המרק החורפי והעשיר שכבר אספר לכם אודותיו, אינו עומד בהגדרה הקלאסית של מרק הבורשט. אך מנגד, בורשט הוא מרק שיש לו כל כך הרבה אינטרפרטציות – כדוגמת קר/חם, בשרי/צמחוני, צלול/עשיר בירק.. שבעצם, אני חוזרת בי, ולגמרי מגדירה אותו כגרסתה של אמי למרק הבורשט, גרסה צמחונית ועשירה ביותר.
בעיניי, הנשק הסודי של מרק זה הוא תוספת הכרוב הכבוש, אותו ניתן למצוא בכל סופר באגף הצנצנות/שימורים (כמובן שאפשר לשלב גם כרוב כבוש ביתי, למי שיש). בבקשה אל תוותרו עליו, הוא מוסיף כל כך הרבה טעם ועומק למרק. אספר לכם שלעיתים אמי מוסיפה כרוב כבוש חריף למרק, שמוסיף לו עוד מימד של פיקנטיות. אני צירפתי כרוב כבוש קלאסי, כמו שסבתא ריקה שלי ז"ל הייתה מכינה באופן קבוע במטבחה הקטן והחמוד (כמו שמוסיפים לנקניקיות או כמו שכבר הוספנו במתכון של הכרוב הממולא הרומני.. כמו שנאמר, הכל נשאר במשפחה ).
את מרק זה אמי מבשלת עם הגעתו של מזג האוויר החורפי – השילוב של חמצמצות הכרוב הכבוש יחד עם תיבול מדויק, המון ירקות שורש מגורדים, עשבי תיבול ושעועית, עושים עבודה נהדרת בחימום הגוף והנשמה ביום חורף קר. באופן מפתיע, אפילו חלק מילדיי נפלו שבי בניחוחות שמילאו את הבית עם בישול המרק והתחברו לקערה מהבילה של מרק עם סיום הכנתו.
מומלץ להמיר חלק מהמים הרותחים בציר טוב – עוף/ירקות/בקר. עם הכנת המרק, לא היה לי ציר עוף במקפיא, אז הוספתי לשניים מקנקני המים הרותחים שקיקי ציר עוף מרוכזים נפלאים שאני אוהבת של Ina Paarman.
אם אהבתם את רעיון המרק הזה, אך אתם מעוניינים להפוך אותו לבשרי, עשו זאת בקלות רבה על ידי הוספת קוביות קטנות ומקומחות של בשר וצריבתן לאחר שלב טיגון הבצל והכרישה ולפני הוספת שאר הירקות.
מצרכים:
4 כפות שמן זית
2 כרישות, חלקים לבנים וירוקים בהירים, קצוצים
1 בצל לבן גדול קצוץ
4 כוסות שעועית לבנה מבושלת קפואה, מופשרת
3 עלי מנגולד קצוצים (כל חלקי העלים)
4 גזרים בינוניים מקולפים ומגורדים על פומפייה
1 זוקיני גדול או 2 בינוניים מגורדים על פומפייה
1 שורש סלרי מקולף ומגורד על פומפייה, עליו וגבעוליו קצוצים לחוד
3 שורשי פטרוזיליה קטנים או 2 בינוניים מקולפים ומגורדים על פומפייה
2 סלקים קטנים מקולפים ומגורדים על פומפייה
2 שיני שום גדולות כתושות
2 כוסות כרוב כבוש
2 כפות גדושות קמח
2 כפות מלח
1 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית פפריקה חריפה
1/2 כפית פלפל שחור
14 כוסות מים רותחים (מומלץ להמיר חלק בציר כלשהו: עוף, בקר, ירקות)
חופן גדול שמיר קצוץ
חופן גדול עלי פטרוזיליה קצוצים
הוראות הכנה:
בסיר גדול ורחב מחממים את שמן הזית ומטגנים את הבצל והכרישה עד ששקופים.
מוסיפים את השום הכתוש, מערבבים עוד כדקה.
כעת, מוסיפים את 2 כפות הקמח הגדושות, מערבבים היטב ומוסיפים 3 כוסות מים רותחים על מנת לייצר רביכה.
מוסיפים את השעועית הלבנה ומערבבים.
מוסיפים את כל הירקות המגורדים: הסלק, הגזר, שורש הסלרי, שורש הפטרוזיליה והזוקיני, ומערבבים.
מוסיפים עוד 10-11 כוסות מים רותחים, כאשר מומלץ חלק מהם להמיר בציר עוף/ירקות/בקר.
מוסיפים את עלי המנגולד ועלי וגבעולי הסלרי הקצוצים ומערבבים.
מתבלים במלח, פלפל שחור, פפריקה מתוקה, פפריקה חריפה, מערבבים ומחכים לרתיחה.
כעת, מוסיפים את הכרוב הכבוש, מנמיכים מעט את הלהבה ומבשלים כאשר הסיר מכוסה חלקית עוד כ-45 דקות.
מוסיפים את השמיר והפטרוזיליה הקצוצים, מערבבים ומבשלים עוד כ-10 דקות.
טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
עד הפעם הבאה,
מיכל