מרק אפונה קטיפתי (עם אפשרות להפתעה)

מה דעתכם על מרק קטיפתי, קליל ומהיר, שיחמם את הגוף ומיד יחבר אתכם לתחושת פוך-גשם-אח בוערת?

אוהבים את הרעיון?

אז הגעתם למקום הנכון.

אבל קודם כל –  Reality Check: הורידו את האח הבוערת והגשם והוסיפו כמה זאטוטים פלוס חבריהם מנוזלי החוטם. עדיין רוצים מרק?

נו מה.

את המתכון הזה קיבלתי מיעלי שלי, עליה סיפרתי לכם כבר פה (כמה כיף שחברה שלך היא גם מטפלת מעולה – ממש all in one הגברת הזו).

בין שלל עיסוקיה (אתם צריכים לראות את הלוז של הבחורה הזאת..), יעל גם מוצאת זמן לבקר במטבח מדי פעם – וכשהיא מתפנה לבישולים – הם תמיד מדויקים (כן יעלי אני מדברת עלייך), למעט עניין ההימנעות משום (איי לאב שום ) אותו אני מוסיפה במתכון זה.

על המרק הזה התענגתי לראשונה באחת מארוחות החברים שלנו (במתכונת כל זוג מביא מנה מנצחת). מיד הבנתי שהוא משתייך לקטגוריה האהובה והקולעת: "כמה פשוט –  ככה טוב". מאז, הכנתי אותו בבית מספר פעמים וגם ילדיי התאהבו (או 2/3 מהם ליתר דיוק.. אלי הזדעזעה מהרעיון של מרק ירוק ) – כך שהוא בהחלט מתאים לילדים ומבוגרים כאחד.

בביקורם האחרון בחו"ל (מנצלים רגעי חופש אחרונים לפני נחיתת גוזל שלישי בקן), אופיר ויעל אכלו מרק אפונה עם טוויסט, אותו שחזרה בהצלחה עם חזרתה ארצה – כמובן שגם הוא יפורט בהמשך. טוויסט זה, תוספת עבודה של חמש דקות, הופך את המרק ממנה כפרית פשוטה לגורמה. לשיקולכם על איזו ורסיה ללכת.

בארוחת שישי האחרונה, הכנתי את מרק האפונה כולל התוספת המדוברת וההתלהבות הייתה רבה (למעט אורן שלא התחבר לקונספט). לצד חלה טרייה (כמו זו) או לחם קלוי בתנור (אפרט בתחתית הפוסט) – מדובר בהתחלה מצוינת לכל ארוחה (או לחלופין בארוחה קלה לצד סלט רענן).

לפני שנתחיל, שימו לב שהמרק הולך ומסמיך ככל שעומד לאחר הכנתו. לדוגמא: נניח טחנתם, הוספתם מעט נוזלים ואתם מרוצים מהמרקם, מאד יכול להיות ששעתיים לאחר מכן כאשר תבואו להגיש את המרק תיווכחו לגלות כי המרק סמיך ברמת ירקות טחונים לתינוקות. אל תיבהלו – הוראות מדויקות כיצד לנהוג במצב זה נמצאות בתחתית הפוסט.

מצרכים:

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

1 בצל גדול קצוץ גס (אין מה להשקיע בקוביות קטנות ויפות, גם ככה הכל ייטחן בסוף )

4 כפות שמן לבחירתכם לטיגון הבצל – אני הלכתי על שמן זית

2 גזרים מגורדים על פומפייה (או במעבד מזון עם הדיסקית המתאימה)

3 שיני שום קצוצות

1 וחצי כוסות אפונה יבשה

מעט אגוז מוסקט טחון (גם מגורד טרי יתקבל בברכה כמובן)

מלח, פלפל

כ-1 כוס מלאה בעלי פטרוזיליה שטופים (ללא הגבעול) ועלי שמיר שטופים

  • לא אוהבים שמיר? הוסיפו כוס עלי פטרוזיליה.
  • ישנה אפשרות לשלב גם כוסברה.
  • כרגיל.. לכו על מה שטעים וזמין לכם.

כף גדושה עלי טימין טריים (אני כל כך אוהבת ריח של טימין!)

  • הפרידו את העלים בצ'יק מהגבעול בהעברת אצבע מהירה נגד כיוון הצמיחה שלהם.

7 כוסות מים רותחים

אופציונאלי:

כוס יין לבן

שמנת מתוקה (אחוז השומן לבחירתכם, אני הוספתי 15% הפעם)

  • אני מאד ממליצה להוסיף את השמנת המתוקה.
  • אגלה לכם שאפילו מי שלעולם לא מוכן לגעת במאכלים עם שמנת התענג על המרק – לא תמיד צריך לגלות.. (ביננו, כן? )

לתוספת הטוויסט – קרם/פירה אפונה:

1 כוס אפונה יבשה

מים רותחים לכיסוי האפונה

מלח, פלפל

שמנת מתוקה

הוראות הכנה:

מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הבצל כ-5 דקות עד שנהיה שקוף ומתחיל להזהיב.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מוסיפים לסיר את הגזרים המגורדים והשום ובוחשים עוד כ-2 דקות (שימו לב שלא יישרפו).

