עוגת דובדבנים ופולנטה הפוכה

את העוגה היפיפייה שאני מביאה לכם היום ניתן לדמות לאותן נשים מיוחדות, הזוהרות מרחוק, כאילו כרגע יצאו מסשן אינטנסיבי של שימר-ברונזר אצל מאפר מקצועי. רק שבמקרה של אותן נשים אותה הילה לגמרי מגיעה נטורל, מבפנים.

כזאת היא ליאתי שלי.

אישה שהיא פרפר (קרדיט למארינוש על דיאגנוזה זו).

פרפר זוהר ומנצנץ שרואה את העולם במולטי קולור דרך משקפיים ייחודיות, לעיתים ורדרדות -אדומות כמו צבעם של הדובדבנים שבעוגה ולעיתים בצבע יותר עמוק ואינטנסיבי. אותו עומק מפורסם של ליאתי, אותה שפה ייחודית לה, אפילו ממני מוציאה משפטים שמפתיעים אותי כל פעם מחדש.

ליאתי שלי היא השראה. בצורת החשיבה, הראייה של החיים ושל העולם שלנו, בתשומת הלב לפרטים הקטנים.. המשפט stop and smell the roses כאילו נכתב עליה. בואו – היא גם אשכרה עושה את זה, ליטרלי.

את העוגה הזו הכנתי באהבה לכבודה, עבור ליאתי שלי, שעוברת תקופה מעט מאתגרת לאחרונה. רציתי לשמח אותה ולהעלות את חיוכה המפורסם על פניה. אותו חיוך שמגיע מבפנים ומערב את כל הגוף עד שעוצר בברק של עיניה הירוקות הגדולות והצוחקות.

פשוט קסומה הבחורה הזו.

פרפר אהוב שלי, אני מאחלת לך שתמיד רק תחייכי ושיהיה לך מתוק בבטן, בלב ובפה.

בקו ישיר לליאתי אני מתכבדת להציג בפניכם עוגה מרשימה, יפה ואצילית. אך, לא פחות חשוב (ובעצם הרבה יותר חשוב!) טעימה ללקק ת'אצבעות וממש לא מסובכת להכנה (כפי שנדמית). ביננו, אין צורך לחשוף ברבים את עניין ה-"קלה להכנה", מ'כפת לכם שיחשבו שעמלתם עליה שעות?

תתכוננו למנעד של טקסטורות וטעמים עשיר ומיוחד: שכבה של דובדבנים מקורמלים מונחת על בסיס של עוגה בחושה, נימוחה ועשירה בפולנטה (!). פשוט וואו.

תוספת קמח הפולנטה בבלילה מהווה שוס רציני במיוחד. לא יאומן מה 6 כפות פולנטה עושות: הופכות אותה מעוד בחושה טובה ורכה לבחושה עשירה, שונה ומיוחדת.. בקטע הכי חיובי שיש. עם זאת, יש לציין כי זוהי לא עוגה "קלילה", יש לה בהחלט נוכחות, כזו שמומלץ לפנות לה מקום של כבוד.

לא יודעת מה יותר טעים, שכבת הדובדבנים המקורמלים שנדמים לרקמה מעניינת וזוהרת או הבסיס הבחוש והמיוחד. אבל, למה ומדוע לקבל כאלה החלטות?!

המתכון המובא היום מבוסס על מתכון דומה שהוצאתי מגיליון מאי-יוני 2017 של ירחון האפייה האמריקאי "bake".

מצרכים:

מצרכים לעוגת דובדבנים הפוכה

כ-5 כוסות דובדבנים מגולענים

  • אני גלענתי אולד סקול עם סכין מעל הכיור (לא להיבהל, האזור ייראה כמו זירת פשע ).
  • ישנה אפשרות לרכוש מגלען ייעודי שיעשה את אותה עבודה בחצי זמן.
  • לשיקולכם.

1/3 כוס סוכר חום כהה

3/4 כוס סוכר לבן

150 גר' חמאה רכה מחולקת ל-110 גר' + 40 גר'

  • למה הכוונה חמאה רכה? פשוט הוציאו אותה מהמקרר ראשונה, כך שתספיק להתרכך מעט עד שתגיעו לעבוד איתה במיקסר.
  • תנו קצת ריספקט: חסכתי לכם בחמאה לעומת המתכון המקורי מבלי לחסוך במיל' בטעם.

2 ביצים גדולות

1 וחצי כוסות קמח

6 כפות קמח פולנטה

3/4 כוס רוויון

  • כמו בעוגה הזו.
  • תכל'ס, אם אין לכם רוויון במקרר ואתם חייבים להכין את העוגה כאן ועכשיו, נראה לי שגם גביע שמנת חמוצה מעורבב בחצי כוס חלב יעשה את העבודה.

1 כפית תמצית וניל

3/4 כפית + קמצוץ מלח

1 וחצי כפיות אבקת אפיה

1/4 כפית סודה לשתיה

1 כפית גרידה של קליפת לימון (כרגיל ממליצה על הזסטר המעולה שלי)

להגשה: גלידה וניל/קצפת הום מייד

הוראות הכנה:

מחממים תנור לחום של 180 מעלות.

משמנים תבנית קפיצית (קוטר 26 הסטנדרטית) בחמאה ומרפדים את תחתיתה בנייר אפייה. משמנים גם את נייר האפייה בחמאה.

  • כן, משמנים גם את תחתית התבנית וגם את נייר האפייה.
  • איך מרפדים את התבנית בנייר? פותחים את הרינג, מניחים את נייר האפייה וסוגרים עליו את הקפיץ מחדש. איזי.

