנים שונים, כמו למשל לתת להן עוד בישול קצר ברוטב עגבניות ולהגישן על פסטה/אורז/קוסקוס על משקל של קציצות ברוטב עגבניות, רק מחצילים במקום בשר. חלופה אחרת היא להגישן לצד טחינה, יוגורט או צזיקי (כמו במנה המצולמת).. והאמת שהן גם פשוט טעימות כמו שהן, ללא שום תוספת. אספר לכם כי בפעם הראשונה שהכנתי את הקציצות האלה, לא הגעתי בכלל לנסות את שלל הווריאציות, כי פשוט נשנשנו ונשנשנו אותן עד שנגמרו.
כמה ניואנסים לפני שנתחיל: אני מבקשת מכם להקפיד על שימוש בפנקו ולא בפירורי לחם במתכון הזה (אותו פנקו שכבר שילבנו בטרטר סלמון, בגראטן זוקיני וכרישה, בפשטידת לברק ועוד), שהרבה יותר כיפי ופריך. דרך אגב, יש גם פנקו ללא גלוטן לנמנעים או לרגישים. בנוסף, לעניין הפרמזן – זהו אחד המקרים הבודדים בו אני מבקשת מכם להשתמש בפרמזן מגורר דק דק, פירורי פרמזן ולא שבבי פרמזן (יש גם לקנות בשקיות באגף הגבינות בסופר), וזאת משום שאנחנו רוצים שהפרמזן יתרום לא רק לטעם הקציצה אלא גם לטקסטורה שלה.
מי שמעוניין בטיפים אודות בחירה מוצלחת של חצילים, מוזמן להציץ במתכון של סלט החצילים הרומני.
קציצות החצילים נשמרות כמה ימים בכלי סגור במקרר, ניתן גם להקפיא.
מצרכים:
2 חצילים גדולים או 3 קטנים חתוכים לקוביות בגודל של 1 ס"מ (כולל הקליפה)
2 שיני שום כתושות
1 כף עגבניות מיובשות בשמן, קצוצות דק (אפשר גם עיטורי עגבניות קצוצות דק במקום, כפי שהשתמשנו במתכון של הפרגיות האלה וסלט הפסטה הזה למשל)
1 ורבע כוסות פירורי פנקו (אפשר גם מתובלים – בטעם שום, עשבי תיבול)
1/2 כוס פרמזן מגורד דק-דק (פירורי פרמזן ולא שבבים)
1/4 כוס שמן זית
1 כפית מלח, מחולקת לשניים
1/2 כפית אורגנו יבש
1/2 כפית טימין יבש
פלפל שחור טחון טרי
הוראות הכנה:
מחממים את התנור לחום של 220 מעלות.
מכניסים את קוביות החצילים לקערה גדולה, מוסיפים את שמן הזית וחצי כפית מלח ומערבבים מיד (החצילים מיד סופחים את המלח, אז תהיו זריזים).
מפזרים בשכבה אחידה על תבנית תנור מרופדת נייר אפייה ואופים למשך 25 דקות, מערבבים ואופים 10 דקות נוספות, עד שהחצילים משחימים ורכים.
מוציאים ומנמיכים את חום התנור ל-200 מעלות.
מעבירים את קוביות החצילים האפויות לקערה גדולה ומועכים אותן מעט עם ממחה פירה, עדיין תהיה תערובת גושית בעיקרה.
מוסיפים לקערה את השום הכתוש, העגבניות המיובשות הקצוצות, הפנקו, הפרמזן, האורגנו היבש, הטימין היבש, חצי כפית המלח הנותרת ופלפל שחור טחון טרי ומערבבים היטב.
יוצרים מהתערובת כ-20-25 כדורים, אותם מניחים על תבנית תנור מרופדת נייר אפייה ואופים למשך כ-18-20 דקות עד שמשחימים.
מצננים כמה דקות (הקציצות מעט מתקשות בינתיים) ומגישים. אפשר עם טחינה/יוגורט/צזיקי ו/או עם אורז/קינואה. מי שרוצה יכול להוסיף את הקציצות לרוטב עגבניות פשוט ולהגיש על ספגטי או אורז, על משקל של קציצות ברוטב עגבניות.
עד הפעם הבאה,
מיכל
14 תגובות
איך אפשר לטבען את המתכון?לא אוכלת גבינות וגלוטן…
הי נועה, את הפרמזן אפשר להמיר בתחליף טבעוני וגם פנקו ניתן למצוא ללא גלוטן
החלפתי את הלחם בכוסמת שהשרתי כמה שעות וטחנתי לעיסה. יצא מעולה!
נשמע פצצה! תודה על השיתוף יובל
עסיסיות, חטיפות, ומקוריות! תוספת נפלאה לארוחת שישי מגוונת, הכנו חצי כמות לפי המתכון הרגיל, וחצי בגרסא מטובענת (תחליף גבנ״צ) – ולא נשארה קציצה אחת על השולחן. תודה, מיכל יקרה.
היי סמדר, איך אני שמחה שגם אתם אהבתם! ושגם הגרסה הטבעונית יצאה מוצלחת! תודה על התגובה
הכנתי עם שינוי:במקום קוביות חציל הכנתי מחציל קלוי על האש,הגשתי על אורז לבן. יצא מעולה!!
וואו נשמע מעניין! תודה על השיתוף
ממש ממש טעים וממכר.
היו לי חצילים, לא רציתי להכין משהו עם יותר מידי התעסקות וזה יצא מעולה!!
תודה רבה
עשית חשק! גם אני חושבת שקציצות החצילים האלו מעולות במיוחד
הכנתי גרסה טבעונית עם שמרי בירה, ולא נעים לי לומר, אבל נראה לי שיצא יותר טעים מהחלבי
די שרון מה את אומרת? מעניין ממש! ספרי לנו מה עשית?
בסך הכל החלפתי את הפרמזן בשמרי בירה, ויצא פשוט מושלם 🙂
ייבדק בהחלט, תודה!!