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מוסיפים את האפונה היבשה, מערבבים כדקה ומוסיפים את אגוז המוסקט, המלח והפלפל.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

מכסים במים, מרתיחים, מכסים את הסיר ומנמיכים את האש.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
  • כמובן שישנה אפשרות לא להוסיף מים רותחים ולחכות עד שירתחו בסיר…
  • אני תמיד מעדיפה להוסיף מים רותחים מבר המים, ככה חוסכת כמה דקות.

מי שמעוניין (או שבמקרה יש לו בקבוק יין לבן פתוח) מוזמן להוסיף בשלב זה גם כוס יין לבן.

כעבור 20 דקות בישול, מוסיפים לסיר את עשבי התיבול (פטרוזיליה, שמיר, טימין), מכסים וממשיכים לבשל על אש נמוכה עד להתרככות האפונה.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ
  • תבדקו מדי פעם אם האפונה מספיק רכה, זמני בישול של אפונה יבשה משתנים היות ותלויים בזמן שעמדה על המדף וכו'.
  • במקרה של המרק המצולם, סך כל זמן בישולו ארך כ-45 דקות.
  • כמובן שאין שום בעיה לבשל את האפונה מעט מעבר לרגע שהתרככה – רק הקפידו לא לסיים את הבישול לפני התרככותה.

מורידים את המרק מהאש וטוחנים אותו בבלנדר מוט או בבלנדר. מי שמעוניין (כן! כן!) מוזמן כעת להוסיף שליכטה של שמנת מתוקה ולערבב אותה פנימה.

צילום :תומר אפלבאום/הארץ
צילום :תומר אפלבאום/הארץ

להכנת הטוויסט של פירה/קרם האפונה (למי שמעוניין):

בזמן שהמרק מתבשל, מעמידים סיר נוסף עם כוס אפונה יבשה, מים רותחים ומלח (הוסיפו עוד מעט מים מעל האפונה).

אפונה ומים

מרתיחים, מנמיכים את האש ומבשלים עד להתרככות האפונה (שימו לב שלא תישרף).

שני הסירים

  • אני כיביתי את האש בשני הסירים באותו זמן.

אם נשארו מים בסיר – מסננים אותם ומוסיפים מצקת מהמרק הטחון, שליכטה של שמנת ומתוקה, מתבלים במלח ופלפל וטוחנים בבלנדר מוט או בבלנדר.

אפונה בבלנדר עם מצקת מרק

הקרם/פירה

אם נדמה לכם כי הקרם/פירה סמיך מדי – הוסיפו עוד מעט מים חמים עד שתגיעו למרקם הרצוי. טעמו ותקנו תיבול.

מגישים:

מניחים 1-2 כפות של קרם/פירה אפונה באמצע קערת מרק ומוזגים מעל את המרק החם.

גבעת פירה אפונה

מרק על גבעת האפונה

מגישים מיד.

לצד חלה

בתיאבון!

  1. במידה והמרק הסמיך לכם כעבור כמה שעות/למחרת, פשוט הוסיפו עוד מים חמים/שמנת מתוקה/גם וגם, תקנו תיבול והמצב יחזור לקדמותו הנפלאה (התחילו מתוספת מעטה של נוזלים והוסיפו עוד לפי הצורך).
  2. כפי שכתבתי, חלה טרייה וחמה (כמו המצולמת שקבועה אצלנו) או לחם קלוי בתנור הם תוספת מושלמת למרק זה.
  3. שתי אפשרויות ללחם קלוי טעים ומושחת:
  4. (1) פרסו בגט או לחם טוב אחר (לחם שאור מתאים כאן כמו יד לכפפה) לפרוסות דקות, זלפו מעל שמן זית, שפשפו חצאי שיני שום ומעט מלח ים אטלנטי והכניסו לתנור חם מאד/במצב גריל עד להשחמה.
  5. (2) מניחים על פרוסת הבגט/לחם אחר פרוסת גבינה אהובה כמו גרוייר (האחת והיחידה ממרק הבצל המפורסם) או טבעת גבינת עיזים (כמו פרומעז) – שולחים למעט זמן איכות בתנור עד שהגבינה נמסה ומקבלת גוון זהוב ומשגע. Voila.
  6. אף קרוטונים הום מייד, כמו אלו מהסלט הזה, יתקבלו בברכה.

שיהיה לנו חורף מלא מרקים משגעים.

עד הפעם הבאה,

מיכל

*** נב – ב-9/2/21 שדרגתי מעט את התמונות בפוסט***

עשוי לעניין אותך גם

עשוי לעניין אותך גם...

אהבתם את המתכון? שתפו עם חברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב whatsapp
השארת תגובה

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
Print Friendly, PDF & Email
גלילה לראש העמוד

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

דילוג לתוכן