תבנית מרופדת ומשומנת

במחבת/סיר קטן מחממים 40 גר' חמאה יחד עם סוכר חום וקמצוץ מלח על אש בינונית ומערבבים מדי פעם עד שהחמאה נמסה והסוכר מתמוסס בתוכה (ייקח כדקה שתיים).

חמאה וסוכר1

חמאה וסוכר2

חמאה וסוכר3

חמאה וסוכר4

מעבירים את התערובת החמה לתחתית התבנית המרופדת והמשומנת ומפזרים אותה, תוך כדי הטיית התבנית, כמה שיותר על פני שטח התבנית.

קרמל בתחתית

מסדרים את הדובדבנים המגולענים בשכבה אחת צפופה מעל תערובת החמאה והסוכר. מתחילים מהמעגל החיצוני פנימה.

  • קצת יצירה, מה קרה? 

סידור הדובדבנים1

סידור הדובדבנים2

מכניסים לקערת המיקסר את הסוכר הלבן, זסט הלימון ושאר 110 גר' חמאה רכה ומערבלים במהירות בינונית כ-3-4 דקות, עד שמתקבלת תערובת אוורירית.

  • הפסיקו את פעילות המיקסר פעם אחת באמצע הערבול, על מנת לגרד עם לקקן את הבלילה מדפנות המיקסר ולצרפה לחגיגה.

חמאה סוכר וכו במיקסר

חמאה סוכר וכו במיקסר2

תוך כדי הערבול, מוסיפים את הביצים, אחת אחר השנייה, כך שמוסיפים את הביצה השנייה רק לאחר שהראשונה נטמעה בתערובת.

במקביל, בזמן שמקציפים את החמאה, מערבבים בקערה בינונית נפרדת את הקמח, הפולנטה, אבקת האפייה, הסודה לשתייה ו-3/4 כפית מלח.

יבשים לפני ערבוב

יבשים אחרי ערבוב

בנוסף, מערבבים לתוך כוס הרוויון את תמצית הווניל.

וניל לרוויון

כעת, מנמיכים את מהירות המיקסר למהירות איטית ומוסיפים לסירוגין את תערובת הקמח ואת הרוויון (קמח –רוויון –קמח–רוויון), רק עד לקבלת תערובת אחידה.

  • הקפידו לא לערבב יותר מדי, אנחנו לא רוצים עוגת חנק .

הבלילה מוכנה

משטחים בעדינות את הבלילה על שכבת הדובדבנים ודופקים את התבנית על השיש, כדי שהבלילה תתפוס את מקומה היטב סביב הדובדבנים ולא יהיו בועות אוויר.

בלילה לצד דובדבנים

בלילה על עוגה1

בלילה על עוגה2

בלילה משוטחת על דובדבנים

אופים את העוגה כ-40-50 דקות, עד שזהובה ותפוחה וקיסם שננעץ במרכזה יוצא יבש. באמצע האפייה, מסובבים את התבנית ועוטפים אותה בנייר כסף כדי שלא תשחים יתר על המידה.

  • לקח שלמדתי לפעם הבאה וממליצה לכם לאמץ: עטפו היטב את תחתית התבנית קפיצית ברדיד אלומיניום לפני הכנסת התבנית לתנור, כך תמנעו נזילות קרמל מיותרות.

תבנית בתנור

העוגה אפויה

מצננים את העוגה לפחות 15 דקות לפני שהופכים אותה על צלחת הגשה ומשחררים אותה מהתבנית: בזהירות מסירים את הקפיץ, את התחתית ונייר האפייה ומתפעלים מיצירת המופת שיצרנו.

תבנית הפוכה על הצלחת

העוגה הפוכה2

מגישים חם עם גלידת וניל או קצפת הום מייד (כמו זו שבתחתית המתכון של פונדנט הערמונים הזה) ונהנים מפרוסת עוגה שכולה אהבה .

פרוסת עוגה עם גלידה

  1. ניתן להחליף את הדובדבנים בפרוסות נקטרינות או אפרסקים שגם ישתלבו נפלא עם הבלילה המנוקדת בפולנטה.

עוגה חתוכה

עד הפעם הבאה,

מיכל

עשוי לעניין אותך גם

עשוי לעניין אותך גם...

אהבתם את המתכון? שתפו עם חברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב whatsapp
4 תגובות
  1. אסתר הגב

    שלום מיכל,
    העוגה הזאת נראית מעולה אבל השאלה שלי קשורה לעוגה אחרת… אני רוצה להכין את העוגת פירות שפירסמת בהארץ אבל אני רוצה להחליף את האפרסקים בפרי אחר (בעלי מאוד אלרגי לאפרסקים) הבעיה שלי היא שאת לא מציינת במתכון כמה כוסות פרי צריך לעוגה, רק ציינת שצריך 7 אפרסקים גדולים, כמה כוסות פרי חתוך זה בערך? חשבתי לנסות להכין את העוגה ההיא עם דובדבנים או שזיפים. תודה!

    • מיכל הגב

      שלום אסתר,
      כפי שכתבתי בתחתית הפוסט העוגה מעולה גם עם שזיפים, מישמישים או תפוחים. עם דובדבנים לא ניסיתי אך אין סיבה שלא תהיה מצוינת. אם את הולכת על שזיפים, תלוי בגודלם, אבל הייתי חותכת כ-8-9 שזיפים לקוביות. אם דובדבנים מגולענים וחצויים אז על כ-3 כוסות פרי.. זהו לא מדע מדויק וייצא מעולה כך או כך..בהצלחה!

  2. ספי הגב

    היי מיכל,
    האם אפשר דובדבנים מוקפאים?

השארת תגובה

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
Print Friendly, PDF & Email
גלילה לראש העמוד

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

דילוג לתוכן