פיתות לחמעג'ון

באחד מצהרי שישי האחרונים הגעתי לאסוף את יונתוש שלי מחבר. תפסתי את אמו על חם מפזזת לה במטבח בין הבישולים.

בלי להתבלבל, שאלתי אותה אם אני יכולה להציץ לה בסירים ובתנור. בין הקציצות העגולות לדגים המגרים, תפס את עיני מגש פיתות קטנות ומקושטות שהשתזף לו בתנור.

מיני לחמעג'ון, ברור.

היא סיפרה שמנה זו, אותה ירשה מאקס-חמותה החלבית, היא פייבוריט של ילדיה ודרך מעולה להאכיל אותם בבשר.

לא התעצלתי ובדרך הביתה עברתי בסופר השכונתי לקנות בשר טחון טרי ופיתות כוסמין קטנות וחמודות (שמוסיפות איזשהו אלמנט בריא יותר לסיפור בנוסף להיותן טעימות מאד) ועוד באותו היום הוגש על שולחננו מגש ריחני של מיני לחמעג'ונים, או בשמם החדש שהוענק להם על ידי ילדיי "פיצת בשר".

תקשיבו, ההתלהבות הייתה גדולה, אצל הגדולים והקטנים כאחד.

שבוע לאחר מכן, עבור שני אירוחים שונים, הגשתי מגשי מיני לחמעג'ון, בצירוף תלולית סלט עגבניות טרי וחרפריף וטפטוף של טחינה דלילה וטעימה מעל.

אי אפשר היה להישאר אדישים למגש המזמין.

לילדים, מדובר בארוחת צהרים או ערב זריזה, קלה להכנה ומלאה בטעם, שיחד עם טחינה וסלט קצוץ ליד מהווה ארוחה מלאה ונפלאה.

לגבי הילדים הגדולים יותר (הרי כולנו ילדודס בסופו של דבר, נכון? 😉) אפשר לומר בדיוק את אותו דבר ואפילו להוסיף מראש עוד קצת עוקצנות לתערובת הבשר בדמות פלפל ירוק חריף וכמובן בתוספת סלט העגבניות המתובל בצד (מתכונים לטחינה ולסלט העגבניות החריף תמצאו בתחתית המתכון).

לפני שנתחיל, אלו התבלינים המומלצים, אך לא יקרה כלום אם חסר לכם חלק – המנה עדיין תצא מעולה גם בלי בהרט ו/או סומק למשל.. תזרמו עם מה שיש לכם בארון התבלינים, תכלס התבלין הכי חשוב מגיע מכם (הכי קורני שלי 😀).

מצרכים:

מצרכים לפיתה לחמעג'ון
צילום: תומר אפלבאום/הארץ

חבילה של מיני פיתות כוסמין  – 8 פיתות קטנות חצויות לשני עיגולים, ככה שמתקבלים 16 עיגולים קטנים.

  • אם אתם לא מוצאים פיתות כוסמין קטנות, לכו על חיטה מלאה.
  • כמובן שגם פיתות קטנות רגילות יעשו את העבודה והס מלהזכיר גם פיתות רגילות.
  • אם הלכתם על פיתות רגילות, אני מציעה לחצות 4 פיתות לשני עיגולים ואז לחצות כל עיגול שוב ככה שיתקבלו לכם 16 ירחים.

500 גר' בשר טחון

4 כפות שמן זית

1 בצל גדול קצוץ קטן

1 שן שום גדולה כתושה (או 2 קטנות)

1 עגבנייה בשלה קצוצה קטן

2 כפות רסק עגבניות

כפית שטוחה כמון

כפית שטוחה פפריקה מתוקה

1/2 כפית בהרט

1/2 כפית סומק

1 כפית מלח

1/4 כפית פלפל שחור טחון

1/4 כפית סוכר

אופציונאלי:

חופן צנוברים (מבחינתי זה מאסט תכל'ס)

חצי פלפל ירוק חריף קצוץ קטן קטן (או יותר, בהתאם למידת החריפות הרצויה)

הוראות הכנה:

מחממים על מחבת גדולה את שמן הזית ומטגנים את הבצל עד שנהיה שקוף-זהוב.

טיגון הבצל
צילום: תומר אפלבאום/הארץ

מוסיפים את השום הכתוש והעגבנייה הקצוצה (ואם רוצים גם את הפלפל החריף הקצוץ) ומטגנים עוד כדקה.

הוספת עגבניה ושום
צילום: תומר אפלבאום/הארץ

מוסיפים את הבשר הטחון, מערבבים, מפוררים ומשטחים אותו, עד שנצרב ומקבל גוון חום-אפרפר (כפי שעשינו כבר בבצק עלים ממולא בשר ואגוזים ובצ'ילי קון קארנה למשל).

הוספת הבשר
צילום: תומר אפלבאום/הארץ
השחמת הבשר
צילום: תומר אפלבאום/הארץ

מוסיפים את הרסק והתבלינים ומערבבים היטב.

הוספת הרסק והתבלינים
צילום: תומר אפלבאום/הארץ

אם רוצים, מערבבים פנימה גם את חופן הצנוברים, מבשלים עוד כחמש דקות ומורידים מהאש.

הוספת הצנוברים
צילום: תומר אפלבאום/הארץ

מחממים את התנור לחום של 200 מעלות.

מניחים את חצאי הפיתה עם חלקם החתוך כלפי מעלה על תבנית תנור מרופדת נייר אפייה.

פיתות חצויות
צילום: תומר אפלבאום/הארץ

מניחים כף גדושה מתערובת הבשר על כל חצי פיתה ומשטחים מעט כך שהתערובת תכסה את כל שטח הפנים של הפיתה, שופכים כל טיפה של מיצי התערובת באופן שווה על הפיתות.

  • טיפ קטן: אם רוצים ממש להשקיע, על מנת ששולי הפיתות ייצאו קריספיים, אני ממליצה להבריש אותם עם מעט שמן זית (כמו שאנחנו עושים עם הפיתות זעתר הכיפיות האלו).
בשר על פיתות1
צילום: תומר אפלבאום/הארץ
בשר על פיתות2
צילום: תומר אפלבאום/הארץ
בשר על פיתות3
צילום: תומר אפלבאום/הארץ

מכניסים את הפיתות לכ-15 דקות עד שהפיתות והבשר נצלים ומשחימים.

  • בינתיים, בזמן שהפיתות משתזפות בתנור, מכינים טחינה נוזלית שמשתלבת "בול" עם הפיתות שלנו. כפי שכתבתי במתכון ללחמניות הממולאות המעולות האלו, אני מכינה טחינה ככה:
  • קודם כל בוחרים בטחינה משובחת כמו הר ברכה/יונה/אל ארז (עם הפקק האדום). מערבבים היטב את הטחינה ושופכים לקערה את הכמות הרצויה. מוסיפים מעט מיץ לימון סחוט טרי ומעט מים קרים (!) ומערבבים. אם הטחינה סמיכה מדי, מוסיפים עוד מעט מים קרים ומערבבים וחוזר חלילה עד שמגיעים למרקם הרצוי, ממליחים מעט ומגישים.
  • אם ברצונכם להגיש גם סלט עגבניות קטן ועוקצני לצד הפיתות (ממליצה בחום..) ערבבו בקערה כמה עגבניות טריות ועסיסיות חתוכות לקוביות (אני אוהבת לערבב לפחות שני סוגי עגבניות – למשל עגבנייה רגילה ובשרנית ושרי תמר קטנות ומתוקות) יחד עם חצי פלפל ירוק חריף קצוץ קטן קטן, שן שום כתושה, מעט כוסברה ו/או פטרוזיליה, שמן זית, לימון, מלח ופלפל. הכי רענן שיש.

מגישים את חצאי הפיתות לצד הטחינה וסלט העגבניות.

פיתות מוכנות
צילום: תומר אפלבאום/הארץ
פיתה לחמעג'ון
צילום: תומר אפלבאום/הארץ

עד הפעם הבאה,

😍

מיכל

עשוי לעניין אותך גם

עשוי לעניין אותך גם...

אהבתם את המתכון? שתפו עם חברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב whatsapp
8 תגובות
  1. דלית הגב

    אחת המנות האהובות עלי!!!
    אני משערת שלא כדאי להכין את הפיתות מראש…על מנת שלא ״ירטבו״ מהרוטב…אכן? (כי רציתי להכין הכל מראש ובערב להכניס לתנור…) אפשרי?

    • מיכל הגב

      היי דליתוש!! לגמרי מנה טעימה בטירוף, מסכימה! אפשר להכין שעה שעתיים מראש ואז להכניס לתנור שיעשה את עבודת הייבוש והקריספיות.. לא לשכוח את סלט העגבניות החריף והטחינה!

  2. דלית הגב

    ברורררררר!!!
    תודה רבה ושבת שלום

  3. ירון הגב

    מיכל היקרה . האמינות האהובות עלייך חסרות כל ערך תזונתי . כאשר מקלפים את זרעי השומשום מסירים את דליפת השומשום המכילה את המרכיבים האיכותיים ביותר שבגללן הטחינה נחשבת למזון בריא . לצערי מרבית השפים עובדים עם הטחינות המוכרות שלמעשה עשויות מזרעי שומשום מקולפים והוספת מלח תעשייתי בריכוזים משמעותיים מה שנותן לטחינות החסרות כל ערך תזונתי טעם …תנסי טחינה אמארה העשויה משומשים מלא ואת בעיית הטעם תפתרי על ידי הוספה עצמית של תמלחת כיוון שלטחינה אין טעם להוסיף מלח שאינני מתמוסס בפאזה שומנית. רצוי להוסיף אפילו רוטב סוייה איכותי שנותן לטחינה הזו טעם מדהים . קצת בריאות לא תזיק לנו

השארת תגובה

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
Print Friendly, PDF & Email
גלילה לראש העמוד

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

דילוג לתוכן